Potpuni uspjeh - tako bi se najjednostavnije mogao opisati nedavno završen sajam Chillventa. Ovogodišnji sajam, održan 11. - 13. listopada u Nürnbergu pokazao je kako je s pravom jedno od najznačajnijih mjesta za okupljanje svih koji u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici u svijetu nešto znače.

Gotovo sve je bilo isto kao i prije pandemije: prolazi između izložbenih prostora bili su prepuni posjetitelja, atmosfera je bila više nego dobra, a novi proizvodi, tehnička rješenja i dostignuća vodećih svjetskih proizvođača svima su bila nadohvat ruke. Uostalom, brojke govore same za sebe: ovogodišnja Chillventa privukla je 844 izlagača iz 43 zemlje svijeta i 30 773 posjetitelja. Najviše izlagača bilo je, dakako, iz Njemačke, a zatim po njihovom broju slijede Italija, Turska, Španjolska, Francuska i Belgija. Istodobno je inozemnih posjetitelja bilo više od domaćih, uz omjer 56 : 44%. Uz to, dan prije održavanja sajma održan je i istoimeni stručni skup koji je okupio 307 sudionika, uživo i 'online'. U 200 predstavljenih izlaganja obuhvaćene su teme kao što su održivost, radne tvari, odredbe propisa REACH i PFAS, velike i visokotemperaturne dizalice topline, ali i klimatizacija podatkovnih centara.

"Nisu samo brojke ono što nas čini iznimno zadovoljnima na ovom, prvom okupljanju struke uživo nakon četiri godine. Prije svega, bila je to izvrsna atmosfera u izložbenim dvoranama. Chillventa jest i ostat će barometar trendova i najvažniji svjetski događaj za proizvođače uređaja i opreme za hlađenje, klimatizaciju i ventilaciju i dizalica topline," istaknula je Petra Wolf, članica Uprave njemačke velesajamske tvrtke NürnbergMesse, organizatora sajma.
Sljedeći sajam Chillventa održat će se 8. - 10. listopada 2024. godine, ponovno na prostorima Nirnberškog velesajma.


Odličan nastup hrvatskog proizvođača dizalica topline

Na ovogodišnjem sajmu Chillventa predstavile su se dvije hrvatske tvrtke: Frigo Plus i MB Frigo Grupa. 

Poznati proizvođač dizalica topline koje koriste prirodne radne tvari i koje su osobito dobro prihvaćene u zemljama Zapadne Europe, tvrtka Frigo Plus iz Sesveta svoje je proizvode i rješenja predstavila u paviljonu 7A na štandu 7A-420. 

Frigo Plus

Direktor tvrtke, Toni Grubišić nije skrivao svoje oduševljenje sajmom i odličnim nastupom: "Naš je opći dojam da je izlagača i posjetitelja bilo više nego prije, a posebno je drugi dan sajma (srijeda) bio iznimno dobro posjećen. Glavni naglasak većine izlagača bio je na prirodnim radnim tvarima kao što su ugljikovodici (propan, R 290 i butan, R 600a), ugljikov dioksid i amonijak. Naravno, u prvom planu su bile dizalice topline. Dakle, upravo sve ono po čemu smo mi u Europi poznati i prepoznati. Ukratko, kao Frigo Plus jako smo zadovoljni našim nastupom i posjećenošću našeg štanda i sretni smo što su naše ideje odlično primljene kod naših kupaca. Pristupali su nam posjetitelji sajma iz svih zemalja Europske unije, a naš su štand posjetili i svi naši aktualni kupci."


Veliko zanimanje za rashladna rješenja iz Hrvatske

MB Frigo Grupa predstavila je pak cjelokupno rješenje za rashladne sustave s naglaskom na liniju Arctic, osmišljenu i proizvedenu u vlastitom proizvodnom centru:
• modularne rashladne komore ArctiCell
• rashladne jedinice ArctiCo2 s prirodnom radnom tvari - ugljikovim dioksidom (R 744)
• modularne i ugradbene police Arctic za rashladne komore (novi proizvod u ovoj godini!).
Nastup na sajmu komentirao je Stefan Spaniček, mag. ing. mech., člana tima Odjela za istraživanje i razvoj, koji je sudjelovao u razvoju transkritičnih rashladnih jedinica s CO2: "Na našem ovogodišnjem štandu mogli ste vidjeti ArctiCell modularne rashladne komore, različite izvedbe Arctic hladioničkih vrata, novi modularni sistem polica za rashladne komore i ArctiCo2 transkritične CO2 rashladne jedinice kompaktne izvedbe (MT i LT režim). Navedeni proizvodi dizajnirani su i proizvedeni u proizvodnom centru MB Frigo Grupe u Zagrebu. 

MB Frigo

Zbog velikog interesa za našim proizvodima bilo je malo vremena kvalitetno obići ostatak sajma, no ono malo što sam uspio vidjeti stvarno je bilo impresivno. Na sajmu je prezentirano mnoštvo zanimljive opreme u HVAC/R domeni, ali je to bila i odlična prilika za izravnu komunikaciju s partnerima i dobavljačima te za dobivanje usmjerenja što i kako dalje s nekim izazovima s kojima se svakodnevno susrećemo. Definitivno je sajam uživo koplje iznad 'online' izvedbe upravo zbog te ljudske komunikacije koja je teško izvediva preko webinara. Za sve zainteresirane za područje HVAC/R topla preporuka je da posjetite iduću Chillventu, a usput svratite i do našeg štanda koji će ponovno biti u hali 9."