Postavljanje punionica ELEN u Varaždinu realizirano je na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila s tvrtkom Crodux derivati dva. U prikazanom slučaju Crodux je dao pravo služnosti za parkirna mjesta bez naknade, dok je HEP postavio punionicu. Na punionici je predviđeno da se istodobno mogu puniti dva vozila izmjeničnom strujom, s načinom punjenja 3 i tipom punjenja 2 (AC mod 3 type 2), dok vrijeme punjenja iznosi 1 - 4 h, ovisno o stanju baterije. Punjenje je besplatno za vlasnike identifikacijske kartice ELEN RFID koju treba zatražiti na prodajnom mjestu Croduxa. Postavljena punionica poslužit će u razvojnoj fazi projekta za empirijsko ispitivanje rješenja, modeliranje usluge i učinaka (priprema za komercijalnu fazu projekta), pri čemu se žele pratiti navike korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionice.
"Vizija nam je biti vodeći u regiji na području e-mobilnosti u izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. U idućih nekoliko godina cilj nam je izgradnja mreža ELEN punionica na području cijele Hrvatske i uspostava sustava daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. Naglašavamo da je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta“, ističe gosp. Ivica SKORIĆ, voditelj projekta eMobilnosti u HEP-u.
Svečano otvorenje preostale dvije punionica u Varaždinu bit će 11. prosinca, u sklopu obilježavanja 120 godina Elektre Varaždin i 40 godina HE Varaždin. Grad Varaždin je u tom slučaju dao prvo služnosti za parkirna mjesta, a kao tehnička podrška zaslužna je Elektra Varaždin. Varaždinci svoja električna vozila tako moći puniti na dva mjesta, u Ulici braće Radića (na parkiralištu kod ulaza u Elektru Varaždin) te na Trgu Bana Jelačića (kod Cvjetnog placa).
U sklopu razvojnog projekta eMobilnosti, HEP nastavlja suradnju i ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati transport (javni i privatni) na svojim ulicama i doprinijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida i očuvanju okoliša.

HEP je na razini Hrvatske do sada postavio dvanaest javnih punionica ELEN i to po jednu u Labinu i Vukovaru, dvije u Osijeku s izmjeničnim (AC) punjačima i tri u Varaždinu i pet ultrabrzih punionica u Koprivnici, izgrađenih u sklopu europskog projekta 'Civitas Dyn@mo' koji je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti temeljem elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa. Uz to, u garaži glavne HEP-ove poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav za osam parkirnih mjesta koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila, kojih je za sada u voznom parku 22.
Do kraja godine planirano je otvaranje još jedne punionice u Osijeku u suradnji s Gradom Osijekom, na lokaciji Kampusa Sveučilišta u Osijeku, a u suradnji s TC Portanova, u najvećem regionalnom trgovačkom centru u istočnoj Hrvatskoj sredinom siječnja iduće gpodine planirano je postavljanje još jedne punionice.