Projektom 'Izgradnje i opremanja hale za proizvodnju proizvoda od nehrđajućih (austenitnih) čelika' poznati domaći proizvođač energetske i termotehničke opreme, tvrtka Pireko iz Oroslavja, značajno je povećala svoje proizvodne mogućnosti. U sklopu projekta izgrađena je posve nova proizvodna hala površine 800 m2, nabavljeni su kranovi, savijačica za kružno savijanje lima, tračna pila, stroj za rezanje vodenim mlazom, aparati za zavarivanje, postrojenje za čišćenje nehrđajućih čelika uranjanjem u kade, oprema za pročišćavanje otpadnih voda, oprema za pročišćavanje zraka i samočisteći filtar za odsis plinova nastalih zavarivanjem i rezanjem s radnih mjesta. Zapravo, izgrađena je gotovo cijela nova mala tvornica!
Pireko je bio prvi proizvođač ekspanzijskih uređaja u Hrvatskoj i prvi takav uređaj, koji je još u radu, proizveden je 1993. godine za INA-u za kotlovnicu na Centralnoj plinskoj stanici Molve. U proteklih 26 godina, koliko tvrtka postoji, proizvedeno je 2400 takvih uređaja tipa A i EU u raznim veličinama, uglavnom za tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Najviše ih je ugrađeno u toplinske stanice HEP Toplinarstva, a od važnih referenci valjalo bi izdvojiti i Zračnu luku Franjo Tuđman, Plivu, brojne hotele i kogeneracijska postrojenja na biomasu u Strizivojni, Glini, Slavonskom Brodu, Staroj Gradiški, Đakovu i dr.Nova hala izgrađena je i opremljena u svega četiri mjeseca i značajno će povećati proizvodne mogućnosti Pireka

Novo rješenje ekspanzijskih uređaja

Posljednjih nekoliko godina vidljiv je značajan napredak ugradnje kondenzacijskih kotlova na prirodni plin. Njihove izmjenjivačke površine su vrlo velike, dok se prostor kotla nije bitno mijenjao pa su prolazi vode u izmjenjivačkom dijelu vrlo uski i mora se voditi računa o velikoj čistoći ogrjevnog medija. To je bio poticaj da se dosadašnja rješenja iz temelja rekonstruiraju i Pireko danas s ponosom predstavlja novu generaciju ekspanzijskih uređaja upravljanih programabilnim logičkim modulom (PLM) u dvije izvedbe: s ekranom i tipkovnicom ili s dodirnim zaslonom ('touch screen'). Osim standardnih dosadašnjih funkcija (održavanje tlaka i dopuna sustava grijanja), novi uređaji imaju više funkcija kao što su:
• stalni prikaz svih parametara na displeju
• zaštita od nekontrolirane dopune (poplave u objektu!)
• otplinjavanje i filtriranje ogrjevnog medija
• komunikacija SMS preko modema za GSM
• udaljeni pristup i računalni pristup preko MODBUS-a ili OPC servera
• mogućnost umrežavanja za MODBUS i RS232/485
• komunikacija preko TCP/IP mreže i razmjena podataka preko mreže MODBUS TCP kao 'master' ili 'slave'
• relejni izlaz kao zbirni alarm u slučaju detektirane greške
• registriranje svih grešaka s uputom za uklanjanje.Novorazvijeni ekspanzijski uređaj

Nove proizvodne mogućnosti

Zahvaljujući izgradnji nove hale zainteresiranim kupcima mogu se ponuditi dvije nove usluge.
Prva je čišćenje (bajcanje) i pasivacija proizvoda od nehrđajućih (austenitnih) čelika u kadama. Najveće dimenzije proizvoda koji se tako mogu obraditi iznose: duljina (proizvoda, posude ili konstrukcije) do 6400 mm, širina i visina do 2350 m i masa do 10 t.
Uz to, tu je i rezanje vodenim mlazom na radnom stolu dimenzija 2000 × 4000 mm i s najvećom opteretivošću do 5 t. Uređaj je namijenjen za precizno rezanje svih metala, polimera, granita i sličnih materijala debljine do 70 mm. Rezanjem vodenim mlazom pod tlakom 3700 bar ostvaruje se precizan rez, bez unosa topline i deformacija. Iako je cijena pri tome viša nego kod rezanja laserom, pružaju se dodatne mogućnosti rezanja u području debljih limova, gdje laser nije isplativ ili uopće ne može rezati.Radovi na novoj hali završeni su još početkom srpnja i u njoj se već uvelike radi

Novonabavljena CNC rezačica za rezanje materijala vodom pod tlakom od 3700 bar

Tu je i nova kada za čišćenje i pasivaciju čeličnih proizvoda (radi se o vlastitoj konstrukciji!)

No, to nije sve!

No, priča ne staje sa spomenutom novom halom i novim uslugama koje se sada mogu ponuditi tržištu. Naime, Ivica Knezić, dipl. ing., član Uprave tvrtke s ponosom najavljuje sljedeće: "Već 2020. godine slijedi dogradnja hale za proizvodnju velikih čeličnih posuda mase do 60 t. Pri tome zbog složenijih uvjeta financiranja nećemo koristiti sredstva iz europskih fondova, već ćemo projekt financirati kreditom komercijalnih banaka, uz subvenciju kamata od Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Rast koji tako planiramo, svakako je u realnim okvirima, no treba biti poput kornjače iz basne i raditi polako. To je pravi put uspjeha!"