Sjedište Kolpe nalazi se u Metliki, gdje je smještena i suvremena tvornica. Povodom 30. obljetnice postojanja, 2008. godine otvoren je prestižni salon koji se prostire na tri etaže koje obuhvaćaju gotovo 3000 m2. Riječ je o zaista reprezentativnom salonu koji slovi kao jedan od najvećih salona kupaoničke opreme na prostorima bivše Jugoslavije.
Inače, tvrtku već 17 godina uspješno vodi predsjednik Uprave i generalni direktor, gosp. Mirjan KULOVEC, a tvrtka danas broji oko 600 zaposlenih. Izvozi se više od 80% proizvodnje, a glavna tržišta su Njemačka, Austrija, Francuska, Nizozemska, Rusija te zemlje bivše Jugoslavije. Važno je istaknuti da s brendom Kerrock Kolpa pokriva sve zemlje Europe.


Ilustracija 1 - Proizvodi Kolpe prisutni su u 44 zemlje svijeta

Kolpa san i Kerrock

Kako je u razgovoru pojasnio direktor marketinga, gosp. Radoš KUŽNIK, Kolpa san i Kerrock su dva brenda koja su diljem svijeta već dobro znani. Riječ je o spoju tradicije i kvalitete koji se prožimaju kroz sve proizvode i koji zadovoljavaju sve europske standarde.
Kolpa san obuhvaća područje kupaoničke opreme: tuškade, tuškabine, masažne sustave, kupaoničke kade, kupaonički namještaj i bazene, odnosno sve proizvode, osim sanitarne keramike i same keramike. Riječ je o proizvodima koji spadaju u viši cjenovni razred, iako postoje i proizvodi koji zbog potražnje ulaze u visoki cjenovni razred (tuškabine, kupaonički namještaj).
Kompozitni materijal Kerrock ima niz prednosti, no zasigurno je jedna od njegovih najvećih prednosti ogromna mogućnost dizajniranja i ‘igranja’ s oblicima i najrazličitijim formama. Riječ je o suvremenom i lako primjenjivom materijalu čije su prednosti prepoznala mnoga tržišta. Sastoji se od aluminijevog hidroksida i polimernog veziva na osnovi akrila, no važno je istaknuti kako ne sadrži alergene ni štetne tvari. Njegovu kvalitetu prepoznali su brojni dizajneri koji ga sve više koriste u području kupaonica, kuhinja, ali i ostalih eksterijera kako bi stvorili prostor ugodan za boravak.


Ilustracija 2 - Kerrock pruža nebrojene mogućnosti boja i oblika...

Ilustracija 3 - ... a proizvodi se visokotehnološkim postupcima

Široka paleta proizvoda

Za Kolpu je specifično da je proizvodnu paletu širila kroz podgrupe proizvoda kao što su, npr. kabine i kupaonički namještaj. Također, unutar same grupe proizvoda razvoj se širio po ‘horizontali‘ i ‘vertikali‘, a to znači da se svaki element razvijao kroz niz različitih podgrupa.
“Došli smo do limita kojim smo obuhvatili optimalan spektar proizvoda.No, Kolpa je unatoč spomenutoj racionalizaciji zadržala sve proizvode iz kupaoničkog asortimana koje je i prije imala. Što se tiče gospodarske krize, Kolpa je kao i svi drugi proizvođači kupaoničke opreme osjetila posljedice, ponajprije zato jer je sektor građevine stao. “Ako se ne gradi, nema ni kupovine. Iako u našem slučaju privatni i građevinski segment imaju podjednaki udio prodaje, pad građevinskog sektora uvelike se osjetio na prodaji, odnosno prihodu. Građevina je itekako bitna za razvoj, no s obzirom da imamo široki spektar proizvoda, uspjeli smo prebroditi krizna vremena. Racionalizacija i smanjivanje troškova svakako su bili potrebni, no nismo radili radikalne mjere i velika otpuštanja”, napomenuo je gosp. Kužnik.
Kolpa je u 2012. ostvarila godišnji prihod od 50 milijuna eura, dok se predviđanja za ovu godinu kreću na razini prošle godine. U planu su neki veći projekti, no sve ovisi o njihovoj realizaciji, no u Kolpi vjeruju da će sve planiramo i ostvariti. Kako se najavljuje, postoji niz značajnijih projekata u Rusiji za koje su u tijeku pregovori, a čija bi realizacija za tvrtku značila itekako dobar poslovni uspjeh.


Ilustracija 4 - Linije proizvoda Kolpa san proizvode se od lijevanog sanitarnog akrila

Ilustracija 5 - Gotov proizvod - kada Othelo bez rubova kao idealan spoj udobnosti i elegancije

Inženjering

Kolpa jako dobro djeluje i u segmentu inženjeringa. Riječ je o dijelu poslovanja koji se odnosi na velike projekte kao što su hoteli i restorani, gdje je u velikoj mjeri zastupljen brend Kerrock koji se nadopunjuje s Kolpa sanom. Upravo je u tome velika prednost Kolpe, kada je riječ o mogućnosti sudjelovanja u raznim projektima.
Inače, Inženjering je zaseban odjel koji, osim stalno zaposlenih, ima i brojne vanjske suradnike s kojima surađuje u raznim projektima.


Ilustracija 6 - Proizvodni pogon zadovoljava sve europske standarde

Sajmovi

Kolpa je prisutna na svim svjetskim sajmovima stanitarne i kupaoničke opreme pa aktivno prati sve svjetske trendove.
“Iako se osjeti značajan pad zadnjih nekoliko godina, na sajmovima morate biti prisutni jer morate biti viđeni. Konstantno smo prisutni na svjetskoj sceni kupaoničke opreme”, rekao je gosp. Kužnik.

Tvornica u Metliki

U tvornici u kojoj se proizvodi 24h/d trenutačno radi 350 ljudi. Zadovoljava sve europske standarde i u njoj se na godišnjoj razini proizvede oko 180 000 elemenata. Jedan dio proizvodnje je u potpunosti automatiziran i u njega se zadnjih godina poprilično ulagalo. Posebno se ulagalo u proizvodnu liniju Kerrock, gdje je napravljena potpuno nova linija prozvodnje, tzv. besprekidna linija. Dakako, bilo je određenih ulaganja i u proizvodnu liniju Kolpa san, ali najviše u segmentu kupaoničkog namještaja.
Što se same proizvodnje tiče, za kupaonički namještaj od materijala se najviše upotrebljava keramika i lijevani mramor, dok je plan za sljedeću godinu vratiti akril kao materijal.
Tvornica ima više od 1100 različitih kalupa. Riječ je vlastitoj proizvodnji iz aluminija u prahu i smole. Proizvodnja se može prilagoditi svakom klijentu po željama, u odnosu na forme i dimenzije.
Linije proizvodnje Kolpa san izrađuju se od lijevanog sanitarnog akrila. Sama proizvodnja odvija se od formiranja poluproizvoda, nakon čega slijedi kompletna obrada elemenata i zagrijavanje do 180 °C, nakon čega proizvod dobiva formu. Nakon toga slijedi ojačavanje ljuske, ispitivanje i kontrola. Prednost lijevanog sanitarnog akrila u odnosu na druge materijale je to što se može obnoviti. Uz to, topao je, jednostavan za čiščenje i može se sanirati. O tim i drugim svojstvima proizvoda Kolpa svake godine provodi edukacijske treninge za oko 2200 trgovaca.
Svaki proizvod se zasebno ispituje. Hidromasažne kade prolaze provjeru sustava, pune se vodom te se provode ispitivanja koja traju do 1 h pod punim opterećenjem. Pri tome valja naglasiti da se mnogo pažnje usmjerava na kvalitetu i ispitivanje svakog proizvoda.
Na kraju, veličina skladišta nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Riječ je o impresivnom prostoru, dok je sama isporuka, odnosno utovar na kamione potpuno robotiziran. “Pametno računalo” dostavlja proizvode na palete koje se automatski odvoze na utovar u kamion. Na kraju, ne smije se zaboraviti da je isporuka robe za klijente zagarantirana u roku od dva do maksimalno tri tjedna.


Ilustracija 7 - Hidromasažne kade ispituju se pod punim opterećenjem

Ilustracija 8 - Pogled na impresivno skladište

Zaključno

Tradicija, profesionalnost, kvaliteta, kreativnost i udobnost - sve zajedno označava Kolpu i njezine proizvode. Prepoznatljivo ime koje je prisutno u mnogim zemljama diljem svijeta stvara jedinstven ambijentalni stil koji je predodređen za uživanje. Kupaonice koje su stvorene prema Kolpinoj ideji zadovoljavaju sva pravila udobnog wellness-prostora kojem itko može odoljeti.