Posjet najvećem i najstarijem nacionalnom parku u Hrvatskoj – Plitvičkim jezerima, smatraju neki, valja planirati u proljeće ili ljeto. Jer, tvrde, očaravajuća zelena boja okolne prirode i Suncem obasjana jezera tom prirodnom fenomenu iznimne bioraznolikosti daju poseban šarm. 

Međutim, odlazak u taj nacionalni park koji se prostire na približno 300 četvornih kilometara ne treba odgađati ni tijekom jeseni i zime. 

Posebne pogodnosti tada uključuju povoljnije cijene turističkih aranžmana i ulaznica, višu razinu voda u odnosu na ljetne mjesece, bolju vidljivost krajobraza zbog golih stabala te, među ostalim, manje gužve. Jedan od rizika je pak taj da dio NP-a nije otvoren za posjetitelje.

 

Električni brodovi 

Bez obzira na taj 'feler', prostor između planinskog lanca Male Kapele i Ličke Plješivice, koji je prije više od 40 godina upisan na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, redovito oduševljava posjetitelje svojim jezerskim sustavom koji je podijeljen na Gornja i Donja jezera. 

Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak dijelovi su gornjeg jezerskog sustava. Donja jezera pak čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. 

Veliki slap je najviši slap u Nacionalnom parku Plitvička jezera, ali i u Hrvatskoj
Veliki slap je najviši slap u Nacionalnom parku Plitvička jezera, ali i u Hrvatskoj

Najviši slap u tom nacionalnom parku, ali i u Hrvatskoj je Veliki slap. Njegova visina do prvog jezerca u podnožju iznosi 62 metra, a do početka toka rijeke Korane 87 metara. 

Do njega se može doći električnim brodovima koji plove najvećim i najdubljim tamošnjim jezerom Kozjak i vlakom za prijevoz posjetitelja te potom pješačkom stazom. U ljepote jezera Kozjak moguće se uvjeriti i šetnjom poučnom stazom koja ga obuhvaća. 


Još zanimljivih odredišta 

Iz prvog ešalona prilično bogate šumske vegetacije svakako treba izdvojiti šume starih bukovih stabala. Njihov miris, koji ostavlja dojam na gotovo svakog posjetitelja Plitvičkih jezera, čini se, privlači vuka, risa, medvjeda i, primjerice, jelena. Dokaz tome su tragovi ovih šumskih životinja koje je moguće primijetiti na tom području. 

Donji jezerski sustav Plitvičkih jezera čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod
Donji jezerski sustav Plitvičkih jezera čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod

Na koncu, valja istaknuti kako se u blizini tog nacionalnog parka nalazi još privlačnih odredišta koje vrijedi posjetiti. To su Baraćeve špilje u općini Rakovica i, među ostalim, Rastoke kod Slunja. 

Također, ljubitelji životinja mogu provesti ugodno vrijeme u netaknutoj prirodi tijekom rekreativnog ili sportskog jahanja ili pak posjetiti ranč Dolina jelena u Drežnik Gradu. Tamo je moguće pogledati i hraniti neke od stotinjak jelena te nekoliko konja i svinja o kojima brine obitelj Bićanić.