Nakon više od tri godine ponovno je nastavljena tradicija prigodnog predstavljanja novog broja časopisa EGE. Tako je broj 2/2012 predstavljen 3.5.2012. godine na Brodarskom institutu, što je ujedno bila prigoda za predstavljanje brojnih inovativnih projekata u koje je Instut uključen i koje razvija, a koji će svakako doprinijeti daljnjem razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Kako je pri tome istaknuo prof. dr. sc. Vladimir KOROMAN, dipl. ing., glavni direktor Instituta, zahvaljujući razvoju brojnih novih djelatnosti, a ne samo onih iz područja brodogradnje i pomorstva (za što je Institut prvobitno osnovan), pri čemu u posljednje vrijeme veliku važnost imaju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, Institut uspješno opstaje na konkurentnom tržištu.

Inače, u novom broju časopisa je Brodarski institut predstavljen na čak 30 stranica, pri čemu su prikazani neki od najvažnijih projekata koji se razvijaju i/ili ostvaruju kao što su: električna vozila s posebnim naglaskom na električni minibus, primjena infracrvene termografije u zgradarstvu, numeričke simulacije u zgradarstvu, termoelektrane na biomasu, vjetroelektrane, ali i suvremena rješenja za pomorstvo i brodarstvo.

Dakako, nakon predstavljanja novog broja uslijedio je obilazak laboratorija Instituta, a između ostalog, i velikog bazena za hidrodinamička ispitivanja te golemih modela hidroelektrana koje se ispituju.

Inače, novi broj časopisa EGE, osim priloga posvećenog Brodarskom institutu, donosi i brojne druge zanimljive priloge, a posebice s nedavno održanih stručnih skupova kao što su Seminar 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije - biomasa' i 11. plinarski forum.

Tako se direktor hrvatskog predstavništva Vaillanta osvrnuo na daljnji razvoj tehnike grijanja kao preduvjet daljnjeg razvoja potrošnje plina i cjelokupnog plinskog gospodarstva, a prikazan je i zanimljiv projekt termoelektrane-toplane na biomasu u Velikoj Gorici (koji, unatoč tome što rješava brojne energetske probleme Velike Gorice, na kraju možda ipak ne bude ostvaren zbog protivljenja javnosti!?). Tu je i osvrt na sigurnost opskrbe prirodnim plinom što je ostvareno gradnjom nove interkonekcije prema Mađarskoj, a i još mnoge zanimljivosti.

Galerija slika s predstavljanja časopisa može se pogledati ovdje.