Od sredine lipnja ove godine u pogonu je prva hrvatska solarna toplana. Izgrađena je u Vukovaru, u sklopu postojeće kotlovnice 'Borovo naselje' i u prvoj se fazi sastoji od 160 pločastih kolektora WTS-F2 K6 proizvođača Weishaupt. Površina pojedinog kolektora je 2,51 m2, dok nazivni toplinski učin pri ispitnim uvjetima iznosi 1,63 kW.  


Uspješno završena prva faza projekta

Projekt je u cijelosti financirala i ostvarila vukovarska toplinarska tvrtka Tehnostan, pri čemu su ukupna ulaganja iznosila oko 1 milijun kuna, dok su sve radove na temeljenju i ugradnji elemenata sustava izveli njezini djelatnici. Projekt i nadzor izvela je tvrtka BIP Inženjering iz Zagreba, glavni izvođač bio je obrt Elterm iz Slavonskog Broda, dok je voditelj gradilišta bio Silvestar Šantak, dipl. ing.

Sam projekt započeo je prije nekoliko godina, dok je projektiranje instalacija započelo u ožujku 2018., a izvođenje radova u studenom 2018. godine. Radovi su završeni početkom lipnja, a 14. lipnja je postrojenje, uz prisutnost predstavnika nekoliko vodećih hrvatskih toplinarskih i energetskih tvrtki, simboličnim skidanjem zaštitne folije s ugrađenih kolektora pušteno u pogon.

Procjenjuje se da će se zahvaljujući zamjeni prirodnog plina Sunčevom energijom za proizvodnju topline za grijanje i pripremu potrošne tople vode u toplinarskom sustavu naselja na koji je priključeno oko 2000 potrošača ulaganja u solarnu toplanu biti vraćena za 6 - 8 godina. 

No, to je samo prva faza projekta i već će se u drugoj fazi, sljedeće godine, postaviti još 160 kolektora, a kada projekt u cijelosti bude dovršen, postrojenje će se sastojati od 566 kolektora. Za postavljanje svih tih kolektora već je osiguran prostor. Time će ukupna površina kolektorskog polja dosegnuti 1200 m2, čime će se vukovarska solarna toplana uvrstiti u 15 najvećih u Europskoj uniji.
Uz to, u sklopu kotlovnice Borovo naselje razmatra se i ugradnja dizalice topline učina 300 kW i fotonaponskih modula ukupne snage 75 kW na krovovima zgrade postojeće plinske kotlovnice i pomoćne zgrade i na u Domovinskom ratu oštećenom starom dimnjaku. Tako proizvedena električna energija koristit će se za pogon pojedinih elemenata toplane i za punjenje službenog električnog vozila.


Projekti primjene obnovljivih izvora u Gradu heroju ne staju

Svi ti projekti u skladu su s poslovnom orijentacijom Tehnostana na primjenu obnovljivih izvora i smanjivanje ugljičnog otiska, ali i ciljem kako bi građani Vukovara dobili sigurnu i pouzdanu, ekološku i ekonomičnu opskrbu energijom. 

Primjerice, još prije tri godine u kotlovnici D2 koja se nalazi u podrumu nebodera u Dunavskoj ulici i koja toplinom opskrbljuje više okolnih stambenih i poslovnih zgrada (npr. između ostaloga, i zgrade županijske uprave) u širem središtu grada ugrađen je kotao na drvne pelete toplinskog učina 430 kW. Pri tome se također radi o prvom takvom rješenju u toplinarskom sustavu u Hrvatskoj. Nakon toga je i na samom neboderu provedena energetska obnova, čime je značajno smanjena potrošnja energije, a time i računi za stanare. 

No, to nije sve jer je nedavno nabavljeno i ranije spomenuto električno vozilo (Renault ZOE) koje će služiti u službene svrhe i kojom će se ponajviše koristiti djelatnici na obilasku kotlovnica i brojnih zgrada za koje je tvrtka upravitelj. Uz to, u tijeku je postavljanje sunčane elektrane snage 32 kW na krovu kotlovnice Olajnica, a uskoro će uslijediti ugradnja još nekoliko takvih elektrana, od kojih će prva biti na krovu poslovne zgrade Tehnostana u središtu grada, što će omogućiti izravno napajanje električnog vozila energijom dobivenom od Sunca.

Galerija slika