Projekt POS Sv. Klara obuhvaća gradnju stambenog kompleksa od četiri zgrade s ukupno 332 stana iz programa poticane stanogradnje. Zgrade se nalaze u naselju Sv. Klara u Novom Zagrebu i protežu se na ukupno 10 etaža, odnosno na osam nadzemnih katova sa stambenim prostorima i dva podzemna kata s garažama. Cjelokupna površina zgrada koju treba grijati, odnosno hladiti iznosi 20 011 m2, što će se pokriti ukupnim učinom sustava 1,66 MW.
Kao tehničko rješenje za pokrivanje potreba za toplinskom i rashladnom energijom odabrane su dizalice topline zrak - voda pa se ujedno radi o najvećem projektu s primjenom takvih dizalica topline u Hrvatskoj. No, da sve bude još zanimljivije, objekt se nalazi u Zagrebu, 'na kontinentu', iako se ranije smatralo da se dizalicama topline zrak - voda u pravilu mogu pokrivati samo potrebe za toplinskom energijom za grijanje i pripremu potrošne tople vode u priobalnom dijelu Hrvatske.
Dakle, cjelokupne potrebe za toplinskom i rashladnom energijom pokrivat će se dizalicama topline Daikin Altherma LT. Pri tome se radi o 262 uređaja ERLQ004, 69 uređaja ERLQ006 i jednom uređaju ERLQ008, tj. sveukupno 332 uređaja, što znači da se radi o rekordnom broju ugrađenih dizalica topline zrak - voda u nekom projektu stambenih zgrada u Hrvatskoj. Unutarnje jedinice dizalica topline pri tome imaju integriranu funkciju pripreme PTV-a sa spremnikom volumena 180 ili 260 l, a kao ogrjevna tijela sustava grijanja služit će konvektori (387 uređaja FWXV15A i 332 uređaja FWXV20A).
U svakom slučaju, radi se o 'zelenom' rješenju sustava grijanja i klimatizacije, koje se osniva na primjeni obnovljivih izvora (tj. okolnog zraka kao toplinskog izvora i ponora). Uz to, kao zanimljivost valja spomenuti da postoji vrlo velika visinska razlika između vanjskih i unutarnjih jedinica. No, bez obzira na to, korisnici će svakako biti zadovoljni niskom razinom buke koju u svojem radu stvaraju ugrađeni konvektori i jednostavnošću upravljanja sustavom, dok će instalateri i serviseri svakako pozdraviti jednostavnost radova na ugradnji i servisiranju, a investitor činjenicu da je za postavljanje opreme potreban razmjerno mali prostor, što znači da preostaje više raspoloživih 'kvadrata' za prodaju.
Zbog svega toga, već se sada pokazuje da su dizalice topline odlično rješenje za sve zgrade iz programa poticane stanogradnje, ali i sve druge stambene zgrade. Konačno, ne treba zanemariti ni činjenicu da se za primjenu dizalica topline kao izvora toplinske i rashladne energije u obiteljskim kućama i stambenim zgradama mogu zatražiti poticaji, ali ni to da iza svega stoji pouzdanost i sigurnost rješenja jednog od vodećih svjetskih proizvođača kojim se ostvaruju koristi za sve sudionike u gradnji. Uostalom, to najbolje potvrđuje činjenica da već više od 1000 ugrađenih dizalica topline Daikin Altherma već nekoliko godina uspješno radi u svim dijelovima Hrvatske, u svim klimatskim uvjetima.

Više informacija o naprednoj tehnologiji dizalica topline Daikin Altherma možete pronaći na: http://www.daikin.hr/minisite/daikin_altherma_lt/


Računalni prikaz novog stambenog kompleksa u Sv. Klari