Jedan od posljednjih projekata koje je tvrtka EMA izvela u ovoj godini bio je ovlaživanje dvije hale Drvne industrije Spačva u Vinkovcima. Spačva je vodeća domaća drvna industrija i jedan od najvećih poslodavaca u toj grani gospodarstva u Hrvatskoj, čiji se proizvodi mogu kupiti u 30 zemalja širom svijeta.

Zahtjevi investitora su bili da sustav ovlaživanja mora biti adijabatski i postavljen u halama, uz kontinuirano održavanje relativne vlažnosti zraka od minimalno 40%, ali i da oprema mora biti kvalitetna, pouzdana i dugoročno najisplativija. Zbog toga je odabrana oprema turske tvrtke Normist, dugogodišnjeg principala tvrtke EMA kada je riječ o rješenjima za ovlaživanje zraka. Radi se o sustavu ovlaživanja koji se sastoji od visokotlačne pumpe, visokotlačnih poliamidnih (PA) cijevi i sapnica s promjerom otvora 0,15 mm koje su postavljene duž hala kako bi se postiglo što ravnomjernije ovlaživanje.

Reference tvrtke EMA u drvnoj industriji potvrdile su kvalitetu usluge i opreme, a na jednostavnu odluku investitora utjecalo je i pozitivno iskustvo s već postavljenim sustavima magljenja za smanjivanje prašine pri obradi drveta u poluotvorenim prostorima tvornice. Maksimalan kapacitet ovlaživanja u svakoj hali je 240 l/h, dok je snaga pumpi po hali svega 1,1 kW. Održavanje takvog sustava je iznimno ekomonično, posebice uz ugrađeni sustav za omekšavanje vode koja se koristi za ovlaživanje.

Upravljanje sustavom ovlaživanja je automatsko, pomoću postavljenih higrostata. Uz to, radom pumpi može se dodatno upravljati i pomoću vremenskog programatora, čime se osigurava da se stvorena magla može na vrijeme ishlapiti u zraku, ne uzrokujući eventualnu kondenzaciju na strojevima ili uskladištenom repromaterijalu.

Puštanjem sustava za ovlaživanje Normist u pogon u tvornici je postignuta zahtjevana relativna vlažnost zraka u halama i njezino automatsko održavanje u željenim granicama.