Krešimirov grad ima dugu tradiciju tehničkog obrazovanja. Kako i ne bi kada je riječ o gradu koji je kolijevka hrvatske energetike. Naime, druga najstarija izmjenična hidroelektrana na svijetu (samo tri dana mlađa od one na slapovima Niagare u Sjedinjenim Američkim Državama) bila je HE Krka (kasnije HE Jaruga 1) izgrađena je nedaleko od Šibenika, na Skradinskom buku na rijeci Krki, a povezivao ih je jedan od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu. 

Ključna karika u tehničkom obrazovanju danas je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik koja obrazuje buduće stručnjake za niz strojarskih i elektrotehničkih zanimanja za potrebe obrtništva i industrije, a u posljednjih nekoliko godina obrazuju se i stručnjaci za zanimanja automehatroničara i brodskog električara.

Stalne inovacije i unaprjeđenja u nastavnom radu najviše su došle do izražaja u posljednjih nekoliko mjeseci kada je cijeli svijet pogodila pandemija koronavirusa. Naime, srednje strukovne škole obvezne su jedan dio nastave izvoditi kao praktičnu nastavu, u industrijskim i obrtničkim pogonima i radionicama. Naravno, postavilo se to pitanje kako to sada izvesti kada su, zbog zahtjeva za tzv. socijalnim distanciranjem, svi takvi pogoni i radionice zatvorili svoja vrata i najveći dio njih ne može pružati obavljati svoje djelatnosti, osobito ako se radi o pružanju usluga, npr. servisa kod krajnjih korisnika.

Rješenje je pronađeno u 'on-line' alatu koji i dalje učenicima - budućim stručnjacima omogućava izvođenje praktičnih zadataka, ali ovaj put na daljinu. Dovoljno je samo da učenik ima računalo ili pametni telefon i prati upute koje mu se nalaze na ekranu i time, kao u igri, rješavati praktične zadatke iz područja instalacijske tehnike. Autori tog rješenja su nastavici IOŠŠ-a, Emil Mačukat i Zoran Hadžić. 
To su rješenje prepoznali Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji su ga pomno ispitali i uključilo ih u svoje programe. Više o svemu može se pronaći u kratkom filmiću.
Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez potpore brojnih sponzora i donatora (među kojima i ENERGETIKA MARKETING!), a svaka pomoć je i nadalje dobro došla.