Predavanje koje je održano u srijedu 6. travnja ove godine u Amfiteatru Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu obuhvatilo je teme plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije, tehničkih i plinskih regulativa te procesa priključenja korisnika plina, pri čemu su predavači bili Goran JURILJ, dipl. ing. i Marin ALUNIĆ, dipl. ing. iz EVN Croatia plina. Nadalje, predstavljene su i dizalice topline s plinskim motorom, o čemu su govorili stručnjaci tvrtke Panasonic, objašnjena je i primjena plinskih zračnih grijača za hale i industriju i primjena plinskih apsorpcijskih dizalica za grijanje i hlađenje, što su prikazali stručnjaci tvrtke Tehnokom, a na kraju je i predstavljena održiva, inteligentna i napredna tehnologija grijanja, na što su se osvrnuli stručnjaci tvrtke Vaillant. Studentima su predavanja bila zanimljiva jer su mogli čuti iskustva iz prakse, što će im pomoći u boljem razumijevanju izazova i zahtjeva koji prate plinofikaciju.
Sve to je nastavak višegodišnje suradnje Sveučilišnog odjela za stručne studije s tvrtkom EVN Croatia plin koja ima 30-godišnju koncesiju za izgradnju plinske distribucijske mreže i opskrbu plinom u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Studenti su, osim predavanja, dobili priliku i razgledati laboratorij koji se nalazi u sklopu Sveučilišta.


Stručni skup namijenjen studentima najprije je obuhvatio predavanja o plinofikaciji i primjeni plina...

"Zadovoljstvo nam je surađivati sa studentskim tijelima i studentima. Smatramo da je to dobar način da se povežemo s budućim stručnjacima na području energetike, ali nam pruža i priliku da educiramo mlade pružajući im znanje i iskustva iz vlastite prakse,“ izjavio je Dipl.-Ing. Joachim GASSER, voditelj EVN-ove podružnice u Splitu.
Dva dana nakon tog stručnog skupa, u petak 8. travnja, 30 studenata preddiplomskog studija strojarstva sa Sveučilišnog studija za stručne studije posjetili su i Odorizacijsku stanicu Split, skladište EVN-a u čijem se krugu nalaze dvije regulacijske stanice i tvrtku Procaffe u Dugopolju, koja je prvi potrošač prirodnog plina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su iz prve ruke mogli čuti o svim prednostima korištenja plina. Nakon razgledavanja, uslijedilo je i kratko druženje na kojem su u opuštenojoj atmosferi studenti mogli pitati sve što ih zanima o plinu, plinofikaciji i poslovnim izazovima i praksama u struci.
To nije prvi stručni skup te vrste jer tvrtka EVN Croatia plin, osim što ulaže u izgradnju plinske mreže u Dalmaciji, ulaže i u približavanje znanja studentima koji će se možda jednom zaposliti u plinskom biznisu. Ovogodišnji stručni skup i posjet tvrtki EVN Croatia plin nastavak je dosadašnje suradnje sa Sveučilišnim odsjekom u Splitu.


... a zatim i obilazak plinskog sustava i radova na plinofikaciji u Dugopolju