Sve koji su se u vrućeg ljetnog dana 20. kolovoza ove godine zatekli u Putničkoj luci u Vukovaru zatekao je neobičan prizor. Riječni brod ukrašen oznakama i bojama poznatog svjetskog proizvođača opreme za grijanje s golemim zecom na pramcu. Radilo se o izložbenom brodu 'MS Vaillant' koji je na svojem putu po europskim rijekama (i kanalima), koji je započeo tijekom ovogodišnjeg sajma ISH u Frankfurtu, nakon obilaska niza gradova u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, Dunavom doplovio (i) do Vukovara.

Upravo na ideju Marija OPAČKA, dipl. oec, člana Uprave Vaillanta u Hrvatskoj, brod je na svojoj plovidbi došao i do Vukovara, gdje je na vezu proveo cijeli dan. U prijepodnevnim satima imali su ga prigodu obići građani Vukovara, a poslije podne je za brojne Vaillantove poslovne partnere organizirana stručna prezentacija uz (neizbježan) prigodni domjenak i ugodno druženje.


Ilustracija 1 - 'MS Vaillant' jedinstven je demonstracijski (plovni!) objekt...

Ilustracija 2 - ... koji je na svojoj plovidbi do Vukovara obišao mnoge europske gradove

Veličinu broda, onima koji ga nisu vidjeli 'u živo', možda će najbolje pokazati dvorana za predavanja sa 150 sjedećih mjesta, a tu je i veliki demonstracijski prostor s osam instaliranih sustava koji omogućavaju podrobnu demonstraciju pogona te poseban prostor za domjenak, odnosno druženje.


Ilustracija 3 - Izložbeni prostor u potpalublju uistinu je golem...

Naravno, sve je to bilo organizirano baš kao što to Vaillant uvijek organizira. Možda je to bio razlog zašto je, unatoč pomalo neuobičajenom vremenu i lokaciji za takve 'evente', usred sezone godišnjih odmora i daleko od mora, 'MS Vaillant' na vezu u vukovarskoj luci, i to u 'stručnom' poslijepodnevnom dijelu programa obišlo više od 150 projektanata, servisera i instalatera termotehničke opreme, ali i drugih stručnjaka i znatiželjnika. Uostalom, radilo se o jedinstvenom doživljaju, odličnoj i inovativnoj ideji (baš kakve redovito stižu iz tvrtke sa znakom zeca) koja je, ne samo zahvaljujući prikazanim vrhunskim rješenjima i opremi, pomalo omogućila i pogled u 22. stoljeće!


Ilustracija 4 - ... i tijekom stručnog dijela bio je posve ispunjen...

Ilustracija 5 - ... što ne treba čuditi jer su bila izložena vrhunska rješenja kao što su, primjerice, kombinacija dizalice topline zrak - voda i solarnog sustava...

Ilustracija 6 - ... ili uljni kondenzacijski kotlovi