Bjerringbro je gradić s nešto više od 7500 stanovnika na rijeci Gudeni, u okrugu Viborg, u središnjem dijelu danskog poluotoka Jyllanda. Riječ je o naselju koje se vjerojatno ni po čemu ne bi razlikovalo od drugih u tom poljoprivrednom kraju da 1945. godine u njemu nije započela povijest puna inovativnosti. Naime, te je godine lokalni poduzetnik i izumitelj Poul Due JENSEN osnovao Tvornicu tlačnog lijeva i strojeva, ponajviše namijenjenu za izradu i servisiranje crpki za primjenu u poljoprivredi. Od tada do danas, tvrtka Grundfos (kako od 1967. godine glasi njezin službeni naziv) je posvećena načinima kako vodu učiniti dostupnijom i u skladu s time se stalno razvijaju nova tehnička rješenja crpki i crpnih sustava.

Zahvaljujući tome, tvrtka je danas najveći proizvođač u tom području na svijetu, čime se u cijelosti ispunjava san njezinog osnivača.U sve to, ali i u još mnogo toga najbolje se mogla uvjeriti skupina predstavnika stručnih medija iz više zemalja Jugoistočne Europe: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske, koja je sredinom lipnja 2012. godine u sklopu Press Visita posjetila Grundfosovo sjedište i proizvodne pogone u Bjerringbrou.


Ilustracija 1 - Zajednička fotografija sudionika Press Visita iz zemalja Jugoistočne Europe ispred Grundfosovog muzeja

Inovativnost kao temelj poslovanja

Već iz slogana tvrtke: 'Budi. Misli. Inoviraj.', ali i iz logotipa koji je zapravo stilizirani izum Arhimeda, jednog od prvih inovatora u povijesti čovječanstva, odmah postaje jasno da se proizvodnja, ali i cjelokupno poslovanje tvrtke osniva na inovativnosti (što je, inače, česta odlika tvrtki iz zemalja Sjeverne Europe).

Upravo zahvaljujući toj inovativnosti, Grundfos je danas postao globalni 'igrač' čiji je značaj za dansko gospodarstvo, ali i za cijeli svijet nezamjenjiv. Uostalom, o tome možda najbolje govore brojčani pokazatelji (s kraja 2011. godine):
• opseg proizvodnje: više od 16 milijuna crpki godišnje
• ostvareni promet: oko 2,841 milijarde eura
• ostvarena dobit prije oporezivanja: oko 270 milijuna eura
• ulaganja u istraživanje i razvoj: oko 164 mil. eura (5,6% godišnjeg prometa)
• broj zaposlenih širom svijeta: više od 17 000 djelatnika.

No, osim inovativnosti, za tako dobre rezultate koji još više dolaze do izražaja, ako se u obzir uzme trenutačna teška gospodarska kriza koja pogađa najveći dio svjeta, zaslužno je šest osnovnih načela kojima se tvrtka i njezini djelatnici svakodnevno rukovode, a to su:
• održivost
• otvorenost i povjerenje
• usmjernost na ljude
• neovisnost
• partnerstvo
• neograničena ambicioznost.


Ilustracija 2 - Zgrada sjedišta tvrtke u Bjerringbrou...

Uz sve to, svakako bi valjalo spomenuti i još jednu odliku tvrtke, a to je društvena odgovornost (nešto što se u zemljama Sjeverne Europe također smatra uobičajenim, dok je na europskom Jugoistoku u pravilu rijetkost). Ta se činjenica ponajviše očituje u pružanju prilike za zaposlenje svima koji se zbog raznih razloga ne mogu u potpunosti uključiti u društvo. U skladu s time, najmanje 3,4% osoblja u Grundfosovim proizvodnim pogonima u Danskoj zaposleno je pod posebnim uvjetima, pri čemu se u pravilu radi o osobama s posebnim potrebama, dok su čak 6,1% djelatnika imigranti iz 'nezapadnih zemalja' ili njihovi potomci. Tu je činjenicu bilo moguće primijetiti već i pri obilasku pogona za proizvodnju industrijskih crpki u Bjerringbrou.

Kada se pak radi o proizvodnom programu, on uključuje crpke i crpne sustave te pripadajuću opremu (prije svega, elektromotore), a pojednostavljeno se može podijeliti u pet osnovnih područja:
• cirkulacijske crpke
• sustavi za povišenje tlaka
• uronjene crpke
• industrijske crpke
• dozirne crpke.

Osim te podjele, Grundfosovi proizvodi mogu se podijeliti i prema području za koje su namijenjeni, a to su:
• instalacije u poslovnim zgradama
• instalacije u stambenim zgradama
• oprema za proizvođače sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije (tzv. OEM-oprema)
• instalacije u vodoopskrbi
• instalacije u procesnoj industriji
• instalacije u općim industrijama
• instalacije u strojogradnji
• instalacije u vodoprivredi.

Grundfosove proizvodne i prodajne podružnice danas se nalaze širom svijeta, a valja spomenuti i da će se proizvodnim pogonima koji se za sada nalaze u 11 zemalja (Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Mađarskoj, Rusiji, Kini, Tajvanu, SAD-u i Meksiku), uskoro pridružiti i onaj koji se gradi u Inđiji u susjednoj Srbiji.


Ilustracija 3 - ...na čijem se ulazu nalazi plaketa s profilima osnivača tvrtke i njegove supruge, ali i s prvobitnim logom tvrtke, Arhimedovim vijkom

Energetska učinkovitost kao zalog za budućnost

Ono po čemu je Grundfos ponajviše poznat u stručnim krugovima su stalna poboljšanja proizvoda s ciljem smanjenja potrošnje energije. Naime, odavno je poznata činjenica da na zgradarstvo (stambene, poslovne, javne zgrade i sl) otpada čak 40% potrošnje primarne energije u svijetu, a u tim se zgradama troši čak 30 - 40% konačne energije. Isto tako, iz područja zgradarstva, prema podacima iz 2005. godine, potječe čak 9 GT emisija ugljičnog dioksida godišnje, odnosno čak 36% takvih emisija u zemljama Europske unije. To sve ujedno znači da se upravo u zgradama kriju golemi potencijali za smanjivanje potrošnje energije i onečišćenja okoliša, odnosno klimatskih promjena. U svemu tome visokoučinkovite cirkulacijske crpke koje se ugrađuju u sustave grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, ali i crpke u raznim drugim instalacijama (npr. za vodoopskrbu i odvodnju) u zgradama razne namjene imaju ključnu ulogu.


Ilustracija 4 - Odatle je sve počelo: prva Grundfosova crpka za crpljenje vode za navodnjavanje u poljoprivredi...

Kako bi se ta činjenica potvrdila u praksi, pokrenut je projekt pod nazivom Grundfos Kollegiet. Radi se o studentskom domu od 12 katova koji se gradi u sklopu projekta urbanog razvoja luke u obližnjem gradu Aarhusu i koji će od rujna 2012. godine poslužiti kao 'živi laboratorij' za ispitivanje učinkovite uporabe energije i vode. U domu će stalno boraviti oko 200 studenata Sveučilišta u Aarhusu, koji će u projektu dragovoljno sudjelovati i čije će se ponašanje i navike u vezi s potrošnjom vode i energije stalno pratiti i nadzirati, za što će služiti više od 1500 ugrađenih osjetnika.
Uz to, u kvalitetu Grundfosovih rješenja moguće je uvjeriti se u mnogobrojnim referentnim objektima širom svijeta, a jedan od njih su sudionici Press Visita imali prigodu obići. Radi se o Regionalnoj bolnici Središnjeg Jyllanda u obližnjem gradu Viborgu, gdje su dakako, sve ugrađene crpke upravo Grundfosove i kojima se (treba li to posebno napomenuti) omogućava značajno smanjenje potrošnje pogonske električne energije.


Ilustracija 5 - ...a ovo je danas: samo mali dio uistinu golemog proizvodnog programa