Već 16. po redu Hrvatski seminar o tlačnoj opremi privukao je veliko zanimanje stručne javnosti. Tome je svakako doprinio i novi Pravilnik o pregledu i ispitivanju opreme pod tlakom koji je prošao javnu raspravu i postupak u Informacijskom sustavu tehničkih propisa Europske unije (TRIS) i u vrijeme održavanja Seminara bio pred donošenjem u nadležnom Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, ali i najavljena obvezna izobrazba za inspektore. Taj novi podzakonski propis, kojim će se ponešto pooštriti kriteriji za obavljanje pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom visoke razine opasnosti u uporabi i obvezna izobrazba inspektora trebali bi doprinijeti podizanju sigurnosti opreme pod tlakom u radu. Ipak, trebat će još dosta vremena da bi se sve ostvarilo kako je zamišljeno.

Ovogodišnji je Seminar u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING i Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu 23. svibnja ove godine okupio oko 180 sudionika. 

Završni dio Seminara bio je okrugli stol na kojem je raspravljano o iskustvima iz prakse, sanaciji i rekonstrukciji opreme pod tlakom i inspekcijskim pregledima nakon tih postupaka, a bilo je riječi i o nadležnosti za obuku za provođenje pregleda i ispitivanja boca za ronjenje. Primjerice, Zdravko Skočić, dipl. ing. CIWE IWIP-C, voditelj Odjela tehničkog biroa u TPK - Zavodu, napomenuo kako bi se odluke o tome je li riječ o sanaciji ili rekonstrukciji opreme pod tlakom trebale donositi 'od slučaja do slučaja'. To je potvrdio i Velimir Perkušić, dipl. ing. IWE, IWI, voditelj Sektora tehničke inspekcije u tvrtki TÜV Croatia, dodavši kako takve odluke svakako trebaju donijeti korisnik, odnosno vlasnik opreme u uskoj suradnji sa stručnjacima ovlaštenog inspekcijskog tijela.

Više o tome može se vidjeti na filmu.