Najpoznatiji stručni sajam na svijetu, ISH u Frankfurtu na Majni, ove je godine bio uspješniji nego ikada do sada. Naime, sajam je u razdoblju 12. - 16. ožujka ove godine privukao 2434 izlagača (dok ih je 2011. bilo 2382) koji su svoje proizvode, tehnička dostignuća, inovacije i rješenja predstavili na ukupno 258 000 m2 (dok je ukupna izlagačka površina 2011. iznosila 255 900 m2), što je privuklo oko 190 000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

ISH 2013
Ilustracija 1 - Rekordan broj izlagača i
posjetitelja na ovogodišnjem ISH-u

Na žalost, broj posjetitelja je vjerojatno mogao biti veći da nije bilo kasne zime koja (još sada) muči veći dio Europe. No, unatoč tome, čak 1/3 posjetitelja bila je iz inozemstva. U svakom slučaju, kako je izjavio gosp. Wolfgang MARZIN, direktor Frankfurtskog velesajma: 'Te brojke jasno pokazuju vodeći međunarodni značaj sajma ISH kao ključnog mjesta na svijetu na kojem se povezuje sinergija energije i vode. Uostalom, ISH je prema svim važnim pokazateljima kao što su kvaliteta ponude, broj izlagača i posjetitelja u svijetu nesporno broj 1.'

ISH Energy

Zahvaljujući usmjerenosti na očuvanje resursa i održivost, vodeći svjetski sajam u području tehnike grijanja, klimatizacija i sanitarija pokazao je da je u skladu s aktualnim svjetskim trendovima. Tako je u svojem 27. izdanju ISH u cijelosti bio u znaku učinkovite uporabe resursa energije i voda. Ta se usmjerenost održavala u svim izloženim proizvodima i prikazanim trendovima u oba osnovna sajamska područja, tj. energiji i vodi. U području 'ISH Energy' vodeći svjetski proizvođači opreme su predstavili već pionirska, ali i rješenja za primjenu u zgradarstvu koja su okrenuta budućnosti. Tako su prikazani visokoučinkoviti i suvremeni sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije koji omogućavaju smanjenje potrošnje energije čak za 50%. To dokazuje da ulaganja u nove tehnologije nisu samo važan doprinos 'energetskom obratu' (što je pojam kojim se u Njemačkoj opisuje prelazak prema suvremenim energetskim rješenjima, odnosno napuštanje klasičnih i sve veću primjenu obnovljivih izvora energije na svim razinama), već i da se vrlo brzo vraćaju. Uz to, zahvaljujući povećanoj funkcionalnosti, pružaju i veću udobnost primjene.


Ilustracija 2 - Predstavili su se svi vodeći svjetski proizvođači kao što je Oventrop...

Ilustracija 3 - ...Viessmann...

Ilustracija 4 - ... Weishaupt...

Ilustracija 5 - ... Wilo i mnogi drugi...

Ilustracija 6 - ... no, ove godine je bilo najviše hrvatskih izlagača do sada, a jedan od njih bio je i Centrometal

Ilustracija 7 - U svakom slučaju, obnovljivi izvori
bili su apsolutni hit na ovogodišnjem ISH-u
i tko sada ne bi nabavio kotao na pelete?

ISH Water

U sajamskom području 'ISH Water' je pokazano se suvremeni dizajn i rješenja koja omogućavaju primjenu uređaja i opreme za više naraštaja jedne obitelji međusobno ne iskjučuju. Suvremene kupaonice sve više dobivaju na važnosti u ostvarivanju svakodnevne udobnosti za sve korisnike. Istodobno, zahvaljujući demografskim promjenama, moraju omogućiti primjenu za sve naraštaje. Upravo zbog toga su mnogi izlagači pokazali rješenja kako se ti zahtjevi mogu savršeno uklopiti u suvremene kupaonice.

Posjetitelji iz cijelog svijeta

Struktura posjetitelja potvrđuje ISH kao vodeći svjetski sajam. Pri tome je najzanimljivije da su od ukupnog broja posjetitelja, njih čak 35% bili obrtnici, što je zapravo nastavak trenda iz prethodnih godina.

Sličan je i udio posjetitelja iz inozemstva, pri čemu je najbrži porast broja primijećen kod onih iz zemalja s brzorastućim gospodarstvima, a posebice iz Istočne Europe, Sjeverne Afrike, Jugoistočne Azije, Bliskog istoka i Kine.
Valja naglasiti da je većina izlagača i posjetitelja ovogodišnjem sajmu dala odličnu ocjenu. Pri tome također treba naglasiti da je čak 94% njemačkih izlagača trenutačno stanje u gospodarstvu ocijenilo kao dobro ili zadovoljavajuće. Isto tako, 85% ispitanika je ocijenilo da je sajam ostvario ciljeve, a 76% da je odlično pogodio ciljne skupine. Takvi odgovori, zapravo, izravno odgovaraju povećanju za 2 - 3% u odnosu na sajam prije dvije godine.
Upravo stoga već se valja pripremati za sljedeći sajam ISH, čije je održavanje predviđeno 10. - 14. ožujka 2015. godine!