Kao jedan od najvećih europskih proizvođača dizalica topline, britanska tvrtka Calorex je na tržištu poznata po visokokvalitetnim i vrlo ekonomičnim uređajima za pripremu zraka i vode, posebice za bazene, ali i za komercijalne i specijalizirane prostore. Posebnosti bazenskih klima-komora Calorex su iznimno mala potrošnja energije i vrlo male dimenzije, zahvaljujući primjeni dizalice topline kao izvora toplinskog i rashladnog učina.
U skladu s time, 24.9.2015. godine je u dvorani Green Gold Centra u Zagrebu održano edukativno predavanje o iznimno opsežnom programu Calorexa. Predavanja je održao glavni prodajni inženjer Calorexa, gosp. Keith WAYMAN, a program je obuhvatio:

  • bazenske klima-komore
  • bazenske odvlaživače zraka
  • kanalne i odvlaživače zraka za prostorije, manjih i većih kapaciteta
  • adsorpcijske odvlaživače zraka
  • dizalice topline za bazene
  • dizalice topline za grijanje potrošne vode i komercijalnu uporabu.

Pri tome su predstavljene brojne novosti u programu Calorexa, od kojih su mnoge bile svjetska premijera!
No, valja reći da Calorex u ponudi ima i odvlaživače zraka za razne namjene, od manjih prostora, do skladišta, industrijskih pogona i hala, pri čemu to mogu biti manji zidni modeli, ali i uređaji velikih kapaciteta za odvlaživanje zraka u kanalima sustava ventilacije i klimatizacije ili u prostorijama. Uz to, u ponudi su i adsorpcijski odvlaživači zraka sa specifičnim značajkama. Naime, mogu smanjiti relativnu vlažnost zraka na vrlo male vrijednosti (manje od 10%), mogu raditi i kod temperatura zraka nižih od 0 °C, a veći modeli imaju vrlo velike kapacitete odvlaživanja. Konačno, osim dizalica topline za bazene, Calorex u ponudi ima i dizalice topline za komercijalne primjene, za pripremu PTV-a i za grijanje itd.


Okupljeni sudionici nakon izlaganja...

Odvlaživači zraka za bazene

Jedan od najvećih problema zatvorenih bazena je prevelika vlažnost zraka koja nastaje isparavanjam bazenske vode, što često dovodi do nastajanja spora plijesni, a u konačnici, ako se taj problem ne riješi, i do oštećivanja građevine. Taj se problem može riješiti izbacivanjem vlažnog, zagrijanog zraka iz prostora i ubacivanjem vanjskog, sušeg zraka koji prethodno treba zagrijati. No, posljedica takvog rješenja su iznimno visoki troškovi u eksploataciji, koji se donekle mogu sniziti primjenom izmjenjivača topline, što zahtijeva dodatnu investiciju.
Najekonomičnije i najbolje rješenje, posebice za bazene manjih površina, predstavlja postavljanje bazenskih odvlaživača zraka koji danas smanjuju potrebu za skupim izbacivanjem zraka. Radeći prema načelu dizalice topline, ti visokokvalitetni uređaji 'recikliraju' bazenski zrak, odvajajući vlagu i vraćajući topao i suh zrak natrag u prostor. Ujedno, koriste energiju dobivenu odvlaživanjem da dodatno zagriju zrak u prostoru, odnosno bazensku vodu, ako imaju ugrađenu takvu funkciju (LPHW). Takvi uređaji se mogu postaviti u samu prostoriju s bazenom, ali mogu biti i neupadljivi. U tom slučaju se postavljaju u susjednu prostoriju, a u bazenskom prostoru su vidljive samo plastične rešetke na zidu za odsis i ubacivanje zraka. Korištenjem bazenskih odvlaživača zraka održava se željena vlažnost zraka u prostoru, smanjuje se kondenzacija, a troškovi zagrijavanja se svode na najmanju razinu.


... i na prigodnom domjenku...

Iznimno je važno da su bazenski odvlaživači zraka kvalitetno izrađeni i zaštićeni od poprilično agresivne atmosfere koja nastaje isparavanjem bazenske vode. Britanska tvrtka Calorex proizvodi zidne i podne modele takvih uređaja koji su širom svijeta poznati po dugotrajnosti i pouzdanosti i u najtežim uvjetima rada.
Modeli odvlaživača zraka Calorex DH44 i DH66, osim modernijeg dizajna, još su ekonomičniji od ostalih modela. Zahvaljujući primjeni načela dizalice topline, za svaki uloženi kW električne snage, uređaji dodatno zagrijavaju zrak s 2,5 kW toplinskog učina. Time se ujedno povećava i kapacitet odvlaživanja, dok snižavanje radnog tlaka u uređajima dodatno povećava njihovu dugovječnost. Uz visoku kvaliteta odvlaživača, tu je i iznimno tih rad jer buka iznosi svega 42 dB (mjereno na udaljenosti od 1 m), a potpuno su opremljeni za postavljanje na zid ili pod. Standardne funkcije svih odvlaživača zraka Calorex dostupne su i kod spomenutih modela, kao što su rad do temperature 5 °C, mogućnost grijanja zraka pomoću bojlera (s niskotlačnim toplovodnim izmjenjivačem) i postavljanje uređaje s druge strane zida (TTW). Uz to, to je i dodatna mogućnost ubacivanja svježeg zraka.
Konačno, treba reći da je u ponudi i vrlo popularan kanalni odvlaživač zraka Calorex AA300 koji, osim odvlaživanja i dogrijavanja zraka energijom dobijenom odvlaživanjem, može dodatno grijati zrak (spojen na bojler) ili vodu te ima priključak za ubacivanje svježeg vanjskog zraka.


Mogućnosti i značajke pojedinih uređaja podrobno su pojašnjene

Bazenske klima-komore

Pored odvlaživača zraka, Calorex u proizvodnom programu ima i klima-komore za potpunu pripremu zraka (odvlaživanje, zagrijavanje i hlađenje) te zagrijavanje bazenske vode, koje su iznimno ekonomične zbog primjene načela dizalice topline. Ubacivanje željene količine svježeg zraka kod modela Delta je standardna funkcija, dok se kod manjih komora Variheat 3 isporučuje kao dodatna mogućnost.
Uz to, svi uređaji Calorex, od manjih odvlaživača zraka pa do klima-komora, koriste energiju dobivenu odvlaživanjem za dodatno dogrijavanje zraka i/ili vode, čineći ih najekonomičnijim, a samim time i najisplativijim uređajima na tržištu.
Zahvaljujući radu kao dizalica topline, klima-komore Calorex su iznimno kompaktni uređaji i po dimenzijama su znatno manje od ostalih bazenskih klima-komora na svjetskom tržištu.
Raspon programa klima-komora Calorex kreće se od onih manjih, za privatne bazene, pa sve do velikih za javne, tj. olimpijske bazene.

Dizalice topline za zagrijavanje bazenske vode


EMA nudi cjelovita rješenja, kada je god riječ o klimatizaciji te grijanju i hlađenju vode bazena

Dizalice topline serije Pro-Pac potvrdile su vodeće mjesto tvrtke Calorex kao predvodnika u razvoju dizalica topline, što treba zahvaliti više od 30 godina iskustva, ali i u njihovom sve pristupačnijem cjenovnom pozicioniranju. Valja se podsjetiti da su dizalice topline najekonomičniji način zagrijavanja bazenske vode, da su za okoliš neškodljive, da imaju duge servisne intervale i da su zahtjevi za servisiranjem minimalni. Potpuno su automatske u radu i iznimno jednostavne za korištenje (potrebno je samo namjestiti termostat), a mogu se postaviti i na otvorenom prostoru.
Serija Pro-Pac izrađuje se od materijala koji omogućuje iznimno dugi radni vijek. Kućišta su pocinčana i izvana plastificirana, dok je izmjenjivač topline izrađen od titana. Kompresor je zasebno izoliran, čime je postignuta vrlo niska razina buke pri radu. Uz digitalni termostat za jednostavno namještanje temperature, ugrađen je osjetnik protoka vode, dok su radna temperatura zraka do -15 °C (cjelogodišnja izvedba) i konstrukcija uređaja koja omogućava lako postavljanje, dodatne značajke tih, iznimno isplativih uređaja. Koriste se za zagrijavanje vode u otvorenim i zatvorenim bazenima.

Pregled najraznovrsnije i najkvalitetnije ponude bazenskih odvlaživača zraka, klima-komora i dizalica topline na tržištu može se dobiti izravno kod zastupnika, tvrtke EMA iz Zagreba ili na internetskoj stranici: www.ema.hr.

Galerija slika