Velika Britanija jedna je od država u Europi koje su najranije počela s nuklearnim programom. Davne 1946. donesen je zakon o atomskoj energiji, kada je najavljena gradnja tvornice za obogaćivanje urana u Springfieldu. Već 1956. godine s radom je započeo prvi reaktor tipa Magnox u Calder Hillu, a nakon njega uslijedila je gradnja brojnih novih nuklearki. Mnoge od njih sada su fazi dekomisije u koju država ulaže silan novac. Na vrhuncu proizvodnje nuklearke su Velikoj Britaniji osiguravale četvrtinu potrebne električne energije, a danas proizvode otprilike šestinu potrebne energije u 16 nuklearnih reaktora na devet lokacija. Toj zemlji sve više manjka električne energije, a politika je konsenzusom došla do toga da je nužna izgradnja novih nuklearnih elektrana kako bi se pokrila ta "rupa". Do 2030. godine trebalo bi biti izgrađeno pet nuklearnih elektrana na lokacijama Hinkley Point, Oldbury, Wylfa, Moorside i Sizewell, koje bi u mrežu trebale unijeti 16 GW električne energije. Prva nuklearna elektrana koja će biti izgrađena bit će Hinkley Point C, snage 3.200 MW u Somersetu.


Nuclear AMRC istraživački centar za nuklearnu industriju

Civilna nuklearna industrija u Velikoj Britaniji zapošljava više od 60.000 ljudi koji pružaju brojne usluge u radu nuklearnih elektrana, projektiranju i izgradnji, istraživanju, zbrinjavanju otpada, dekomisiji i pružanju pravnih usluga. 2012. godine britanska Vlada donijela je Akcijski plan za nuklearnu industriju koji obuhvaća cijeli lanac opskrbe, a najzanimljivija institucija koja je osnovana da pomogne nuklearnoj industriji je Istraživački centar za naprednu proizvodnju u nuklearnoj industriji (Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre - AMRC), smještenom u Roterhamu na sjeverozapadu zemlje, kojeg smo posjetili u srpnju ove godine u organizaciji britanskog Ureda za trgovinu i investicije.


U proizvodnom pogonu smješteni su brojni sofisticirani strojevi

Nuclear AMRC mjesto je na kojem znanost pronalazi svoju praktičnu primjenu u industriji, a osnovala ga je britanska država uz pomoć lakalnih vlasti i partnera u industriji. Preciznije, tamo zaposleni stručnjaci između ostalog, pomažu tvrtkama povezanim s nuklearnom industrijom da poboljša svoj proizvodni proces i podigne tehničke kapacitete na višu razinu kako bi postale uspješnije i konkurentnije u zemlji i inozemstvu. Kako su nam rekli u Roterhamu, to je jedini istraživački centar za nuklearnu industriju u zapadnom svijetu koji nuklearnoj industriji može pružiti tehnološke usluge radeći na komponentama realnih dimenzija. Nuclear AMRC s radom je započeo u svibnju 2012. na prostoru od 5.000 m2. U njemu je zaposleno 370 stručnjaka, pripadnika 12 nacija s uglavnom visokim stupnjem naobrazbe, a kroz trening-program proći će 250 šegrta, koji će jednog dana, nakon dovršetka srednjoškolskog obrazovanja posao tražiti u nuklearnoj industriji.


Stroj za izradu dubokih provrta

Kako je odlučeno 2009., ta ustanova objedinjuje proizvođačku i inženjersku stručnost stručnjaka Sveučilišta u Sheffieldu i Manchesterskog Instituta Dalton Nuclear s naprednim proizvodnim i istraživačkim centrom Boeinga koji se nalazi pored Nuclear AMRC-a. Ta ustanova ima tri ključne djelatnosti: istraživanje i razvoj u proizvodnji (gdje se usko surađuje s proizvođačima koji žele razviti svoje sposobnosti), daju informacije proizvođačima o pravilnicima i standardima u industriji i bave se treniranjem vještina za zaposlene u nuklearnoj industriji. Njegov osnutak potaknut je državnim proračunskim davanjem od 15 milijuna funti i dodatnih 7 milijuna funti iz lokalnog proračuna razvojne agencije Yorkshire forward. Također, novac je došao i iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Pogon za zavarivanje

No, Nuclear AMRC ne vodi država, ni neki suhoparni akademski stručnjaci - uz dva već spomenuta sveučilišta tu ustanovu osnovale su tvrtke koje su njezine članice. Među tvrtkama osnivačima su zaista velika imena - Westinghouse, Areva, TATA steel i Rolls Royce, a podržavaju ih EdF i britanska vlada. Trenutno Nuclear AMRC ima ukupno oko 40 tvrtki članica, a riječ je o proizvođačima reaktora, tvrtkama koje sudjeluju u cijelom lancu dobave nuklearne industrije, bilo da je riječ o opremi ili uslugama. Njihove usluge nisu ekskluzivitet samo za članice, već su otvoreni za sve britanske tvrtke koje su voljne platiti njihove usluge. Iako su fokusirani na nuklearnu industriju pružaju usluge i rastućem sektoru proizvođačima offshore vjetroelektrana koji poticaje mogu ostvariti kroz Grow: Offshore wind program. Konkretno, britanske tvrtke rade na razvoju vjetroturbina snage od 5 do 7 MW.

Nuclear AMRC financira se iz nekoliko izvora; trećina novca dolazi kroz državne poticaje, trećina kroz istraživačke projekte za tvrtke članice "klastera", a trećinu zarađuju na tržištu. Uzgred, partnerstvo u Nuclear AMRC-u košta 300.000 funti, a članstvo 20.000 funti. Tijekom našeg posjeta rečeno nam je da sve veći dio svog proračuna uspijevaju zaraditi na tržištu, što je odlično. Jedinstvena posebnost centra u Roterhamu je oprema koju posjeduju, koja im omogućuje da budu jedini ovakav istraživački centar na svijetu u kojem je moguće proizvesti i testirati te unaprijediti opremu odnosno komponente opreme u realnim dimenzijama. Dakle, ne radi se na maketama i prototipovima. To im omogućuju veliki i moćni, najmoderniji industrijski strojevi na kojima rade.


Komora sa diodnim laserom

Vrijednost tamo smještenih strojeva iznosi oko 60 milijuna funti, ili, prevedeno, blizu 700 milijuna kuna, s tendencijom daljnje nabave opreme. Dio opreme je kupljen, a dio opreme su na upotrebu donirali proizvođači kako bi se njihovi potencijalni klijenti uvjerili u njihovu učinkovitost i možda se odlučili na kupnju. U velikoj proizvodnoj hali je smješten kran nosivosti 50 tona, petoosna glodalica, bušilica za duboke provrte u promjeru od 5 do 22 mm te do osam metara dubine, planarna glodalica, oprema za vertikalno tokarenje i glodanje, te rotirajuća tokarilica za izradu dijelova nepravilnog oblika. Diče se opremom za izvođenje horizontalnih provrta na dijelovima maksimalne dužine 12 metara, visine i širine pet metara te robotiziranom strojnom obradom dijelova. Poseban fokus u radu imaju na dinamičku stabilnost dijelova pa raspolažu s opremom za zavarivanje i površinsku zaštitu, elektro-lučno zavarivanje te zavarivanje pomoću elektronskog snopa snage 30 kW. Stroj koji je smješten u Nuclear AMRC najveći je u Britaniji - vakuumska komora ima kapacitet 200 m3, a zavar prodire u dubinu od 100 mm. Također, posjeduju stroj za nanošenje površinskog zaštitnog sloja upotrebom "laser diode", i stroj za vruće izostatičko prešanje. Poseban dio njihove djelatnosti odnosi ne na mjeriteljstvo i kontrolu kvalitete, pri čemu su u stanju pružiti usluge preciznog mjeriteljstva velikih komponenti, optičkog i kontaktnog mjeriteljstva, ispitivanja čvrstoće, mikroskopskih i drugih ispitivanja površina. Uz to, u Roterhamu se nalazi prostorija u kojoj se radi s računalnim vizualizacijama i virtualnom stvarnošću. Naša višenacionalna novinarska ekipa imala je prilike u trodimenzionalnoj virtualnoj realnosti "prošetati" koz njihov proizvodni pogon (shop flor), a doznali smo da rad u virtualnoj realnosti sve više postaje mainstream u dizajnu proizvoda, planiranju prostora, sastavljanju komponenti i treningu radnika koji servisiraju opremu.


Virtualno modeliranje postaje nezaobilazna praksa pri planiranju prostornog rasporeda postrojenja

Nuclear AMRC je dio programa Katapult, alijanse koja povezuje sedam vodećih centara za istraživanja koja se primjenjuju u proizvodnoj djelatnosti. Britanija naime osniva ili je u osnivanju sličnih centara za prerađivačku industriju, automatiku, obnovljive izvore energije, istraživanje stanica, transport i energetske sustave, a model suradnje znanosti i proizvodne industrije zapravo je kopija onoga što Njemačka već godinama radi u Fraunhofer Institutu. Na koncu, zašto izmišljati toplu vodu, kada se može uspješno prekopirati tuđi superuspješni model?!