naslovna

Svjež, čist i higijenski ispravan zrak postao je glavna tema u posljednje dvije godine, iako potrebe za čistim zrakom u vrijeme pandemije možda i nisu dale poticaj za ugradnju i primjenu sustava ventilacije i klimatizacije, koliko su to (logično) očekivali svi koji se s tim područjem bave. S druge strane, ni trenutačni nemili događaji na Istoku Europe gotovo se sigurno neće dobro odraziti na poslovne rezultate brojnih proizvođača rashladne, ventilacijske i klimatizacijske opreme, ponajviše zato što će Rusija, koja je za mnoge od njih važno tržište, zbog napada na Ukrajinu trpjeti gospodarske posljedice još niz godina.

No, da nije sve tako crno, pokazuju podaci s najvažnijih svjetskih tržišta. Uz to, promjene u energetici i njoj srodnim područjima kao što su zgradarstvo i termotehnika, a koje su objedinjene pod pojmom energetske tranzicije sada će vjerojatno biti ubrzane i do razina kojima se prije par godina nitko nije nadao. Tako će jedan od trendova koji se do sada tek pomalo primjećivao u narednim godinama doći u prvi plan, a to je svojevrsno objedinjavanje sustava grijanja i sustava ventilacije i klimatizacije, pri čemu će dizalice topline i rješenja za digitalizaciju domova imati glavnu riječ. 

Vodeći svjetski proizvođači s takvim su rješenjima već prisutni u Hrvatskoj, a osobito raduje činjenica da su svoje mjesto pod suncem na svjetskom tržištu rashladne, ventilacijske i klimatizacijske opreme pronašli i hrvatski proizvođači.  


Bipolarna ionizacija - najbolje rješenje za čist i zdrav zrak

U mjerenjima koja su provedena u stvarnim uvjetima njemački istraživači su otkrili kako se hlapivi organski spojevi (VOC) u zraku u zatvorenim prostorima pouzdano mogu ukloniti primjenom bipolarne ionizacije. Uz to, tvrtka Bioclimatic, njemački proizvođač rješenja za pročišćavanje zraka koja se temelje na tom načelu, još je 2020. godine dokazala da su njezini proizvodi učinkoviti i protiv virusa kao što je SARS-CoV-2. To znači da se organizatori raznih priredbi sada mogu osloniti na dokazano učinkovito sredstvo kako bi ponovno i sigurno mogli održavati svoja događanja u skladu s pravilima za zaštitu zdravlja.

"Rezultati istraživanja potvrđuju učinkovitost našeg rješenja u punom opsegu, što nam je osobito drago," istaknuo je tom prigodom Carsten Feuerhake, direktor prodaje i marketinga Bioclimatica i dodao: "No, ništa drugo zapravo nismo ni očekivali!" Analiza je provedena na Institutu za prehrambenu kemiju Sveučilišta Leibniza u Hannoveru i Higijenskog instituta Biotec u Güterslohu.

Istraživači su uzorkovali i analizirali zrak u zatvorenom prostoru tijekom priredbe na kojoj se okupilo 90 osoba u trajanju od 5 h. Mjerenja su provedena u prosincu prošle godine u dvorani ‘Cavallo Royal Reithalle’ u Hannoveru. Ventilacijski sustav bio je opremljen s dva ionizacijska modula tipa Aerotron 1200 RM, pri čemu su u obzir uzimani volumen prostorije, područje primjene i protok zraka. Rezultati su potvrdili kako je spriječeno progresivno nakupljanje VOC-ova u zraku u prostoriji.

Isto tako, ukupan broj mikroorganizama u zraku dok su uređaji radili smanjen je za oko 90%,a broj iznimno otpornih spora gljivica za oko 50%. "Nisu pronađene toksikološki bitne koncentracije onečišćujućih tvari," napominje gosp. Feuerhake i naglašava kako je bojazan od toga da bi štetni ozon pri ionizaciji mogao dospjeti u zrak u prostoriji konačno lišena svake osnove. "Zato što to nikada nije otkriveno u zraku u prostorije," ističe. Kao rezultat toga može se reći da ionizacijski moduli u zraku u prostoriji učinkovito uklanjaju VOC-ove, ali i viruse kao što je i koronavirus.

Bioclimatic Aerotron
Linija proizvoda Bioclimatic Aerotron

Predstavnik njemačkog organizatora koncerata Cavallo Concerts također nije krio oduševljenje takvim rezultatima. "Zaštita zdravlja naših gostiju naš je glavni prioritet. Naravno, tim više smo zadovoljni što je središnji element našeg sigurnosnog koncepta dokazano učinkovit i što je rizik od zaraze koronavirusom sveden na prihvatljivu razinu, čak i na događajima u zatvorenom prostoru. Sada čak i sa znanstvenom potvrdom," naglašava Torsten Block iz Cavallo Concertsa.

Uz sve to, uređaji Bioclimatic imaju i dodatnu povoljnu značajku. Naime, osim virusa i bakterija, pouzdano uklanjaju i razne mirise. Uostalom, njihova je primjena već odavno iskušana u praksi, za što je dobar primjer Zračna luka Frankfurt-Main koja Bioclimaticove uređaje koristi već više od deset godina. Na takva rješenja oslanjaju se i rukometni klub TSV Hannover-Burgdorf, Državno kazalište Donje Saske i Hanoverska kazališna kuća.

Znanstvene studije nedvojbeno dokazuju: pročišćivači zraka ‘Made in Germany’ mogu značajno doprinijeti suzbijanju pandemije. Tako u prostorima u kojima se okuplja veći broj ljudi Bioclimaticovi uređaji značajno smanjuju rizik od zaraze. Osim velikih dvorana za organizaciju raznih priredbi, u takve se prostore ubrajaju i uredi, učionice, blagajne u supermarketima, čekaonice i sportske dvorane. Uz to, Bioclimaticovi ionizatori zraka donose značajne ekonomske uštede povišenjem kvalitete zraka u prostoru i smanjenjem potrebne količine svježeg zraka. Stoga su prikladni i za natječaje koji osiguravaju sredstva za povećanje energetske učinkovitosti.
U usporedbi s uobičajenim filtrima za zrak, Bioclimaticova rješenja rezultate postižu i na površinama. Naime, ioni se prirodnim strujanjem zraka rasprostiru po cijeloj prostoriji i uklanjaju viruse tamo gdje se nalaze: u oblacima aerosola. Za razliku od toga, uobičajeni filtri najprije ih moraju usisati, a zatim ih izdvojiti. "S druge strane, naše načelo djeluje proaktivno i izravno utječe na zrak u prostoriji. Time se također ostvaruje upravljivost troškovima rada i održavanja," pojašnjava gosp. Feuerhake koji je sve prednosti uređaja Bioclimatic podrobno opisao i na Klima-forumu koji je u listopadu prošle godine održan u Umagu. 

* * *

Jedinstveno rješenje ‘Made in Italy’

Clivet predstavlja svoje novo rješenje pod nazivom HYDRO-M. Radi se o novoj unutarnjoj jedinici za proizvodnju tople vode temperature do 60 °C koja je ujedno jedinstveno rješenje za sustave klimatizacije, grijanja i pripreme potrošne tople vode. Zahvaljujući jedinici HYDRO-M, samo je jedna vanjska jedinica za MULTISplit sustave potrebna za istodobnu opskrbu unutarnjih split jedinica, sustava površinskog grijanja i hlađenja i spremnika potrošne tople vode. Sustav MULTISplit u kombinaciji s jedinicom HYDRO-M tako jamči udobnost cijele godine:
• ljeti će sustav raditi s hlađenjem zraka pomoću unutarnjih split jedinica, a HYDRO-M će se uključivati kada je potreban PTV
• u prijelaznim razdobljima radit će samo HYDRO-M i osiguravati pripremu PTV-a
• zimi će HYDRO-M osiguravati udobno grijanje i opskrbljivati površinsko grijanje ili ventilokonvektore i uključivati se kada je potreban PTV.

hydro-m jedinica

Pogonski raspon MULTISplit sustava s jedinicom HYDRO-M je vrlo širok, što jamči grijanje do vanjskih temperatura zraka do -20 °C i pripremu PTV-a uz vanjske temperature zraka od -20 do +43 °C, dok je hlađenje osigurano do vanjskih temperatura zraka do +50 °C. Time se osigurava potpuna udobnost čak i u najzahtjevnijim klimatskim uvjetima. 

Modul ima toplinski učin 8 kW, pomoćni grijač od 3 kW, ekspanzijsku posudu od 5 l i mrežasti filtar za napojnu vodu. Jedinica HYDRO-M se, ako je potrebno, može isporučiti s širokim rasponom pribora za dopunu sustava kao što su spremnici PTV-a od 200, 300 ili 500 l, priključak na solarne toplinske sustave i troputni prestrujni ventil. Može se ugraditi u sustave u kojima već postoji kotao, koji onda može raditi kao sigurnosni ili izvor topline za integraciju.

Velika kompaktnost i spojni vodovi koji mogu dosegnuti duljinu do 35 m olakšavaju uklapanje u različita arhitektonska okruženja, čak i uz zahtjevna ograničenja u prostoru u smislu dimenzija i udaljenosti unutarnje i vanjske jedinice.

Svim jedinicama MULTISplit sustava, uključujući jedinicu HYDRO-M, može se upravljati pomoću iste aplikacije, za udobnost na dohvat ruke.

povezivanje
Razne mogućnosti povezivanja

Na sve se to Davide Ghirardo, Clivetov Product Manager, osvrnuo sljedećim riječima: "MULTISplit sustavi s unutarnjom jedinicom za proizvodnju tople vode iznimno su svestrani i omogućavaju kombiniranje brzine klimatizacije i udobnosti podnog grijanja. Također omogućavaju pripremu PTV-a, čime se dobiva uistinu fleksibilan i cjelovit sustav. Cijelim sustavom također se može upravljati pomoću aplikacije na vašem pametnom telefonu pa mu se može pristupiti i na putu kući: udobnost će vas dočekati!

* * *

Da, može se uspjeti u Hrvatskoj!

INOP Tehnika je hrvatski brend rekuperatorskih klima-komora u vlasništvu tvrtke Pukšec Projekt, čije se jedinice danas nalaze po školama, dvoranama, hotelima, restoranima, knjižnicama, proizvodnim halama i ostalim tipovima javnih i privatnih prostora diljem zemlje. Tvrtka je proteklih godina prošla trnovit razvojni put, i u razvoju proizvoda i u proizvodnosti, da bi danas mogla biti ponosna što u svojim referencama ima širok raspon uspješno odrađenih poslova: od malih jedinica u školskim učionicama, pa sve do velikih jedinica instaliranim po halama i dvoranama kao što je, npr. zabavni centar Amazinga na Zagrebačkom velesajamu, što je po učinu i protoku zraka do sada najveći ostvareni projekt.

Standardne kompaktne jedinice s oznakom INOP Tehnika omogućavaju protoke zraka u rasponu 500 - 11 000 m3/h uz vrlo malo potrošnju energije i zvučnu izolaciju, sa stupnjem povrata topline (rekuperacije) do 93%. Uz standardne kompaktne jedinice, proizvodni program uključuje i standardne modularne jedinice s protokom zraka do 35 000 m3/h, no on se konstantno nadopunjava novim izvedbama. Tako je nedavno isporučena i prva bazenska klima-komoru, a intezivno se radi i na izvedbama s integriranim dizalicama topline kako bi i one ubrzo postale dio kataloške ponude.


Dio zanimljivog proizvodnog programa nove zvijezde na nebu opreme za ventilaciju i klimatizaciju

Prednost tvrtke Pukšec Projekt u razvoju brenda INOP Tehnika dodatno je ojačana projektima financiranim iz europskih fondova, čime se osigurava pošteno tržišno natjecanje za sve čiji proizvod zadovoljava potrebne uvjete jednakovrijedne zahtjevima projekta, rokova dobave i cijena.

Od začetka brenda INOP Tehnika isključivo se koriste elementi koji potječu od renomiranih dobavljača iz zemalja Europske unije, pri čemu su ostvareni partnerski odnose s onima među njima koji komponente svojih proizvoda također proizvode ili dobavljaju unutar EU-a.Tim potezom,koji je iz današnje perspektive vizionarski, osigurana je kvaliteta, ali i uklonjena izloženost ranjivosti globalnih proizvođača koja trenutačno dolazi do izražaja. Zbog tog razloga ni u sadašnje vrlo izazovno vrijeme na svjetskom tržištu i gospodarstvu ne dolazi do značajnih problema u dobavi elemenata za klima-komore,što znači da se u odnosu na konkurenciju može ostati unutar prihvatljivih rokova isporuke.

Uz osiguranu kvalitetu i pristupačnu cijenu za proizvod vrhunske kvalitete, visoke razine automatizacije i velike energetske učinkovitosti, dodatna prednost proizvoda s oznakom INOP Tehnika je i prilagođavanje potrebama kupca, tj. izrada ‘custom made’ proizvoda. Vizija tvrtke Pukšec Projekt od početka je kontinuirano osmišljavati i stvarati inovativne proizvode visoke razine automatizacije i energetske učinkovitosti pa polako, ali sigurno upravo njezini noviteti postaju i njezini glavni proizvodi. Sve se to uklapa u misiju tvrtke: proizvode učiniti pristupačnim i dostupnim korisnicima stvarajući partnerske odnose s kupcima. Stoga se INOP Tehnika i Pukšec Projekt s pravom vesele budućem napretku, s proizvodima koji su trenutačno tek u fazi prototipa, u godinama koje slijede.

* * *

Tim iz snova

Digitalna transformacija predstavlja izazov za podatkovne centre. Rastuća količina podataka prisiljava njihove operatere na suočavanje sa zadatkom raspršivanja sve veće količine topline poslužitelja u sve uže prostore ili pronalaženja novog prostora za širenje. I to moraju učiniti što je moguće učinkovitije, održivije i brže. Rittal odgovara na izazov s novim rješenjem za informatičke i telekomunikacijske (IT) kontejnere koje integrira učinkovit vanjski sustav hlađenja Blue e+ na način kojim se štedi na prostoru. Trošeći za trećinu manje energije, takvo rješenje upravlja ravnotežom između troškovne učinkovitosti i održivosti. To je sjajan ‘dream team’ koji podržava IT menadžment kao pametno ‘all in one’ rješenje.

Svaki dio doprinosi vlastitim prednostima: kontejnerski podatkovni centar i rashladna jedinica Blue e+ kao pametno hlađenje. Radeći zajedno, taj novi Rittalov ‘dream team’ može pružiti odgovore na nekoliko problema s kojima se suočava menadžment u informatici i telekomunikacijsma (IT) i voditelji podatkovnih centara. Naime, sve više i više podatkovnih aplikacija kao što je ‘edge computing’ zahtijeva sve veću količinu računalne snage, ali istovremeno moraju raditi s niskim troškovima energije i to na održiv i siguran način bez ikakvih žarišta. To zahtijeva sveobuhvatna rješenja koja se mogu nositi i s malom potrošnjom energije. Rittalov IT kontejner je usmjeren na buduće potrebe. Tako se uz pomoć novog rješenja za hlađenje na otvorenom s vanjske strane kontejnera, temeljenog na industrijski dokazanoj tehnologiji Blue e+, stvara više prostora unutar modularnog kontejnerskog podatkovnog centra za stalno rastuću informatičku opremu. To također pruža dodatni potencijal za fleksibilno proširenje aplikacija, a istodobno se potrošnja energije smanjuje za 1/3. To operaterima kontejnerskih podatkovnih centara olakšava snižavanje operativnih i troškova za energiju.


Rittal nudi jedinstveno rješenje hlađenja u kontejnerskim podatkovnim centrima

Nadalje, više ne treba instalirati ranije potreban podignuti pod i odgovarajuće rješenje za hlađenje unutar kontejnera, a ni inače uobičajene cijevi za radne tvari između unutarnjeg i vanjskog kruga. Rashladna jedinica se tako može izravno pričvrstiti na zidni izrez spremnika. Time se ne samo štedi na prostoru, već i na procesu montaže, a time se štedi i novac i na vremenu.

"Vanjski rashladni uređaji serije Blue e+ nisu samo robusni i jednostavni za održavanje, već su i vrlo energetski učinkoviti zbog svoje inovativne tehnologije toplinskih cijevi. Ostvaruju vrlo malu količinu ugljičnog otiska," objašnjava Dejan Dokmanović, izvršni director regionalnog ureda Rittala. To dugoročno snižava ukupne operativne troškove. Sučelje za internet stvari (IoT) koje je ugrađeno u rashladne jedinice također puno pomaže. Svi parametri rada rashladnog sustava mogu se vidjeti na internetskom sučelju. "Ovo omogućuje IT operateru da upravlja potrošnjom na što učinkovitiji način," zaključuje.

Uspješna učinkovitost postiže se hibridnom tehnologijom serije Blue e+. Osim aktivnog rashladnog kruga za odgovarajuće hlađenje, svaka rashladna jedinica serije Blue e+ ima i pasivni rashladni krug. Zahvaljujući integriranoj toplinskoj cijevi, toplina se raspršuje u okolicu čim njezina temperatura padne na vrijednosti manju od unutarnje temperature u toplinskom prolazu kontejnera. To ima velik utjecaj, posebice tamo gdje su temperaturne razlike velike.

* * *

Klima za sva godišnja doba

O jedinstvenom rješenju Samsung WindFreeTM već se dulje vrijeme govori. Mogućnost rashlađivanja prostorije bez osjećaja propuha je funkcija koja se pokazala idealnom i za dom i za poslovne prostore. Zahtjevi tržišta pokazuju kako se sve više klima-uređaja koristi kao rješenje za grijanje. Kako bi pratio trendove i potrebe potrošača, Samsung je predstavio novu generaciju jedinica s naprednim radnim značajkama za grijanje te skladnim i elegantnim dizajnom pod nazivom Nordic WindFreeTM. Korištenje je također poboljšano zahvaljujući funkciji glasovnog upravljanja i umjetnoj inteligenciji. Jedinice Nordic imaju velik toplinski učin pri niskim vanjskim temperaturama zraka, čak i do -30 °C, tako da će dom uvijek biti topao i ugodan.

Vanjska jedinica novog modela Samsung Nordic WindFreeTM opremljena je osnovnim grijačem koji sprječava njezino smrzavanje, a također ima dodatni odvodni otvor za poboljšavanje odvodnje vode i kondenzata. Stoga, jedinica nastavlja učinkovito raditi u načinu rada za grijanje čak i na -30 °C i to bez smrzavanja.

Jedinice Nordic mogu se namjestiti na održavanje temperature zraka u prostoriji od 8 °C pri grijanju (dodatna mogućnost održavanja temperature dok nema nikoga u prostoriji da bi se smanjilo bilo kakvo pothlađivanje i eventualno zaleđivanje vodenih instalacija). Nova generacija uređaja Nordic WindFreeTM postiže maksimalnu energetsku učinkovitost koja je dostupna na tržištu (za grijanje i hlađenje): A+++/A+++, osiguravajući na taj način još manju potrošnju pri hlađenju i grijanju.

windfree
Funkcioniranje WindFree™ tehnologije

Upravljanje klima-uređajima je jednostavno zahvaljujući aplikaciji SmartThings pa se klima-uređajima može upravljati pametnim telefonom. Pri tome su potrebni veza na Wi-Fi (komplet za Wi-Fi naručuje se zasebno), račun za pristup aplikaciji SmartThings i operativni sustavi iOS 10.0 i Android 5.0 ili noviji. Iako ta funkcija pomalo postaje standard, svakako se se smatra luksuzom koji unaprjeđuje korisničko iskustvo jer se pomoću aplikacije SmartThings može namještati temperatura u domu na daljinu - s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme.

Olakšano upravljanje uređajem moguće je zahvaljujući funkcijama glasovne kontrole i umjetne inteligencije (AI) koja omogućuje prepoznavanje navika korisnika i odabir funkcija ili načina rada koji najbolje odgovaraju određenoj situaciji u sobi pritiskom na tipku na daljinskom upravljaču. Glasovno upravljanje pri tome je dostupno na engleskom,kineskom,korejskom,francuskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku.

Osim kod modela Nordic WindFreeTM  funkcija WindFreeTM je dostupna i kod drugih modela klima-uređaja, što korisniku omogućava odabir onoga koji najbolje odgovara njegovim potrebama.

* * *

Nova dimenzija grijanja i hlađenja s R 32

Velik početni događaj za međunarodni USX Road Show održan je u ožujku u Beču. Nakon toga je Universal Smart X (USX) bio na turneji po Europi, s još devet nastupa u sedam zemalja, od Praga do Prištine, a zaustavio se i u Zagrebu. Mnogi partneri tvrtke TOSHIBA i zainteresirani iz industrije, građevinarstva i nekretnina iskoristili su priliku osobno i uživo uvjeriti se u brojne prednosti USX-a.

otvaranje
Zavjesa se diže i slijedi upoznavanje s pojedinostima i posebnostima uživo

Predstavljanje USX-a bilo je popraćeno kratkim informativnim dijelom, pri čemu je tehnički direktor Markus Pichler objašnjavao ključne i jedinstvene prodajne prednosti. "Trenutačna dostupnost unaprijed konfiguriranih modela sa zaliha u Beču čini USX posebno zanimljivom alternativom, posebno u vremenima kada je industrija suočena s dugim rokovima isporuke i visokim troškovima uvoza i transporta," rekao je direktor prodaje Christian Fitz. Naravno, TOSHIBA nudi i prilagođena rješenja za prilagodbu USX-a individualnim zahtjevima.

Publika je pobliže pogledala USX na hrvatskom predstavljanju u Zagrebu i sa zanimanjem istražila što se sve krije unutar uređaja. Osam pametnih značajki koje izdvajaju taj inteligentni sustav i čine osnovu za njegov svjetski uspjeh podrobno su predstavili key account manager & project engineer Robert Horvath i technical supervisor Marko Pribanić. Poseban osvrt dan je na samu arhitekturu uređaja koja omogućava superiorne radne značajke, na primjenu radne tvari R 32 i na ekološki pristup. Od uvođenja USX-a više od 45 000 modula već je instalirano, uglavnom u Aziji i njima se ostvaruje zajamčena pouzdanost, veliko snižavanje troškova i kontinuirana sigurnost u radu u širokom rasponu industrija.

‘Obitelj’ TOSHIBA
‘Obitelj’ TOSHIBA

Gosti su bili impresionirani širokim spektrom primjena, bez obzira na to radi li se o o hlađenju na temperature niže od 0 °C pri najvišim vanjskim temperaturama zraka ili o cjelogodišnjem radu grijanja. Provjereni dvostruki rotacijski kompresor TOSHIBA omogućuje izvrsne radne značajke zbog beskonačne kontrole u rasponu 5 - 100% nazivnog učina, čak i u području djelomičnog opterećenja. Stoga je USX savršeno rješenje za cjelogodišnje industrijske i komercijalne primjene s učinom u rasponu 150 kW - 26 MW.