Polytechnik Luft und Feuerungstechnik GmbH

  • adresa: Hainfelderstrasse 69, A-2564 Weissenbach, Austria
  • internet: www.polytechnik.com
  • predstavnik za Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju i Crnu Goru: Viktor RADIĆ, dipl. inž. maš.
  • mobitel: 00 381 65 202 64 24
  • e-mail: v.radic@polytechnik.at

Koristite li mnogo toplinske energije? Imate li visoke troškove korištenja energije? Ako prerađujete drvo, proizvodite nameštaj, stolariju, podne obloge, montažne kuće, drvenu ambalažu, palete, pelet, ploče, furnir ili nešto drugo, poslujete u prehrambenoj industriji ili pak u energetici, s biomasom možete još i više. Riješite se drvnog ili poljoprivrednog ostatka i zaradite.
Razmišljate li o snižavanju troškova, povećanju konkurentnosti, novim proizvodima i tržištima?

Pridružite se kolegama iz industrije iz regiona i investirajte u budućnost, iskoristite nusproizvod iz proizvodnje i proizvedite toplinsku, a možda i električnu energiju na učinkovit, održiv i isplativ način!
Naime, tvrtka Polytechnik iz Austrije već više od 50 godina nudi rješenja za izgaranje uglavnom drvne biomase i cjelovat tehnička rješenja prema načelu 'ključ u ruke'. Njezina specijalnost je upravo prljav, glomazan i vlažan drvni ostatak koji se nalazi u vašem dvorištu. Uz to, možete proizvesti i rashladnu energiju i isporučivati je hladnjačama voća i povrća. Najčešći rasponi učina i snage postrojenja u maloj i velikoj industriji iznose:

  • toplinski učin: 300 - 30 000 kW
  • električna snaga: 200 - 20 000 kW.

Polytechnik je rješenja koje je pouzdano, učinkovito, održivo i koje ne onečišćuje (jer, mjere za zaštitu okoliša su sve strože), bez prekida u radu, dugotrajno i kvalitetno. Industrijska postrojenja su zahtjevna pa je oprema prilagođena radnim uvjetima.
Naziv Polytechnik znači kvalitetu, što je službeno potvrdila Republika Austrija, kada je tvrtki dodijelila pravo označavanja državnim grbom. Više od 3000 postrojenja koje je Polytechnik proizveo rade širom svijeta na zadovoljstvo kupaca. Udio u izvozu tog vodećeg austrijskog proizvođača je danas gotovo 100%. Uz to, širom Europe je više od 240 ljudi zaposleno u četiri proizvodne lokacije koje su certificirane prema ISO 9001, a tu su i 15 podružnica za inženjering, prodaju i servis i dodatna četiri predstavništva izvan Austrije.

Iskustvo dugo 50 godina

Tijekom 50 godina poslovanja Polytechnik se razvio od proizvođača vakuumske i filtarske opreme i postao jedan od vodećih svjetskih isporučitelja kada se radi o projektiranju i izgradnji postrojenja za izgaranje biomase za proizvodnju toplinske i/ili električne energije prema načelu 'ključ u ruke'. Tvrtka isporučuje postrojenja za izgaranje u rasponu jedinične snage 300 - 30 000 kW. Ovisno o tipu i udjelu vode u gorivu, koriste se posebno razvijeni vlastiti sustavi za izgaranje. Kao radni mediji koriste se topla i vrela voda, para ili vrelo ulje, a postrojenja se koriste za grijanje, dobivanje procesne topline i proizvodnju električne energije.
Plan međunarodnog rasta koji je Polytechnik počeo primjenjivati još prije 25 godina je odgovoran za današnji položaj tvrtke kao globalnog lidera. Pored najvećeg europskog proizvođača aviona, u njegove korisnike se ubrajaju i britanski proizvođači proteina i ruski prerađivači drveta koji i sami dominiraju svjetskim tržištima. "Naša postrojenja možete pronaći bilo gdje, od Novog Zelanda, do Sibira. Kao partner u razvoju tehnologije, pomažemo našim klijentima da pretvore svoju potrebu za energijom na CO2-neutralnu bazu," kaže direktor tvrtke, gosp. Schirnhofer.

Prelaskom na energetsku tehniku koja koristi biomasu omogućava se smanjenje emisija ugljičnog dioksida i do 100 000 t po tvrtki godišnje, a takva postrojenja značajno doprinose zaštiti klime.
Kako bi se nastavila prisutnost na samom vrhu kada je o tehnici riječi, Polytechnik ulaže 2,5 - 5% godišnjeg prihoda u istraživanje i razvoj. “Na primjer, iz serije eksperimenata znamo da je moguće ostvariti učinkovito grijanje i pomoću miskantusa (rod višegodišnjih trava), treseta i kokošjeg gnojiva. To nas čini vrlo fleksibilnima," ističe gosp. Schirnhofer. Postoje sirovi biogeni materijali na svim kontinentima, a obnovljivi su i raspoloživi i lokalno. Transport je olakšan, a ovisnost o međunardnim sirovinama, koje su danas osnovni razlog mnogih sukoba, može biti smanjena. Polytechnikov brend biomasnog modela omogućava da se misli lokalno, a djeluje globalno!