Enerblue S.r.l.

  • adresa: Via Giacomo Puccini 9, I-30010 Cantarana di Cona (VE), Italia
  • internet: www.enerblue.com.hr
  • predstavnik za Hrvatsku: Božić elektro servisi d.o.o., Matulji
  • telefon: 051/ 551 800
  • mobitel: 091 258 08 00, 091 252 08 00
  • e-mail: info@enerblue.com.hr

Nedavni pomaci u razvoju i ispitivanjima koji su se dogodili u jednoj talijanskoj tvrtki sa sjedištem nedaleko od Venecije ostvarili su nova tehnička rješenja koja su omogućila zagrijavanje vode dizalicama topline voda - voda i zrak - voda na temperature i do 90 °C uz primjenu električne energije kao glavnog energenta i to uz velike uštede. Taj pomak u tehnologiji na razini malih sustava (za obiteljske i kuće za odmor, apartmanske zgrade) pa sve do velikih sustava (za hotelske komplekse) sada omogućava grijanje i hlađenje uz velike uštede i minimalne pogonske troškove, s obzirom na to da sustav na električnu energiju ne zahtijeva troškove prijevoza i skladištenja energenata (loživog ulja, plina, peleta, drvne sječke).

Nova generacija dizalica topline

Tvrtka Enerblue iz Venecije prva je u Europi započela s razvojem visokotemperaturnih dizalica topline. Iz širokog asortimana proizvoda pri tome valja istaknuti seriju Black koja postiže temperature PTV-a od čak 80 °C koristeći radnu tvar R 134A, dok se kao prestižni proizvod nameće linija proizvoda HP90. Dizalice topline HP90 kao radnu tvar koriste R 744, odnosno ugljični dioksid, a omogućavaju izlaznu temperaturu vode od 90 °C, uz veliki stupanj energetske učinkovitosti. Zbog iznimno visoke temperature izlazne vode, dizalice topline Enerblue predstavljaju izravnu zamjenu za konvencionalne kotlove, bez potrebe za dodatnim prilagođavanjem postojećeg sustava grijanja i pripreme PTV-a.
Zahvaljujući tome što pokrivaju veliki raspon toplinskih i rashladnih učina (6 - 244 kW), dizalice topline Enerblue pogodne su za sve primjene: od malih kućnih sustava pa sve do hotelskih kompleksa. Proširene granice rada omogućavaju rad dizalica topline kod vanjske temperature zraka i do -20 °C.
Osim za vlastite potrebe, tvornica Enerblue proizvodi visokotemperaturne dizalice topline za neke od najpoznatijih brendova na svijetskom tržištu i to predstavlja čak 70% ukupne proizvodnje.

Velike uštede i brz povrat investicije

Zamjena kotlova na plin ili ekstralako loživo ulje novom generacijom visokotemperaturnih dizalica topline Enerblue predstavlja prelazak na ekološki prihvatljive izvore toplinske energije, a osim smanjenja emisije štetnih plinova u atmosferu, ostvaruju se i velike ekonomske uštede. Razdoblje povrata investicije kreće se između dvije i četiri godine.
Primjeri proračuna ekonomske isplativosti pokazuju da je prelazak na novu generaciju visokotemperaturnih dizalica topline pogodan za velike i male sustave. Kao primjer, može se navesti studija provedena za dva hotela s različitim smještajnim kapacitetima.
Veliki hotel koji se nalazi u Dalmaciji troši 60 000 l/d PTV-a. Za zamjenu konvencionalnih kotlova visokotemperaturnim dizalicama topline potrebna početna investicija iznosi 1,2 milijuna kuna. Vrijeme povrata investicije iznosi 2,6 godina, dok ušteda ostvarena u pet godina iznosi 2 mil. kuna (1,2 + 2 mil. kuna)
Manji hotel koji se nalazi u Istri troši 25 000 l/d PTV-a. Za zamjenu konvencionalnih kotlova visokotemperaturnim dizalicama topline potrebna je početna investicija u iznosu od 300 000 kuna. Povrat investicije iznosi 3,5 godina, dok ušteda ostvarena u pet godina iznosi 470 000 kuna (300 000 + 470 000 kuna)
Uz očekivani vijek trajanja uređaja koji iznosi 15 - 20 godina, isplativost investicije je zajamčena.

Na internetskoj stranici www.enerblue.com.hr mogu se pronaći neke od referenci na kojima su instalirane visokotemperaturne dizalice topline Enerblue, zajedno s asortimanom proizvoda, ali i kontaktirati generalnog distributera koji će za Vas besplatno izraditi izračun isplativosti investicije ugradnje visokotemperaturne dizalice topline Enerblue.

Galerija slika