Među strateškim ciljevima i usmjerenjima članica Europske unije važnu ulogu imaju područja obnovljivih izvora energije i učinkovite uporabe energije. Ciljevi do 2030. godine su ukupni udio od 32% obnovljivih izvora energije u konačnoj bruto potrošnji energije i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora energije u prometu i energetska učinkovitost. Svaka članica EU-a ima obvezujući nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije, a za Hrvatsku je on postavljen na 37%. 

Izvori energije važni su za zadovoljavanje potreba za energijom s gledišta pouzdanosti i kvalitete. Energetska učinkovitost ima važnu ulogu u snižavanju troškova. Racionalna uporaba energije i nova tehnička rješenja za iskorištavanje obnovljivih izvora omogućavaju uštede. Važnu ulogu u osiguravanju konkurentnosti ima upravljanje energijom. 

Ovim istraživanjem koje u suradnji s Redakcijom našeg portala i časopisa EGE provodi poznati slovenski energetski stručnjak i stalni znanstveni suradnik časopisa EGE Doc. dr. Drago Papler želimo doznati koliko smo kao potrošači osviješteni o obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti i upravljanju energijom.

Molimo vas stoga da ispunite upitnik na poveznici, tako što ćete tvrdnjama pridružiti ocjene od 1 (ne slažem se) do 5 (u potpunosti se slažem).

Zahvaljujemo vam na odgovorima koji će nam u pomoći u analizi vaših razmišljanja na području obnovljivih izvora i učinkovite uporabe energije.