Projekt The Green Micro:bit dio je programa ‘Erasmus+’ u okviru strateških partnerstava škola, a ciljevi su mu unaprijediti digitalne kompetencije učenika i učitelja i promicati inovativne metode učenja, podići svijest o ekološkim pitanjima u školi i zajednici, njegovati kritičko mišljenje o ekološkim problemima i jačati europsku suradnju između različitih škola. 

Škola koordinatorica je Osnovna škola Vižmarje Brod iz Ljubljane, a škole partneri su OŠ Gračani iz Zagreba i OŠ ‘Đuro Pilar’ iz Slavonskoga Broda. Projekt je upravo u tijeku, započeo je u listopadu 2018. i trajat će do lipnja 2020. godine.

Sedam projektnih aktivnosti

Projektom je obuhvaćeno sedam projektnih aktivnosti, od čega prve tri uključuju tri kratkoročna zajednička događanja za osposobljavanje osoblja (eng. short-term joint staff training events), a preostale četiri kratkoročne razmjena skupine učenika (eng. short-term exchanges of groups of pupils). Do sada su završene prve četiri projektne aktivnosti.

Prva odobrena aktivnost održana je u školi koja je projektni koordinator, u OŠ Vižmarje Brod. Trajala je tri dana, 24. - 26. listopada 2018. godine, a tema su bili mikrobitovi i kako ih upotrijebiti u jednostavnom navodnjavanju biljaka. 

Druga aktivnost je održana u OŠ ‘Đuro Pilar’.Također je trajala tri dana, 19. - 21. studenoga 2018. godine, a tema je bila izrada e-knjige i korištenje različitih informatičko-telekomunikacijskih alata u procesu njezine izrade. 

Treća odobrena aktivnost održana je pak u OŠ Gračani. Ponovno je trajala tri dana, 5. - 7. prosinca 2018. godine, dok je tema bila zelena arhitektura i kako primijeniti njezina načela u izradi zelenoga zida i poučne staze. U svim tim aktivnostima su sudjelovali učitelji iz partnerskih škola.Tako su iz projektnoga tima OŠ Gračani sudjelovali Dražena Raguž Šimurina, Kristina Gajski, Dalibor Dedić, Jelena Andrić, Tanja Đurić, Vlatka Suhina Švaljek, Ivana Zelić, Nataša Gjuran i Marija Legac. Četvrta odobrena aktivnost, razmjena učenika, održana je u OŠ Vižmarje Brod. Isto tako je trajala tri dana, 8. - 10. travnja ove godine i u njoj je sudjelovalo po četvero učenika viših razreda iz svake partnerske škole u pratnji učitelja. Učenici koji su sudjelovali iz OŠ Gračani bili su Ivor Matovinović, Filip Felja, Laura Večerin i Iva Perčin. Sljedeće su aktivnosti bit će održane Zagrebu i Slavonskome Brodu.

Odlični rezultati

Projektne aktivnosti su polučile inovativne projektne rezultate u obrazovnoj sredini i omogućile stvaranje jedinstvene zelene stijene u školi koja je navodnjavana mikrobitovima i poučne staze u školskome dvorištu. Učenici su u suradnji s učiteljima drvene palete pretvorili u posude za biljke od kojih su napravili veliki zeleni zid. Zid su pomoću mikrobitova, jednostavnih džepnih računala za kodiranje, zalili vodom. Sustav jednostavnoga navodnjavanja pomoću posebnoga programa pušta vodu biljkama kada senzor detektira određenu suhoću zemlje. Učenici su cijelom tom izradom stekli nova računalna znanja, ali još važnije, osvijestili su se kako na kreativan i inovativan način mogu pristupiti problemu navodnjavanja i čuvanja biljaka.

Drugi projektni rezultat je poučna staza u dvorištu škole koja uključuje različite biljke, ‘land art’ instalacije i vjetrenjaču kao simbol obnovljivih izvora eneregije, a koje potiču učenike na bavljenje ekologijom i zaštitom prirode. Treći projektni rezultat koji je još u izradi je e-knjiga koju učenici sami izrađuju, a prati sve projektne aktivnosti i trebala bi poslužiti kao nastavno sredstvo. Svi ti rezultati i aktivnosti omogućili su drugačije, inovativno, problemsko učenje u školi. Omogućili su i komunikaciju s učenicima i učiteljima u drugoj zemlji i drugoj školi, što im je pružilo još jedan oblik suradničkoga učenja.

Projekti u školi omogućuju detaljnije bavljenje određenom temom i suradnju s drugim školama, potiču inovativna rješenja za određene probleme i šire vidike učenicima i učiteljima.