Power&Energy Masters 2021.

"Što ćete tamo?", "Još je rat... još se puca!", "Kako ćete uopće doći do Dubrovnika?", "Tko će vam uopće doći?",  "Gdje ćete i kako smjestiti tolike ljude?", "Zašto riskirate?" - tako su nam govorili sada već pomalo davne 1994. godine, kada smo došli na ideju organizirati Prvo međunarodno-znanstveno stručno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja' u Dubrovniku. No, malo po malo, zaobilazno i nakon desetak sat uspjeli smo doći do Dubrovnika. Bili smo prvo stručno okupljanje u 'Gruodu' nakon razaranja koja je pretrpio u Domovinskom ratu, ugodno smo se družili, pomalo zaboravili na teška vremena i teško gospodarsko okruženje i... prva 'Energetska i procesna postrojenja' ostala su svima duboku u pamćenju.

Od tada do danas prošlo je 26 godina, više od četvrt stoljeća. Mnogo se toga s godinama promijenilo: skupu je pridodan i Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, promijenjeno je mjesto održavanja i umjesto u Dubrovniku skup se danas održava u (sada već ništa manje glamuroznom) Rovinju, a promijenjen je i sam naziv skupa, u današnji Power&Energy Masters.
No, jedno se nije promijenilo. Power&Energy Masters i danas je pravo mjesto za stručne rasprave, razmjene mišljenja i iskustava u području energetike, energetskog gospodarstva, energetskih i procesnih postrojenja, energetske učinkovitosti i obnova, termotehnike i obnovljivih izvora.

S druge strane, u posljednjih nekoliko tjedana neprestano smo mogli čuti: "Što ćete tamo?", "Još je pandemija... ljudi i dalje oboljevaju!", "Tko će vam uopće doći?", "Zašto riskirate?". Naime, unatoč pandemijii nastavili smo s pripremama za održavanje skupa kao što je bilo planirano, a u tome su nas ohrabrila iskustva iz čak tri uspješno održana skupa uz pridržavanje mjera za suzbijanje pandemije u proteklih nekoliko mjeseci. Ipak, želje i planovi su jedno, a stvarnost je nešto sasvim drugo. Tako smo, nakon što smo zbog pogoršanja epidemiološke situacije i razlika u pristupu mjera za suzbijanje pandemije po županijama kao privremenu mjeru namjeravali premjestiti mjesto održavanja u Zagreb, zbog dramatičnog porasta broja oboljelih i na osnovi komunikacije s nadležnim tijelima i Stožerom Civilne zaštite morali, na žalost, donijeti jedinu odluku primjerenu sadašnjem trenutku, a to je odgoditi održavanje skupa za proljeće sljedeće godine.

Uostalom, u kriznim situacijama ne preživljavaju samo najjači i najotporniji, već oni koji se najbolje znaju prilagoditi. Tako će se Power&Energy Masters održati u svibnju 2021. godine, na dobro poznatom mjestu, u Rovinju. Konačno, energija se i dalje negdje mora proizvesti, pretvarati, prenositi, distribuirati, a energetska i procesna postrojenja i dalje se moraju projektirati, konstruirati, izraditi, ugraditi, pustiti u pogon, održavati, servisirati, nadzirati, upravljati... Istodobno se ideje, iskustva i razmišljanja o svemu tome najjednostavnije razmjenjuju uživo i nikakvi 'zumovi', 'timsovi', 'skajpovi' i sl. to ne mogu zamijeniti.

Zato, do viđenja na proljeće u Rovinju!