Predstavljamo

A A A

Velike promjene nastupile su i u hlađenju i klimatizaciji

Sve stroži zahtjevi koji se postavljaju na radne tvari i na projektiranje sustava ventilacije i klimatizacije s obzirom na suzbijanje trenutačne pa i drugih pandemija u budućnosti unose velike promjene u struku. Više o svemu tome doznajte 7. i 8. listopada u Umagu.

Klima-forum 2021.

U posljednje se vrijeme čini i da tehnika hlađenja, ventilacije i klimatizacije ulazi u ubrzanu tranziciju, baš kao što se to dogodilo s energetikom. Zahtjevi koji se postavljaju na radne tvari u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici iz godine u godinu postaju sve stroži i sve je teže pronaći onu koja zadovoljava propise, a koju se može koristiti u opremi i uređajima koji su na raspolaganju. Uostalom, nedavno je njemački Savezni ured za okoliš (UBA) objavio kako su nepoželjne postale i R 134 A i R 1234yf koje su se sve do nedavno smatrale odličnim rješenjima za zamjenu dotadašnjih radnih tvari s velikim potencijalom globalnog zagrijavanja (GWP), odnosno za sustave klimatizacije u vozilima. Pandemija koja, eto, traje već više od godine i pol i koja je unijela goleme promjene u sve gospodarske grane i u svakodnevno življenje uvelike je utjecala i na projektiranje i izvođenje sustava ventilacije i klimatizacije. Tako njihova prvenstvena zadaća postaje onemogućavanje širenja bilo kakvih mikroorganizama po zatvorenim prostorima i njihovo uklanjanje, odnosno uništavanje gdje je god to moguće. Konačno, kada smo već spomenuli Njemačku, upravo je u toj zemlji u tijeku opsežan i zahtjevan projekt ugradnje sustava ventilacije i klimatizacije u sve školske zgrade. 

Sve su to teme koje će se barem djelomično obraditi na našem ovogodišnjem, već osmom po redu Klima-forumu koji se održava 7. i 8. listopada u hotelu 'Sol Garden Istra' u Umagu. Naravno, bit će još zanimljivih tema. Stoga, dođite i vidite što je novo u struci, upoznajte se s ostvarenim ili s projektima koji se ostvaruju, doznajte namjere investitora, razmijenite mišljenja i iskustva, a sve to u okruženju predivne Istre prvih dana jeseni. 

Slažem se

Portal Energetika-net.com koristi 'kolačiće' (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u Vašem internetskom pregledniku. Više o tome možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda portala Energetika-net.com slažete se s korištenjem 'kolačića'. Za nastavak pregleda i korištenja portala Energetika-net.com kliknite na "Slažem se".

Glavni izbornik