Hrvatska udruga za vodik (CroH2)

Hrvatska udruga za vodik (CroH2) osnovana je potkraj 2019. kao svojevrstan nastavak Hrvatske stručne udruge za energiju vodika koja je osnovana još prije desetak godina. No, ta udruga nije saživjela jer zanimanja za vodik i vodikove energetske tehnike u Hrvatskoj jednostavno nije bilo. Da se situacija promijenila, bilo je jasno nakon stručnog skupa 'Vodik u Hrvatskoj' koji je početkom listopada oraganizirala INA i zato je donesena udruga o 'oživljavanju' Udrugu. 
Neposredni ciljevi nove stručne udruge tako su:
• okupiti hrvatsku industriju i znanstveno-istraživačku zajednicu, tj. formirati jaki i smisleni konzorcij koji moze konkurirati na europskim projektima
• osmisliti i realizirati barem jedan veliki projekt u vezi vodika u Hrvatskoj
• uključiti vodik u energetske strategije i operativne planove.

Sjedište Udruge je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Za predsjednika je izabran prof. dr. sc. Frano Barbir, dipl. ing. s FESB-a, pionir vodikove energetike u Hrvatskoj, dok je potpredsjednica doc. dr. sc. Ankica Kovač, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.


Trenutačni projekti

Udruga trenutačno sudjeluje u projektu 'Fuel Cells and Hydrogen Market and Policy Observatory (H2 Observatory)' koji provodi međunarodna udruga HydrogenEurope. Njime će se prikupiti i usustaviti odgovarajući podaci (statistika tržišta, stanje zakona i propisa, standardi, patenti, obrazovni programi u članicama Europske unije) i stvoriti internetska baza podataka prilagođena korisnicima. 

Uz to, Udruga je potpisala i pisma namjere za sudjelovanje na projektima 'Green Economy East Europe: Strategic Partnerships and Tools for Building Capacity' koji pokreće Europsko društvo za gospodarski razvoj (EEDS) i 'Decarbonizing Islands using Renewable Energy Sources and Hydrogen' koji priprema jedna austrijska konzultantska tvrtka.


U uglednom društvu

Udrugu je odmah nakon osnivanja učlanjena u HydrogenEurope, krovnu udrugu europske industrije povezane s vodikom i udruga iz pojedinih zemalja. Tako je u HydrogenEurope učlanjeno više od 120 tvrtki i 17 nacionalnih i regionalnih udruga. Između ostalih, članovi su Airbus, Alstom, BMW, BP, Daimler, Honda, Linde, Michelin, Bosch, Shell, Siemens, Toyota, Viessmann i mnoge druge poznate tvrtke. 

HydrogenEurope je zajedno s Europskom komisijom i udrugom znanstveno-istraživačkih organizacija HydrogenEurope Research osnivač javno-privatnog partnerstva Zajedničko poduzeće za gorivne članke i vodik preko kojeg se financiraju svi istraživački, inovacijski i demonstracijski projekti u vezi gorivnih članaka i vodika u EU-u s proračunom od 1,3 miljarde eura za vrijeme trajanja programa Obzor2020 (2014. - 2020. godine). U sljedećem okvirnom program Obzor2020 to će se partnerstvo nastaviti kao Clean Hydrogen Alliance. Dogovori i pregovori o njegovom ustrojstvu i opsegu djelovanja su u tijeku.

I za kraj, valja spomenuti da je prof. Barbir izabran za predsjednika Grupe predstavnika država, savjetodavno-nadzornog tijela ranije spomenutog javno-privatnog partnerstva.