Projekt Bioenergy for Business (B4B) započeo je u siječnju 2015. i trajat će do kolovoza 2017. godine. Financiran je sredstvima iz europskog programa za istraživanje i inovacije 'Horizon 2020', a njegov je cilj podupiranje i promicanje (djelomične) zamjene fosilnih goriva (ugljena, nafte i plina) raspoloživim izvorima energije iz biomase. Partneri projekta su 12 članica Europske unije (Austrija, Belgija, Danska, Njemačka, Bugarska, Hrvatska, Finska, Grčka, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka) i Ukrajina, a za provedbu aktivnosti u Hrvatskoj zadužen je Energetski Institut Hrvoje Požar.
U skladu s time, EIHP je 23. i 24. svibnja ove godine organizirao dvodnevni seminar pod nazivom 'Korištenje biomase za grijanje'. Seminar je bio podijeljen u dva dijela, pri čemu je prvi dio obuhvatio stručna predavanja, dok je u sklopu drugog dijela organiziran stručni obilazak nekoliko kotlovnica na biomasu na području Međimurja. Za stručno vodstvo na obilasku bio je zadužen gosp. Dražen LISJAK iz tvrtke Biomasa Grupa koji je sudjelovao u izvođenju svih tih projekata i sudionicima seminara pružio podrobne informacije o svakome projektu.

Od piljevine do topline za tehnološke potrebe 

Modelarija PIB extra se bavi izradom modela za ljevaonice. Osnovana je 1993. godine i nalazi se u naselju Štefanec pokraj Čakovca. Proizvodni program obuhvaća sve vrste modela i jezgrenika za ručno i strojno kalupiranje (drvene, metalne, polimerne) prema svim ljevačkim procesima koji se danas koriste u strojogradnji, brodogradnji i energetici. Tvrtka zapošljava 190 djelatnika i prostire se na ukupno 80 000 m2 površine poslovnih prostora, od čega na uredsku zgradu i pogone ukupno otpada 15 200 m2.
Kako se u tvrtki posebna pozornost pridaje energetskoj učinkovitosti, za zagrijavanje proizvodnih pogona iskorištava se drveni otpad (piljevina i drevni ostaci) iz proizvodnih procesa. Naime, još 2011. godine izgrađena je nova kotlovnica s nazivnim toplinskim učinom 320 kW i silosom (spremnikom piljevine) volumena 310 m3 i visine 19 m, koji je ujedno i najveća posebnost cijelog postrojenja.

Toplina iz biomase za ugodan život u 'zlatnim godinama'

Jedan od najsuvremenijih domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj svakako je dom 'Novinščak' u Čakovcu. Izgrađen je 2013. godine i prostire se na ukupno 5000 m2 na tri kata te omogućava smještaj do 190 osoba. 
Pri gradnji zgrade vodila se briga o očuvanju i zaštiti okoliša pa se danas sustav grijanja i pripreme potrošne tople vode u domu osniva na primjeni biomase kao energenta. Kotlovnica na drvnu sječku se nalazi u zasebnoj zgradi, površine 102 m2, a ukupni nazivni toplinski učin iznosi čak 500 kW. Pri tome je najzanimljivije kako je izvedena dobava sječke u spremnik: pomoću posebne konstrukcije u obliku kocke na pročelju zgrade kotlovnice, koja se izvlači u vrijeme kada dolazi kamion koji dostavlja sječku.

Vrhunska modna odjeća i ekološko grijanje mogu zajedno

Studio za dizajn tekstila i odjeće Xenia-design osnovala je glasovita modna dizajnerica Ksenija VRBANIĆ još 1986. godine. Proizvodni pogoni u kojima se u strogo kontroliranim uvjetima izrađuju uzroci i manje serije vrhunske modne odjeće (veće serije izrađuju se u suradnji s kooperantima s područja sjeverozapadne Hrvatske) nalaze se u Šenkovcu pokraj Čakovca, u nekadašnjim vlastelinskim gospodarskim zgradama koje su danas posve rekonstruirane, poštujući i tradiciju, ali i suvremena arhitektonska rješenja.
Kako bi se omogućilo smanjenje troškova za energiju, umjesto postojećeg energenta, prirodnog plina, predviđena je njegova postupna zamjena šumskom biomasom kao energentom. U skladu s time, izvedena je kotlovnica na drvnu sječku s nazivnim toplinskim učinom 110 kW. Zanimljivost postrojenja je u tome što se biomasa u spremnik unosi pomoću posebno izvedenog prijenosnika na kotačima koji se može pomicati kako ne bi smetao kretanju po dvorištu pogona.

Energija iz biomase i Sunca za dom za starije i nemoćne

Dom za starije i nemoćne u mjestu Slakovcu pokraj Nedelišća smješten je usred pitoresknog krajolika, prožetog borovim šumama i livadama, daleko od užurbane gradske vreve i prometnica pa svojim korisnicima uspijeva ponuditi dašak sačuvane seoske idile, toliko važne za kvalitetan odmor i oporavak. U okviru Doma pružaju se usluge privremenog ili stalnog smještaja osobama kojima je zbog trajnih promjena zdravstvenog stanja i nemoći potrebna pomoć i njega druge osobe te odgovarajuća zdravstvena skrb.
No, posebnost doma svakako je orijentacija na obnovljive izvore u pokrivanju potreba za energijom. U skladu s time, ugrađena je kotlovnica na šumsku biomasu (cjepanice) s nazivnim toplinskim učinom 60 kW, čime se pokriva najveći dio potreba za toplinskom energijom u glavnoj i pomoćnim zgradama ukupne površine 1300 m2. No, to nije sve: kao potpora kotlu na cjepanice služi i solarni toplinski sustav postavljen na jednom dijelu krova, dok se na drugom dijelu krova nalazi sunčana elektrana iz koje se pokriva dio potreba za električnom energijom.

Galerija slika