U prstohvat činjenica o Nissan Leafu ponajprije treba uzeti u obzir onu da je prva generacija tog električnog automobila predstavljena (za elektromobilnost) davne 2010. godine. Tada su tek rijetko smjele kompanije odlučile razvijati i tržištu ponuditi ozbiljan električni automobil koji je praktičan za svakodnevnu uporabu.

Ako se u tu, gotovo desetljeće staru perspektivu doda i nagrada za europski automobil 2011. godine koja je prvi put u povijesti uručena potpuno električnom vozilu, slobodno se može reći kako je Leaf danas (svoje)vrsna ikona elektromobilnosti.

Ta tvrdnja ima i čvrsto uporište u brojkama. Naime, taj japanski proizvođač automobila dosad je prodao ukupno više od 400 000 primjeraka svoje električne uzdanice. Samo u Europi, Nissan je lani prodao više od 40 000 Leafa postavši tako najprodavaniji električni automobil na Starom kontinentu u 2018. godini. Pritom se posebice ističe norveško tržište gdje se čak 12 000 ljubitelja e-vozila odlučilo povjerenje ukazati upravo Leafu.

Kupolasti mjenjač

Druga generacija Leafa je predstavljena koncem 2017., a prve isporuke kupcima su krenule početkom 2018. godine. U odnosu na (pomalo futuristički) izgled prvog Leafa koji je ipak nešto odskakao od tadašnjeg prosjeka kategorije, novi model se vrlo dobro uklopio u današnja tržišna kretanja na kojima prevladavaju oštre linije i dinamičan dizajn. Stoga, prometnicama prolazi gotovo neprimjetno, tek uz rijetki znatiželjni pogled.

Globalni prodajni uspjeh još je jedan dokaz kako je Nissan i s ‘mainstream’ dizajnerskim pristupom pogodio ‘u sridu’ stekavši simpatije i naklonost kupaca. Materijali u unutrašnjosti ovog kompakta također se ne razlikuju od prosjeka klase.

Leaf je dug 4490 mm, širok 1788 mm, a visok 1530 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2700 mm. Dakle, automobil je dovoljno prostran, čak i za obiteljske potrebe, a sjedala su vrlo udobna. Međutim, na povoljniji vozačev položaj, poglavito kod viših osoba, mogla bi utjecati mogućnost nešto većeg spuštanja njegova sjedala. Volumen prtljažnika je 435 l. 

Na lijevoj strani instrumentne ploče nalaze se brzinomjer i zaslon koji u svakom trenutku donosi informacije o automobilu, bateriji, potrošnji... Na sredini ploče, pak, smješten je zaslon multimedijskog sustava koji je osjetljiv na dodir. Taj sustav, među ostalim, omogućava pristup mnoštvu podataka o vozilu i vožnji te o navigaciji i glazbi, kao i integraciju s pametnim telefonom. 

Ispod zaslona su automatski klima-uređaj, prekidači za grijanje prednjih sjedala, ulaz za USB i, među ostalim, tipka za pokretanje vozila. Središnji greben tog vrlo tihog automobila je nešto veći, kako sprijeda, tako i straga, i to može utjecati na udobnost kod višeg vozača ili putnika koji sjedi na sredini stražnje klupe. Na grebenu se nalaze tipke za automatsko parkiranje, korištenje funkcije e-Pedal i parkirne kočnice te kupolasti mjenjač koji je vrlo jednostavan za korištenje.

Vožnja s jednom papučicom

Uz načine rada ‘d’ (eng. drive), ‘n’ (neutral), ‘r’ (reverse) i ‘p’ (park), u Leafu se pojavljuje i slovo ‘b’. U tom načinu rada vozilo bolje prikuplja energiju kočenja i puni bateriju bez negativnog utjecaja na snagu motora. Ipak, njegovu snagu je moguće smanjiti zahvaljujući funkciji ‘eco’ i tako uštedjeti na energiji i uvećati doseg vozila. Načine rada ‘b’ i ‘eco’ moguće je koristiti istovremeno.

Ranije spomenuta funkcija e-Pedal nalazi se u serijskoj opremi, a ona vozaču pruža mogućnost korištenja samo jedne papučice – one za vožnju. Jer, e-Pedal vrlo brzo usporava i zaustavlja Leaf bez potrebe pritiskanja papučice za kočenje u više od 90% prometnih situacija. Važno je istaknuti kako automobil i bez uključene funkcije e-Pedal vrlo dobro koči. Leaf ima regenerativno kočenje koje njegov elektromotor ‘pretvara’ u generator, vraćajući dio električne energije u bateriju.

Snaga Nissanova motora iznosi 110 kW (150 KS), a njegov najveći okretni moment 320 N m. Njime je moguće postići najveću brzinu od 144 km/h. Automobil čija je masa 1580 kg od 0 do 100 km/h stiže za 7,9 s. Kapacitet litij-ionske baterije iznosi 40 kW h.

Potrošnja se kreće oko 20 kW h/(100 km), a doseg prema ispitnom postupku WLTP oko 270 km. Realni – gradski ili uvjeti u nešto zahtjevnijem režimu (niže temperature, veće brzine, uspon i sl.) će rezultirati manjim dosegom, oko 200 km.

Posebice je zanimljivo istaknuti kako je Nissan predstavio i model e+ čiji je kapacitet baterije uvećan na 62 kW h. Zahvaljujući snažnijoj bateriji, doseg je nešto veći i iznosi 350 km.

Punionica u vlastitoj garaži

Bateriju Leafa moguće je nadopuniti do 80% za sat vremena na brzom (DC) punjaču (50 kW) koji podržava standard CHAdeMO. Na AC punjaču od 6,6 kW i standardom Type 2 punjenje može trajati od osam pa do više od 20 sati (kućna utičnica – 2,3 kW).

Međutim, Nissan kupcima električnih vozila nudi proizvod Wallbox. Riječ je, naime, o kućnoj punionici koju je moguće ugraditi u, primjerice, garažu i udvostručiti brzinu punjenja. Zahvaljujući Wallboxu snage 7 kW Leaf je moguće napuniti u roku od 7,5 sati za ugrubo, 20 kuna u noćnoj tarifi električne energije.

Serijska oprema (Acenta) tog Nissana čija početna cijena kreće od 276 500 kuna obuhvaća funkciju e-Pedal, tehnologije Safety Shield (inteligentno upozorenje na izlazak iz voznog traka, sustav za nadzor mrtvog kuta, automatsko kočenje u hitnom slučaju s prepoznavanjem pješaka i biciklista i dr.), zaslon od 7" i, među ostalim, navigaciju.

Testni Leaf imao je razinu opreme Tekna koja donosi Pro Pilot - adaptivni tempomat, sustav zadržavanja automobila u voznoj traci (Intelligent Lane Intervention), Around View Monitor (četiri kamere i prikaz okolice u 360 Åã), Park Assist (četiri prednja i četiri stražnja senzora za parkiranje), audio ozvučenje Bose sa sedam zvučnika, grijanje prednjih i stražnjih sjedala i, među ostalim, ProPilot Park - inteligentni i automatski (autonomni) sustav pomoći pri parkiranju. 

Uz tu razinu opreme te neke dodatke (dvobojna karoserija), cijena testnog primjerka iznosi 317 000 kuna.

Zahtjevi današnjice

S obzirom na to da je automobil moguće prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te mu zahvaljujući tom eko-poticaju umanjiti ukupnu cijenu za najviše 80 000 kuna, tada Leaf postaje primamljiviji izbor. Jer, za manje od 200 000 kuna dobiva se vrlo koristan i privlačan automobil koji će ispuniti gotovo sve zahtjeve svakodnevice.

Ponajprije, taj Nissan će uspješno odvoziti petodnevni radni tjedan s jednim punjenjem ako se, naravno, dnevno ne prelazi više od 35 - 40 km. Pritom ga je moguće nadopuniti pri odlasku u teretanu, trgovački centar ili, primjerice, kafić u čijoj blizini se nalazi punionica. Ako, pak, vlasnik takvog vozila ima i garažu, onda gotovo ne bi trebao brinuti o tome hoće li ostati ‘bez struje’.

Međutim, odlazak na godišnji odmor će zahtijevati pomniju analizu o tome gdje se nalaze punionice. A, nakon toga – avantura počinje. Jer, punionice u Hrvatskoj koriste i turisti pa se može stvoriti red za punjenje električnog automobila što dodatno produljuje putovanje. 

Unatoč tomu, prihvaćenost Leafa, ali i nekih drugih električnih vozila koji su već neko vrijeme na tržištu dokazuje kako je danas važno biti ‘zero emission’, čak i uz poneki kompromis.