Poslovno-stambena zgrada St. David’s II - Hayes Apartments u središtu Cardiffa, glavnoga grada Walesa, prostire se na čak 130 000 m2, a projekt vrijedan 295 milijuna funti ubraja se u najveće takve vrste u Velikoj Britaniji. Na projektu su sudjelovale vodeće britanske građevinske, projektantske i instalaterske tvrtke, a kao rješenje sustava grijanja u stambenim prostorima odabrano je električno podno grijanje Raychem T2Reflecta i T2Red.


Poslovno-stambeni kompleks St. David’s II - Hayes Apartments u Cardiffu

Stambeni dio građevine, Hayes Apartments, obuhvaća 304 dvosobna i trosobna stana u ukupno sedam ‘nebodera’ iznad poslovnog dijela, trgovačkog centra St. Davids. Prema izvornom projektu, za grijanje je bila predviđena primjena pločastih zagrijača, no nakon kraćeg razmatranja projektanti su se odlučili za električno podno grijanje. Pri tome je kao glavni argument prema investitoru bilo to što će takvo rješenje u odnosu na predloženo smanjiti gubitke i potrošnju energije i povećati brzinu odziva sustava. Uz to, trebalo je voditi računa i o osjetljivim podnim oblogama.

Detalji primijenjenog rješenja električnog podnog grijanja

Nakon što su projektanti pružili dokaze o prednostima samoregulirajućeg podnog grijanja s kabelima Raychem T2Red i izoliranim aluminijskim profilima T2Reflecta, provedene su dvodimenzionalne i trodimenzionalne simulacije po svakom stanu, kako bi se pojednostavila ugradnja. Osim što je u konačnici za krajnje korisnike stanova time omogućeno vrhunsko rješenje za grijanje, već su i tijekom radova ostvarene brojne prednosti. Tako su svi bili suglasni da je lakše rješenje za instaliranje bilo teško pronaći, pri čemu je osobito korisno bilo izbjegavanje vlažnog estriha koji bi rezultirao povećanjem visine poda (i mase zgrade), porastom troškova instalacije i usporavanjem odziva grijanja. Instalirano je ukupno 70 km kabela T2Red i 2397 × 3 m2 paketa T2Reflecta. Pri tome je primjenom samoregulirajuće tehnike kabeliranja T2Red ostvarena sigurna (i suha) ugradnja ispod drvenih i keramičkih podnih obloga. Konačno, primjenjeno rješenje pruža osjetne prednosti u smislu energetske učinkovitosti, zračeći toplinu prema gore i smanjujući gubitke topline prema dolje.

Ugrađeni sustav se sastoji od izoliranog aluminijskog profila T2Reflecta (debljine 13 mm) i samoregulirajućih grijaćih kabela T2Red snage 5 - 15 W/m. Kabel radi modulirajuće, već prema zahtjevima toplinske udobnosti u prostoriji, pri čemu se ostvaruju uštede za 50% u odnosu na primjenu grijaćih kabela konstantne snage i za 20% u odnosu na kabelski sustav T2Red u estrihu, kada se ne koriste izolacijsko-disperzivne ploče T2Reflecta. No, upravo ploča T2Reflecta omogućava ravnomjerni raspored topline po podu, a zbog niskog profila, idealno je rješenje za instalacije gdje je bitna ukupna visina prostorije od poda do stropa. Kako je T2Red samoregulirajući kabel za niskonaponske instalacije, može se koristiti uz bilo koju vrstu podne obloge, bez opasnosti od pregrijavanja. Tako jedan grijaći kabel odgovara svim oblicima prostorija i može se koristiti sa svim stabilnim podlogama (npr. beton, anhidrit, asfalt, žbuka, keramika, i drvo s toplinskim otporom do 0,15 m2 K/W). Naravno, radovi na ugradnji su značajno olakšani jer se kabel može spojiti i prekrižiti bez rizika od pregrijavanja, dugotrajan je i ne zahtijeva održavanje.