Uljanik je vodeća kreativna i inovativna poslovno-proizvodna hrvatska industrijska grupacija koja suvremenim načinom i sinergijskim učinkom stvara nove vrijednosti. Važni elementi poslovne politike Uljanika su: odnos prema kvaliteti, usklađenost s najnovijim međunarodnim standardima (ISO), zaštita radnika i zaštita okoliša, visok stupanj društvene odgovornosti i odgovorno postupanje prema resursima. Svoju politiku stalnog ulaganja u ljude i tehničke mogućnosti, kako bi se prilagodili današnjem tržištu, dokazuje i primjena mjera energetske učinkovitosti modernizacijom sustava privremene rasvjete, što provodi HEP ESCO. Ugovorom HEP ESCO-a i tvrtki iz ULJANIK Grupe: ULJANIK Brodogradilište i 3. MAJ Brodogradilište, obuhvaćene su usluge inženjeringa i osiguravanja financijskih sredstava prema ESCO modelu. ESCO model predstavlja inteligentna energetska rješenja i u svijetu je prepoznatljiv kao naziv za tvrtke koje planiraju, izvode i financiraju projekte iz područja energetske učinkovitosti.

Modernizacija sustava privremene rasvjete provedena je novom radnom rasvjetom s svjetlosnim izvorima sa svjetlećim diodama (LED) velike učinkovitosti koje su zamijenile postojeće izvore s klasičnim žaruljama. Nabavljeno je 5000 novih svjetiljki (po 2500 u svakom brodogradilištu), radnog napona 38 - 48 V AC i frekvencije 50 - 60 Hz. Prednost tog, novog sustava je mnogo veća energetska učinkovitost u odnosu na sustav žarulja sa žarnom niti, a svjetlosni tok je oko osam puta veći u odnosu na klasične žarulje. Daljnja prednost leži u činjenici da LED rasvjeta nema staklenih komponenti pa je mnogo otpornija na udarce i lomove svjetiljki. Uštede na električnoj energiji, zahvaljujući smanjenju snage izvora na 17 W, nakon provedbe te mjere energetske učinkovitosti procjenjuju se na 1 milijun kuna godišnje. Osim značajnih ušteda na električnoj energiji, dodatna prednost proizlazi iz nižih troškova održavanja i manjeg broja sati utrošenih na postavljanje i uklanjanje sustava privremene rasvjete i povećane sigurnosti korisnika rasvjete i radnika koji postavljaju rasvjetu.

Pored modernizacije privremene rasvjete, instalirat će se i ESCO Monitor®, računalno-poslovni sustav za gospodarenje energijom. Gospodarenje energijom nije samo primjena pojedinačnih mjera, već kontinuiran i održiv pristup korištenju i gospodarenju resursima. Korištenje ESCO Monitor®-a omogućava uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje, nadzor i upravljanje te rano otkrivanje i alarmiranje u slučaju promjene potrošnje energije i vode, primjerice, u slučaju slabe energetske učinkovitosti, kvarova i neočekivanih događaja. Uvođenje ESCO Monitor®-a omogućena je potpora u planiranju potrošnje i ostalih mjera poboljšanja energetske učinkovitosti te donošenju odluka o ulaganju u sustav opskrbe energijom i investicijskih zahvata za povećanje energetske učinkovitosti i postizanje energetskih i ekonomskih ušteda.