Osnovni tehnički uvjeti koji su se postavljali na sustav klimatizacije i koje trebalo zadovoljiti pri opremanju Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan u Zagrebu bili su iznimno velik koeficijent energetske učinkovitosti (EER), u rasponu 3,78 - 4,07 i faktor hlađenja (COP) u rasponu 4,20 - 4,38. To u pravilu znači da je za potrošenih 1 kW električne energije investitor u najgorem slučaju dobio 3,78 kW rashladnog učina, odnosno 4,2 kW toplinskog učina.

Iznimno veliku energetsku učinkovitost LG, između ostalog, može zahvaliti i iznimno učinkovitom sustavu povrata ulja, odnosno rješenju poznatom pod nazivom HiPOR tehnologija. Naime, koristeći takav sustav povrata ulja u kompresor smanjuje se cirkulacija ulja kroz sustav. Kompresor dobiva ulje na točkama koje treba podmazivati pa se količina ulja koju komprimira uvelike smanjuje.
Osim energetske učinkovitosti, kao velika prednost se pokazala i mala tlocrtna površina koja je potrebna za smještaj vanjske jedinice sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari. Uz to, uz standardni jamstveni rok od 36 mjeseci, LG je uspio poštovati i vrlo kratki rok isporuke od svega dva tjedna. Kako investitor ne bi imao poteškoća, tvrtka je dio opreme isporučila zrakoplovom!


Ilustracija 1 - LG nudi inovativnu učinkovitost za projekte visoke stručnosti

No, valjalo bi nešto reći i o ugrađenom sustavu klimatizacije u bolnici. Radi se o šest odvojenih VRF-sustava, pri čemu je ukupni instalirani nazivni rashladni učin veći od 200 kW. Pri tome se s 80 unutarnjih jedinica upravlja LG-ovim centralnim daljinskim upravljačem AC SMART II. Njegova posebnost je u tome što se odlikuje zaslonom osijetljivim na dodir s dijagonalom 7 ‘’, što osigurava dobru preglednost te jednostavno i brzo korištenje. Isto tako, kontroleru se može pristupiti i preko interneta pa je moguće slanje izvješća o eventualnim zastojima u radu na e-mail. Uređaj je poseban i po tome što preko LG-ovog modula 'DO KIT’ može, osim sustava klimatizacije, regulirati i funkcioniranje sustava rasvjete, cirkulacijskih crpki, raznih električnih motora itd.


Ilustracija 2 - Maketa Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan - još jedna od važnih LG-ovih referenci u Hrvatskoj