Nije jeftino biti u trendu. Nikada nije ni bilo. Ta tvrdnja posebice dobiva na težini ako se u obzir uzmu dvije tvrde činjenice. Trenutačno, prema onoj prvoj, živimo u eri elektromobilnosti, i tu više nema dvojbe. Ona druga pak još je tvrđa jer gužva u segmentu gradskih automobila ne jenjava. U svemu tome vrlo uspješno se snašao Renault ZOE, punokrvni predstavnik francuske škole elektromobilnosti koji se u B segmentu gradskih prometala pojavio 2012. godine. Jer, unatoč osnovnoj cijeni od oko 240 000 kuna, taj gradski mališan izrazito pitomih (blagih) linija je nekoliko godina zaredom bio najprodavaniji električni automobil u Europi. Tako da ga se danas čak može sresti i u ponekom salonu za prodaju rabljenih automobila u nas gdje, čini se, pomalo stidljivo, ali oštra pogleda, promatra mahom dizelsko okruženje u kojem se nalazi.

Stvarni domet

Redizajnirani model na hrvatsko tržište je stigao 2017. godine. Poboljšanje je ponajprije vidljivo u podnici automobila. Dakle, u prostoru u kojem je smještena sada snažnija litij-ionska baterija od 41 kW h. Zahvaljujući njoj, dotjerani ZOE prema europskoj normi za ekonomičnost potrošnje goriva NEDC može doseći nešto više od 400 km s jednim punjenjem. Međutim, stvari na terenu izgledaju drugačije, ali još uvijek primamljivo. Naime, stvarni domet tog električnog vozila iznosi 300 km i on u najtežim uvjetima (primjerice, strmiji uspon) i hladnijim danima u godini ne bi trebao biti manji od oko 200 km. Jamstvo na bateriju je osam godina ili 160 000 km. Renault pritom jamči da će nakon toga roka ona zadržati kapacitet od 66%. 

Testni Renault ZOE Intens R90 razvija snagu od 68 kW (92 KS), okretni moment od 220 N m, a najveća brzina mu iznosi 135 km/h. Automobil s jednostupanjskim automatskim mjenjačem ubrzava 0 - 50 km/h za 4,1 s što je odličan rezultat za gradsku vožnju 'od semafora do semafora'. Od 0 do 100 km/h stiže za nešto više od 13 s. 

Na brzom punjaču (43 kW) napuni se za manje od 2 h, dok će na kućnoj utičnici od 2,3 kW punjenje trajati oko 20 h. Kako bi domet tog električnog automobila čija masa iznosi 1491 kg bio što veći, Renault i u ovom modelu nudi štedljiv način rada 'eco'. Također, doseg je moguće 'regenerirati' nakon što vozač digne nogu s papučice gasa, tj. tijekom usporavanja ili na nizbrdici. Tada se dio energije vraća u bateriju i rjeđe se koriste kočnice što produljuje vijek kočničkog sklopa – diskova i pločica.

Gradske ture

ZOE u mješovitoj vožnji (grad/autocesta), prema podacima francuskog proizvođača, troši 13,3 kW h/(100 km). Na testu se gradska potrošnja kretala oko 16,5 kW h/(100 km), dok je na otvorenoj cesti ona bila nešto iznad 12 kW h/(100 km). Ako se automobil puni tijekom noći (10-ak sati) na kućnoj utičnici, njime je moguće prijeći 100-tinjak km za, u slobodnom prijevodu, cijenu jedne kave. Naravno, kod odlaska na jednu od još uvijek besplatnih punionica tog troška neće biti, osim ako vlasnik takvog automobila ne odluči popiti kavu u trgovačkom centru ili pak na benzinskoj postaji dok čeka na njemu zadovoljavajući postotak napunjenosti baterije. 

Ukupna duljina automobila prelazi 4 m (4084 cm). Ako se tome doda nešto viši oblik karoserije, mjesta u unutrašnjosti ima dovoljno za gradske ture i poneki izlet. Obujam prtljažnika od 338 l također zadovoljava većinu uobičajenih svakodnevnih potreba.

Pristupačna multimedija

Unutrašnjost slijedi vanjske linije te je ugodna, moderna i praktična. Na instrumentnoj ploči vozačku pažnju ponajprije plijene zasloni. Onaj ispred vozača donosi informacije o brzini, načinu vožnje i, primjerice, napunjenosti baterije. Zaslon osjetljiv na dodir veličine 7" koji je smješten na središnjoj konzoli vozaču pruža mnoštvo drugih podataka o vozilu. Njegov dio je i sustav R-Link Evolution koji korisniku omogućava jednostavno otkrivanje multimedije, slušanje glazbe, uvid u elektroničku poštu i telefonske pozive, planiranje punjenja te preuzimanje aplikacija iz internetske trgovine R-Link Store. Povezanost na Bluetooth nije izostala. 

Testni ZOE bio je opremljen i navigacijom Tom Tom te, među ostalim, kamerom za pomoć pri vožnji unatrag. Među bogatom serijskom opremom nalazi se ABS, ASR, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, daljinsko središnje zaključavanje, prednji i bočni zračni jastuci, funkcija 'eco' za štedljivu vožnju, automatski klima-uređaj, električno podizanje stakala, električno podesiva i grijana vanjska osvrtna ogledala te dnevna svjetla sa svjetlećim diodama (LED).

Dizalica topline

Posebice je zanimljivo istaknuti još dvije stvari. Kako je riječ o gotovo nečujnom vozilu, ZOE ima ugrađen zvučni sustav ZE Voice za upozoravanje pješaka. Drugim riječima, ZOE do brzine od 30 km/h zvučnim upozorenjem otkriva svoju prisutnost u prometu. Druga je dizalica topline - sustav koji omogućava grijanje ili hlađenje automobila prije ulaska u njega i bez velike potrošnje baterije. 

Na koncu, vratimo se na početak. Dakle, tko želi biti u trendu i voziti testni Renault ZOE Z.E., treba izdvojiti 273 660 kuna. Pritom je moguća prijava na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i taj iznos umanjiti subvencijom do najviše 80 000 kuna. Tada ZOE postaje nešto prihvatljivija kupnja. Razlika od nekoliko desetaka tisuća kuna u odnosu na, primjerice, Clio osigurava tom automobilu, čije ime na starogrčkom znači 'život', isticanje u masi gradskih vozila i poneki znatiželjni pogled. A, upravo to znači biti u trendu.

* * *

Redakcija časopisa EGE svojim čitateljima već niz godina donosi informacije o novim proizvodima, uslugama i rješenjima koji dolaze upravo s područja elektromobilnosti. Kako bismo približili rastuće tržište e-vozila, nastojat ćemo redovito predstavljati nove modele te svima vama omogućiti sudjelovanje u izboru za nagradu 'EM - električni automobil godine'.
Glasovanje za najbolji električni automobil u Hrvatskoj bit će moguće putem adrese: ege@ege.hr.