Na obroncima Maksimirske šume, tek stotinjak metara od najljepše zagrebačke oaze, nalazi se moderan niskoenergetski objekt mlade zagrebačke obitelji. Objekt koji je oblikovan s idejom da svim svojim dijelovima naglašava jedinstvo dizajna i suvremenost moderne jednoobiteljske kuće djelo je mladog zagrebačkog arhitekta, Igora PRESEČANA i njegovog ureda Public Design. Projekt, koji je bio zahtjevan zbog skromne površine parcele, uvelike ističe mogućnosti iskorištenja prostora jer sa svojih 227 m2 bruto površine ostavlja dojam bitno veće građevine. Takav je dojam postignut prostornim oblikovanjem kubusa u obliku slova 'L', s unutarnjom zonom vrta te vertikalno izmaknutim volumenima koji su rezultirali dvoetažnim dnevnim boravkom sa stropom visine 6 m.
Kako je od samog početka projekta naglasak bio na energetskoj učinkovitosti s ciljem smanjenja režijskih troškova, odnosno troškova za grijanja, tako je posebna pažnja posvećena izvođenju svih elemenata toplinske ovojnice, počevši od izolacije poda i krova, preko izolacije zidova, do odabira kvalitetnih prozorskih profila. Želja investitora od samog početka bili su niski troškovi za grijanje za što je zaslužna dizalica topline Mitsubishi Electric Zubadan. Riječ je o modernom sustavu grijanja koji se sastoji od vanjske jedinice (izgleda poput vanjske jedinice klima-uređaja) i sustava izmjenjivača topline, nekoliko pumpi, spremnika potrošne tople vode i elektronike koja nadzire rad tog visokoučinkovitog sustava.


Osnovni podaci o ugrađenoj opremi

Grijanje je pušteno u pogon netom prije useljenja kako bi se objekt postupno ugrijavao. Iako je vanjska temperatura bila niska, već od prvih dana boravka u kući sustav je bez poteškoća podigao temperaturu u prostorijama na iznimno ugodnih 22 °C. Kako su ogrjevna tijela isključivo niskotemperaturna (podno grijanje i ventilokonvektori), rezultat je stabilna i ravnomjerno raspoređena toplina u cijelom objektu. Sustav je nadograđen mjeračem utrošene električne energije koji pomoću aplikacija na računalu, tabletu ili pametnom telefonu u svakom trenutku omogućuje uvid u trenutačnu, dnevnu, tjednu ili mjesečnu potrošnju električne energije. Kako je s mjerenjem započeto već u prosincu prošle godine, kada su i temperature bile najniže u protekloj zimi, podatak o prosječnoj dnevnoj potrošnji sve je ugodno iznenadio: kuća Zubadan je krajem prosinca prošle i početkom siječnja ove godine u prosjeku trošila oko 30 kuna na dan! Za objekt te veličine, s velikim površinama staklenih otvora, to je svakako izniman rezultat. Vlasnici su bez imalo straha dočekali i najniže temperature u prosincu (do -15 °C) kada je dizalica topline Mitsubishi Electric posao odradila bez imalo oklijevanja i zadrške, održavajući temperaturu u prostorijama na 22 °C i zagrijavajući PTV na 50 °C. Tijekom sunčanih dana od velike je koristi bio i solarni toplinski sustav koji je vodu u spremniku zagrijavao na 45 °C, čime se pokazao kao odlična investicija, čak i tijekom zimskog razdoblja. Tijekom protekle veljače, kada su temperature uglavnom bile oko 0 °C, objekt je na grijanje utrošio 900 kuna, a tijekom ožujka oko 700 kuna. To je potrošnja s kojom su investitori iznimno zadovoljni.
Uračuna li se u nabavnu vrijednost subvencija koju daju gotovo sve županije u Hrvatskoj (subvencije su dostupne za dizalice topline i za solarne toplinske sustave), lako je izračunati razdoblje povrata investicije, koji u slučaju solarnog sustava iznosi oko dvije godina, odnosno oko sedam godina za dizalicu topline.
Više infromacija o ugrađenom sustavu grijanja te o materijalima koji su korišteni u toplinskoj ovojnici kuće Zubadan može se pronaći na stranici www.dizalica-topline.hr. Također, svi zainteresirani investitori, projektanti i izvođači se mogu predbilježiti za prezentaciju sustava grijanja na prikazanom objektu, a podaci za kontakt mogu se pronaći na portalu klimatizacija.hr.


Kuća Zubadan se, osim po vrhunskom ugrađenom sustavu grijanja i klimatizacije i time savršeno ugodnoj mikroklimi, prepoznaje i po vrhunski uređenom interijeru