Širom Europe ostvaruju se brojni zanimljivi projekti sustava hlađenja, ventilacije i klimatizacije kako bi se ostvarila ugodna mikroklima ili pak zadovoljili uvjeti proizvodnog procesa. Od južne Njemačke do Jadranskog mora tako ne manjka kvalitetnih projekata. Uz to, svima njima jedno je zajedničko: rastući zahtjevi za smanjenjem potrošnje energije i utjecaja na okoliš, uz što nižu cijenu i što višu kvalitetu.

Najveća instalacija VRF sustava u Hrvatskoj - 100 sustava

Tvrtka TRITEH u 2017., a osobito u 2018. godini ostvarila je veći broj projekata sustava klimatizacije na različitim područjima primjene, pri čemu je najveći fokus na novootvorenom kompleksu IKEA Designer Outlet pokraj Zagreba.

U lipnju 2018. godine, na površini 25 000 m2 otvoren je ‘outlet’ kompleks trgovina i poslovnih prostora, što u svijetu klimatizacije predstavlja najveću instalaciju sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) Hrvatskoj. TRITEH je, kao ovlašteni distributer i zastupnik klimatizacijske opreme Samsung, u suradnji s projektnim uredima INOVAPRO i ATP Projektiranje te koordinatorom i izvođačem radova, tvrtkom TROMONT, ostvario rješenje za sustave klimatizacije prostora novootvorenog ‘design outleta’.
Kao rješenje za grijanje, hlađenje i ventilaciju odabran je vodom hlađeni, geotermalni Samsungov VRF sustav dizalica topline. U kombinaciji s ‘hydrobox’ uređajima osiguran je kontinuirani rad (bez odleđivanja, ‘defrosta’) zračnih zavjesa lokala. Aktivnim rekuperatorima DX za dobavu svježeg zraka u lokalima i unutarnjim kazetnim uređajima DX s istrujavanjem u četiri smjera osigurano je temeljno grijanje i hlađenje prostora lokala. Zahvaljujući odabiru uređaja s inverterskom tehnikom rada kompresora osigurana je veća učinkovitost sustava, dok vrlo niska razina buke i smještaj uređaja u stražnjoj zoni lokala omogućavaju znatno veću udobnost korisnicima i idu u prilog zahtijevanoj arhitekturi i estetici objekta.

* * *

Vrhunski pogoni ventila za ‘zelenu tvornicu’

Njemačka skupina Alois Müller zapošljava 350 djelatnika i specijalizirana je za područje grijanja, hlađenja i klimatizacije. Za potrebe vlastite proizvodnje, skladišnih i uredskih prostora, tvrtka je izgradila novu tvornicu pod nazivom ‘Green Factory 2.0’ ukupne površine 18 000 m2. Nova tvornica sama pokriva 90% potreba za električnom (ima sunčanu elektranu snage 1,1 MW), toplinskom i rashladnom energijom i stlačenim zrakom i trenutačno je najveći takav objekt u Europi. U njoj se proizvode moduli za modularne energetske sustave i cijevni sustavi pretpripremljeni za montažu.


Energetska centrala nove tvornice...

Sustave energetske centrale i upravljanja energijom izvela je tvrtka E-con, dio skupine Müller. Za preklop sustava s grijanja na hlađenje pri tome su korišteni motorni leptirasti ventili. No, kako se kao prijenosnik energije koristi bunarska voda koja je agresivnija od vode koja se uobičajeno koristi za sustave grijanja i hlađenja, trebalo je pronaći odgovarajuće, za bunarsku vodu certificirane leptiraste ventile. Oni su pronađeni kod proizvođača KSB, no za njih su trebali prikladni pogoni. Oni su pak pronađeni kod tvrtke Belimo koja već više od deset godina ima liniju proizvoda ‘Retrofit’ koji su posebno namijenjeni za zamjenu postojećih pogona ili rekonstrukciju postojećih ventila drugih proizvođača. Naime, na brojnim objektima širom Europe potrebne su rekonstrukcije sustava grijanja i klimatizacije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, pri čemu često nije potrebno mijenjati ventile, već sam njihove elektromotorne pogone.
U projektu ‘Green Factory 2.0’ investitor je motorizirao nove leptiraste ventile proizvođača KSB pogonima serije PRCA s odgovarajućim adapterom. Radi se o pogonima koji se mogu programirati pomoću pametnih telefona, na koje samo treba instalirati besplatnu aplikaciju Belimo Assistant i telefon i pogon potom komuniciraju preko sučelja NFC (eng. near field communication). Većina ugrađenih pogona je standardna, s regulacijom ‘on-off’, iako je bilo onih koji trebaju imati sigurnosnu funkciju. Naime, u slučaju požara ili prekida električnog napajanja, dio armatura treba otvoriti put bunarskoj vodi za napajanje hidranta i ta funkcija treba biti posve pouzdana. U takvim su slučajevima ugrađeni pogoni serije PRKCA s integriranim kondenzatorima ‘SuperCap’ koji akumuliraju dovoljno električne energije da u slučaju prekida napajanja armaturu postave u prednamješteni sigurnosni položaj. Belimo tehniku ‘SuperCap’ ugrađuje u svoje proizvode već osam godina i ona se pokazala jednako pouzdanom kao i sigurnosna
funkcija s povratnom oprugom, iako pogoni sada mogu raditi s bitno većim momentom (160 N m) nego kod mehaničke sigurnosne
funkcije. Konačno, investitoru je bilo važno i to što Belimo na sve proizvode daje jamstvo od pet godina od dana proizvodnje.


... i dio ugrađene termotehničke opreme

* * *

Grijanje i hlađenje bazenske vode dizalicama topline

Prateći i analizirajući porast izgradnje otvorenih i zatvorenih bazena u Hrvatskoj i u regiji u posljednjih nekoliko godina i istovremenu potrebu za unaprjeđenjem brojnih postojećih bazena snižavanjem troškova zagrijavanja vode, zaključeno je da na tržištu nedostaju kvalitetne i energetski visokoučinkovite dizalice topline. Stoga je tvrtka EMA iz Zagreba započela suradnju sa slovačkom tvrtkom Microwell kao njezin ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Albaniju.
Dizalice topline Microwell su po mnogočemu jedinstvene na svjetskom tržištu. Tako se svi modeli isporučuju u verzijama Compact i Split, linija Premium ima posebne, patentirane izmjenjivače topline s vrlo velikim toplinskim množiteljem (COP), a po količini titana koju koriste drastično premašuju sve izmjenjivače topline u dizalicama topline drugih proizvođača, čak i cijenovno znatno skuplje. Uz sve spomenuto dizalice topline Microwell imaju jamstvo od tri godine, a izmjenjivači od titana ‘doživotno’. Konačno, činjenica da se uređaji proizvode u modernoj tvornici u blizini Bratislave omogućava iznimno konkurentnu cijenu zbog niskih troškova radne snage, ali i financiranje iz europskih fondova.
Stoga ne čudi što je EMA u posljednje tri godine dizalicama topline Microwell opremila brojne privatne i komercijalne bazene. Pri tome treba izdvojiti tri objekta: stanciju u Istri, bazen u sklopu apartmana na Mljetu i privatni objekt na Krku.


Dizalica topline ugrađena u Istri...
...na Krku...

...i za bazen na Mljetu

Bazen u sklopu stancije u unutrašnjosti Istre opremljen je dizalicom topline Microwell HP2000 kompaktne izvedbe i s toplinskim učinom 23 kW (kod temperature zraka 26 °C, temperature vode 26 °C i relatvinom vlažnosti 63%). Uređaj je smješten s druge strane zida, tako da ne remeti vizuru bazena i time je potpuno prigušena ionako mala buka koju uređaj proizvodi u radu.
Kuća s apartmanima na Mljetu smještena je na odličnom mjestu, s prekrasnim pogledom na more i okolna otočja, u što se idealno uklapa ‘infinity’ bazen. Vodu bazena grije i, prema potrebi hladi, dizalica topline Microwell HP2600 kompaktne izvedbe, koja se nalazi ispod bazena, skrivena od pogleda. Toplinski učin je 28,4 kW (kod temperature zraka 26 °C, temperature vode 26 °C i relativne vlažnosti 63% ), a rashladni učin je 25 kW (kod temperature zraka 30 °C i temperature vode 35 °C).
Privatni objekt u mjestu Garica na Krku opremljen je najnovijom izvedbom dizalice topline Microwell HP2800 Compact Inventor, u novoj, tamnoplavoj, samočistećoj boji. Toplinski i rashladni učin su isti kao kod modela HP2600 (28,4 kW, odnosno 25 kW), a nova boja omogućuje odlično uklapanje u okolicu bazena.
U tim je referencama uočljivo da se još mnogi bazeni u Hrvatskoj opremaju dizalicama topline u kompaktnoj izvedbi, ali i split izvedbe postaju sve češće jer osiguravaju postavljanje uređaja na udaljenosti do 30 m (ovisno o modelu) od izmjenjivača topline, čime oni postaju nevidljivi i nečujni za korisnike bazena.

* * *

Visokotemperaturne dizalice topline - pravo rješenje za hotele

Hrvatska je po primjeni novih rješenja u termotehnici rijetko bila među vodećima, zbog jednostavnog razloga što su ona primjenjivana tamo gdje je godišnja popunjenost kapaciteta mnogo veća nego sezonska u Hrvatskoj. Osobito kada se radi o pripremi potrošne tople vode neka nova tehnička rješenja nisu uspjela postići zadovoljavajući učinak.
Tvrtka Enerblue sa sjedištem u Veneciji prva je u Europi krenula s razvojem visokotemperaturnih dizalica topline. Iz širokog asortimana proizvoda, valja istaknuti seriju Black koja postiže temperature vode 80 °C koristeći radnu tvar R 134A, a kao prestižni proizvod nameće se linija proizvoda HP90. Dizalice topline HP90 kao radnu tvari koriste R 744 (tj. ugljični dioksid) i omogućavaju izlaznu temperaturu vode 90 °C i veliku energetsku učinkovitost. Zbog iznimno visoke temperature izlazne vode, dizalice topline Enerblue predstavljaju izravnu zamjenu za konvencionalne kotlove, bez potrebe za dodatnim prilagođavanjem postojećeg sustava.

Svi uređaji iz programa Enerblue mogu biti opremljeni funkcijom DWS, koja dizalicu topline pretvara u multifunkcijski uređaj s potpunom rekuperacijom energije. Pri hlađenju prostora, priprema PTV-a je posve besplatna i predstavlja idealno rješenje za sve turističke objekte za rad ljeti. Valja napomenuti da se pri rekuperaciji PTV može zagrijavati na maksimalnu temperaturu koju uređaj može isporučiti, što u slučaju serije Black znači 75 - 78 °C pa nije potrebno nikakvo dogrijavanje. U slučaju kada nema potrebe za hlađenjem, uređaj može pripremati samo PTV. Naime, to prioritetna funkcija i objekt uvijek ima pripremu PTV-a ili pomoću rekuperacije topline ili izravno, dizalicom topline.
Trenutačno je u Hrvatskoj instalirano oko 60 uređaja serije Black, a nekolicina je opremljena funkcijom DWS. Neki od korisnika tih jedinstvenih uređaja su hoteli ‘Marina’ i ‘Koralj’ na Krku, ‘Grand Hotel Adriatic’ u Opatiji i ‘Casa Agava’ u Poreču. Na objektu ‘Casa Agava’, kao najnovijem primjeru, pri rekonstrukciji je instaliran uređaj Enerblue Black HT 180, u izvedbi DWS. Dizalica topline namijenjena je grijanju i hlađenju objekta i pripremi PTV-a, a predstavlja primarni izvor energije za cijeli hotel. U radu rekuperacije, što je i najčešći rad ljeti, električna snaga uređaja iznosi svega 45,66 kW. Istodobno, rashladni učin je 158,6 kW, a toplinski učin za pripremu PTV-a 204,2 kW, što sveukupno znači korisni učin za objekt od 362,8 kW.

Omjer dobivene energije i utrošene električne energije iznosi 7,94, što omogućava velike ekonomske uštede, odnosno snižavanje pogonskih troškova i brzi rok otplate investicije, već nakon dvije godine. Usporedbe radi, za dobivanje iste količine energije na neki drugi način, pogonski troškovi korištenjem prirodnog plina bili bi 3,3 puta viši, ekstralakog loživog ulja 4,4 puta viši, a ukapljenog naftnog plina 4,8 puta viši!

* * *

Klima-uređaji koji se savršeno uklapaju u svako okruženje

Inverterski klima-uređaji Bergen Pine WiFi ubrajaju se u ‘best buy’ u klasi i odlikuju se kompaktnim dizajnom i izvanrednim radnim značajkama, a zahvaljujući ugrađenom modulu za WiFi savršeno će se uklopiti u svaki stambeni i poslovni prostor. Riječ je o učinkovitom uređaju energetske klase A++ koji koristi radnu tvar R 410A i usklađen je s odredbama europskih propisa o ekološkoj izvedbi (ErP). Isto tako, to je iznimno stabilan, štedljiv i pouzdan uređaj sa svim funkcijama, pri čemu tehnika G10 osigurava pouzdanost pri radu na temperaturama za grijanje i hlađenje do -15 °C, pružajući maksimalnu udobnost i uštede.
Na svim inverterskim klima-uređajima Bergen primijenjena je najsuvremenija istosmjerna (DC) inverterska tehnika G10, koja se odlikuje radom dvostupanjskog kompresora na ultraniskim frekvencijama, preciznom kontrolom, tihim i radom na niskim temperaturama (što je posebno važno za način rada za grijanje), velikom pouzdanošću, primjenom ekološki prihvatljivih radnih tvari, što osigurava veliku učinkovitost, smanjenje potrošnje energije i uštede novca uz maksimalnu udobnost.
Još 2011. godine osmišljena je i patentirana tehnika pod nazivom ‘1Hz’ i postavljene su nove granice u tehnološkom razvoju proizvoda. Primjenom inovativnog tehničkog rješenja rada uređaja u rasponu frekvencija od 1 Hz osigurano je savršeno automatsko
uravnotežavanje radnih značajki pri izmjenama temperature, brzine, zvuka, tako da korisnik ima konstantan osjećaj udobnosti,
bez obzira na promjene načina rada uređaja. Tu je i sučelje za WiFi koje standardno dolazi s unutarnjom jedinicom klima-uređaja Bergen Pine Inverter Wi-Fi. Ono omogućava WiFi kontrolu klima-uređaja mobilnim telefonom, računalom ili tabletom, osiguravajući krajnjem korisniku još veću fleksibilnost pri postizanju željene udobnosti u prostoru.
Konačno, način rada klima-uređaja za grijanje sada je još ugodniji zahvaljujući skraćenom vremenu za odleđivanje. Naime, standardni program za odleđivanje, kod većine ostalih klima-uređaja, uvijek radi jednako, u skladu s utvrđenim vremenskim intervalima. Na primjer, na svakih 50 min rada klima-uređaja odvija se 10 min odleđivanja, bez obzira na realne potrebe i parametre. S druge strane, Bergenov program inteligentnog odleđivanja konstantno prati i detektira sve promjene i adekvatne parametre i aktivira odleđivanje samo kada je ono zaista potrebno, što smanjuje potrošnju energije i štedi novac, a korisnik dobiva maksimalnu udobnost.


Klima-uređaji Bergen uklapaju se u svaki stambeni i poslovni prostor

* * *

Svježi zrak i sigurnost za garažu trgovačkog centra

Prošle je godine tvrtka Flexy sustavi u suradnji sa španjolskim proizvođačem ventilacijskih sustava Sodeca ostvarila projekt ventilacijskog sustava za odimljavanje garažnih prostora. Riječ je o novootvorenom trgovačkom centru Interspar Rujevica u Rijeci. Projektni zadatak obuhvatio je izvođenje sustava ventilacije podzemne garaže s tlačnim potisnim (‘jet fan’) i odsisnim ventilatorima za izbacivanje otpadnog zraka u atmosferu, odimljavanje garaže sustavom ventilacije (odvođenje dima i topline) i upravljanja sustava u načinu rada za ventilaciju na osnovi mjerenja koncentracije ugljičnog monoksida. Garaža ima ukupnu površinu veću od 8300 m2 i ukupno 222 parkirna mjesta, dok visina iznosi 3,3 m.


Trgovački centar Interspar Rujevica u Rijeci

Za garažu koja je u cijelosti zaštićena sprinklerskom instalacijom učin odsisne ventilacije određen je na osnovi proračuna vrijednosti najmanje dopuštene koncentracije CO prema standardu NFPA 88A. Na osnovi ulaznih podataka izračunat je potreban protok odsisanog zraka od 156 000 m3/h u načinima rada za ventilaciju i za odvođenje dima i topline, čime je dobiven učin od 18,7 m3/(h m2) i broj izmjena zraka u za odsis dima i topline od 5,7 h-1. Time je osiguran potreban učin sustava sukladno NFPA 88A u iznosu odsisanog zraka od najmanje 18 m3/(h m2) garažnog prostora.
Ventilacija je ostvarena tlačnim potisnim (‘jet fan’) i odsisnim ventilatorima na lijevom kraju garaže. Dovod svježeg zraka ostvaren je kroz otvore za dovod zraka na desnom kraju garaže ukupne površine 84 m2, što je dostatno s obzirom na brzinu strujanja zraka u rasponu 0,55 - 1,1 m/s.


Ugrađeni ‘jet fanovi’

Na ventilatore i sustav ovješenja postavljeni su zahtjevi da moraju imati vatrootpornost na 300 °C od najmanje 60 min, mogućnost ručnog aktiviranja dostupnog vatrogascima i autonomiju napajanja od 60 min. U skladu s time, ugrađen je 21 tlačni potisni ventilator THT/IMP-C-UNI-38 i četiri aksijalna odsisna ventilatora THT-90. Svi ventilatori imaju vatrootpornost na 300 °C do 2 h i zadovoljavaju odredbe HRN EN 12 101-3 : 2008.
‘Jet fanovi’ su idealno raspoređeni po cijeloj duljini garaže na jednakim udaljenostima, kako bi se osiguralo potrebno strujanje zraka i spriječilo nastajanje vrtloga i mrtvih točaka. Odsisni ventilatori smješteni su u parovima na lijevom kraju garaže, kako bi se otpadni zrak ravnomjerno izvlačio iz prostora i ispuštao u atmosferu.
Takvim je rješenjem ostvarena konstantna kontrola razine CO u garažnom prostoru. Svježi zrak kroz otvor konstantno ulazi u prostor, a u slučaju kada razina CO prekorači dopuštenu vrijednost, ‘jet fanovi’ distribuiraju svježi zrak po cijeloj garaži, uz istovremeni odvod otpadnog zraka odsisnim ventilatorima. U slučaju požara ventilacijski sustav se uključuje uz vremensku odgodu nakon uključivanja sprinklerskog sustava i izvlači dim iz garaže.


Usisni otvori odsisnih ventilatora