Još od svojeg prvog broja časopis EGE na svojim stranicama i tvrtka ENERGETIKA MARKETING na svim svojim stručnim skupovima redovito promiču struku, a posebice kada se radi o školovanju i obrazovanju budućih stručnjaka. Dakako, ni naš portal www.energetika-net.com u tome neće zaostajati. Dapače.
U jednom od izlaganja na 4. plinskoj energetskoj konferenciji, koja je održana 14. i 15. studenoga prošle godine u hotelu 'Le Méridien Lav' u Podstrani pokraj Splita, predstavljen je i obrazovni program Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Radi se o sastavnici splitskog sveučilišta na kojoj se izvode stručni studiji iz područja društevnih i tehničkih znanosti te programi cjeloživotnog stručnog obrazovanja i usavršavanja. Pri tome taj obrazovni program uključuje i specijalistički diplomski studij politehnike, koji obuhvaća i kolegij 'Plin i plinske instalacije'. Osnovni motiv uvrštavanja tog kolegija u nastavni program upravo je aktualna politika plinofikacije Hrvatske, kojom će se na području Dalmacije omogućiti korištenje, uz električnu energiju, još jednog 'umreženog' energenta, prirodnog plina, ali dakako i potreba za stručnim znanjima o plinu i plinskim instalacijama. To, zapravo, znači da budući visokoobrazovani stručnjaci potrebna znanja za plinofikaciju Dalmacije koja je upravo započela i za koju se očekuje da će svoj zamah dosegnuti u narednim godinama mogu dobiti 'na licu mjesta'.


Pogled na interijere zgrade Odjela za stručne studije...

No, ono što nedostaje, a što je nužno za kvalitetno prenošenje praktičnog znanja i iskustva je laboratorij opremljen vrhunskom opremom, u skladu s trenutačnim stanjem tehnike.
Pri tome se radi o sljedećoj opremi u potpunoj funkcionalnosti, u svrhu izvođenje praktičnog rada i mjerenja:
• priključak kućne instalacije na plinovod s pripadajućom opremom i priključnim ormarom
• sigurnosni zaporni i odušni ventili, brzozatvarajući ventil, termički zaporni osigurač i zaporni elementi
• regulator tlaka plina
• filtar i odvajač kondenzata
• mjerač protoka (plinomjer)
• plamenik (atmosferski, pretlačni)
• plinska trošila: kondenzacijski zidni kotao sa spremnikom vode (ili kombinirani kotao), infracrvena grijalica i apsorpcijska dizalica topline
• detektor prisutnosti plina i analizator plina (kromatograf).

Upravo stoga sve koji prate portal, a posebice dugogodišnje poslovne partnere tvrtke ENERGETIKA MARKETING pozivamo da se uključe u donatorsku akciju za opremanje laboratorija. Takvom donacijom s jedne strane pomažete Odjelu i obrazovanju budućih stručnjaka, a s druge ih odmah možete uvjeriti u kvalitetu i pouzdanost Vaše opreme, kako bi oni jednoga dana bili i Vaši poslovni partneri te u svojim projektima koristili upravo Vaša rješenja.
Za sve potrebne informacije o akciji, možete se obratiti izravno u Redakciju portala.
Naravno, o tijeku tijeku akcije izvještavat ćemo na našem portalu i u narednim brojevima časopisa EGE, a očekujemo da će prvi rezultati biti predstavljeni već na 13. plinarskom forumu, 3. travnja ove godine u Zagrebu.


... no još treba na odgovarajući način opremiti laboratorijski prostor, ali svaki početak je težak!