Phoenix Contact jedan je od globalnih tržišnih predvodnika i inovatora u industrijskoj automatizaciji, a Phoenix Contact EduNet mreža osnovana je 2007. godine s ciljem povećanja međunarodnog prijenosa znanja o automatizaciji i automatizacijskim tehnologijama, a uključuje visokoobrazovne ustanove i tvrtke iz industrije. EduNet mreža trenutačno ima 150 članova iz 37 zemalja iz cijelog svijeta.

U sklopu programa EduNet, Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu su donirani kompleti za upravljanje i komunikaciju za industrijsku automatizaciju temeljeni na PLCnext tehnologiji. Ta će se oprema koristiti u neovisnom EduNet laboratoriju koji je smješten u prostorijama FER-a, pri čemu će za koordinaciju programskih aktivnosti biti odgovorno osoblje Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju (ZESA). Kao član EduNet mreže, FER će također sudjelovati na konferencijama, obukama i natjecanjima koje nudi Phoenix Contact, a zaposlenicima i studentima FER-a dodatno je omogućen i pristup ELMS sustavu (EduNet Learning Management System).

EduNet laboratorij na FER-u službeno je otvoren 21. siječnja ove godine. Laboratorij će se koristiti u specifične svrhe nastavnih i istraživačkih aktivnosti, ali i za održavanje obuka za polaznike iz industrije. Otvorenju su prisustvovali zaposlenici Phoenix Contacta i FER-a, a održan je i sastanak na temu daljnjih aktivnosti, poput obuke zaposlenika i studenata FER-a za rad s doniranom opremom, primjene EduNet laboratorija u nastavi, kao i buduće nadogradnje EduNet laboratorija.

Okosnicu donirane opreme čini PLCnext tehnologija. Riječ je o jedinstvenom otvorenom ekosustavu za modernu industrijsku automatizaciju. Kao novi pristup u industrijskoj automatizaciji, Phoenix Contact je PLCnext tehnologiju razvio je iz želje, ali i potrebe, za inovacijama koje su nužne u uvjetima opsežne digitalizacije u svim granama industrije. Kao vodeća nacionalna i regionalna istraživačka i visokoobrazovna ustanova, usko povezana s gospodarstvom, FER je prepoznao mogućnosti PLCnext tehnologije i njezine primjene u nastavi i industriji. Stoga će suradnja na projektima koji koriste PLCnext tehnologiju sigurno biti od koristi i za FER i za Phoenix Contact.