U vremenu teške gospodarske krize, koja traje već dulje vrijeme i čiji se kraj tako skoro uopće ne nazire, raduju vijesti o dovršetku uistinu značajnih infrastrukturnih projekata. Iako će dežurni kritičari svega i svačega pri tome sigurno reći 'Zašto uopće graditi plinsku mrežu u mjestima gdje će se na nju, zbog s jedne strane visokih cijena plina, a s druge strane konkurentnih energenata na raspolaganju, tek rijetki priključiti', puštanje plina u distribucijsku mrežu i priključivanje prvih potrošača na prirodni plin u Ogulinu i Zadru svakako je značajan događaj. Uostalom, iza oba projekta stoje velike energetske tvrtke, pri čemu još treba naglasiti da su obje privatne i da je jedna u djelomičnom, a druga u potpunom stranom vlasništvu. Ima li onda boljeg dokaza da plinofikacija još neplinoficiranih dijelova Hrvatske ima smisla? Konačno, na samoj gradnji mreže i uvođenju priključaka te izvođenju unutarnjih plinskih instalacija otvorena su brojna nova radna mjesta, a tome će trebati pribrojiti i sva nova radna mjesta koja će biti otvorena za pogon i održavanje distrbucijske mreže, očitanje i naplatu potrošenog plina.


Ilustracija 1 - Montcogim-Plinara je unatoč teškoćama ispoštovala koncesijski ugovor
za plinofikaciju Ogulina

Priča prva: Ogulin

U Ogulinu je 18. siječnja 2012. godine, uz prigodnu svečanost, tvrtkaMontcogim-plinara pustila u rad dio novoizgrađene distribucijske mreže za prirodni plin. Ta je tvrtka u skladu s koncesijskim ugovorom na području Karlovačke županije do sada izgradila ukupno 67 km plinske mreže, od čega na području Grada Ogulina 4,2 km, u što je uloženo 5,3 milijuna kuna.
Prva faza gradnje plinske mreže u Ogulinu obuhvatila je gradnjusrednjotlačnog plinovoda i odorizacijske stanice, za što su ishođene sve potrebne dozvole, a potkraj prosinca 2011. godineuslijedilo je punjenje plinskih cijevi i spajanje potrošača na plinsku mrežu.
Na samoj svečanosti puštanja plina, odnosno prigodnog paljenja plinske baklje je dr. sc. Darko PAVLOVIĆ, dipl. ing., član Uprave Montcogim-plinare istaknuo: 'Otvaranjedijela plinske mreže u Ogulinu velik je uspjeh jer, kada smo 2008. godine počeli s ovim projektom, potrošnja plina u Karlovačkoj županiji iznosila je oko 23 mil. m3 plina, a prošle smo godine zabilježili potrošnjuod oko 10,3 mil m3, što znači da se potrošnja u posljednje četiri godine prepolovila'.On je također istaknuo zanimljiv podatak da je u istom razdoblju cijena gradnje plinske mrežeporasla za čak 46% u odnosu na cijene na temelju kojih je tvrtka radila izračune pri dobivanju koncesije. Isto tako je kazao da je, bez obzira na sve te izazove, tvrtka usmjerila napore na očuvanje zdrave jezgre što će omogućiti da uspješno nastave poslovati u sve težim uvjetima.
Gradonačelnik Ogulina, gosp. Nikola MAGDIĆ je pri tome izjavio da su dovršenjem prve faze plinofikacije i puštanjem plina u Ogulinu stvoreni uvjeti za priključenje javnih ustanova i individualnih objekata. 'Cilj koncesionara i Županije je da se što veći broj korisnika priključi na sustav. U Ogulinu se za grijanje koristedrva, a zasebne jedinice koriste mazut i loživo ulje, kojima plin može konkurirati cijenom. Moncogim-plinara je već dala određene informacije potencijalnim korisnicima, a sada kada je plin stigao u Grad,nadam se da će napraviti agresivniju kampanju promocije plina i pružiti stručnu potporu', naglasio je ogulinski gradonačelnik.


Ilustracija 2 - Prigodno paljenje plinske baklje označilo je dolazak plina u Ogulin...

Priča druga: Zadar

Prigodnim paljenjem plinske baklje 1. lipnja 2012. godine u Zadru označeno je prvo puštanje prirodnog plina u korisničke instalacije u Dalmaciji. Prvi potrošači prirodnog plina pri tome su bili stanari novoizgrađenih stambenih zgrada u naselju Crvene kuće, uglavnom obitelji hrvatskih branitelja i stradalnika domovinskog rata.
Inače, samo puštanje plina je zapravo završni (ili možda čak početni) trenutak projekta plinofikacije Dalmacije koji već nekoliko godina provodi tvrtka EVN Croatia plin, pri čemu će uskoro uslijediti priključivanje novih potrošača u Zadru (među prvima Tvornice kruha Zadar i tvornice Maraska, ali i nekoliko obiteljskih kuća, u neposrednoj blizini novopriključenih zgrada).
Kako je u prigodnom govoru naglasila direktorica EVN Croatia plina, Mag. Evelyn PANIS, do sada je na području Zadarske županije izgrađeno 30 km plinske mreže, a ishođene su dozvole za gradnju još 60 km, no daljnji radovi će se izvoditi tako da neće biti ometanja turističke sezone i prometa. Uz to, gradnja kreće i u drugim dalmatinskim gradovima: u Biogradu na Moru i u Benkovcu, gdje je postupak ishođenja dozvola pri kraju. Na području Splitsko-dalmatinske županije početak radova u Dugopolju se očekuje u ljeto 2012. godine, a nedavno je otvoren i ured, odnosno poslovni centar tvrtke u Splitu, dok bi u Šibensko-kninskoj županiji radovi trebali započeti na jesen, osim u Kninu, gdje bi oni mogli početi i ranije, jer se u gradu trenutačno provodi komunalni projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske unije.
Sama svečanost puštanja plina okupila je brojne predstavnike medija, projektanata i izvođača radova, proizvođača plinske opreme, tvrtki iz plinskog gospodarstva, ali dakako i stanara Crvenih kuća te brojne uzvanike, među kojima su bili i župan Zadarske županije, Stipe ZRILIĆ, dipl. iur., dogradonačelnik Zadra Darko KASAP, dipl. ing. i pomoćnik ministra branitelja Dinko MIKULIĆ. Dakako, pri tome je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim ostvarenjem projekta i izražena nada da će se projekt uspješno nastaviti i dalje.


Ilustracija 3 - ...a tako je bilo i u Zadru

Ilustracija 4 - Pri tome će prvi potrošači plina u Dalmaciji biti upravo oni koji su najzaslužniji za njezinu slobodu:
obitelji hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u novom naselju Crvene kuće