Kao što poznata popjevka 'Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme' uglavnom dobro raspoložene kajkavce, ali i osobe s mnogo šireg govornog područja redovito oduševljava pri, primjerice, odlasku u prirodu, jednako tako oduševljava i prvi susret s Audi e-tronom. Tada u glavi slučajnog promatrača ova vesela melodija gotovo trenutačno dobiva novi smisao i riječi: 'Na struju, na struju, na struju...', pritom pozivajući na punokrvnu pustolovinu ovim prvim serijskim električnim Audijem. 

Odmah nakon što je ugledao svjetlo dana, ovaj SUV koji se proizvodi u Belgiji zasluženo se popeo na tron premium proizvođača električnih automobila i sada ravnopravno stoji uz ranije pristigle Teslu X i Jaguar I-Pace te novi Mercedes-Benz EQC. 

S Audijem nema šale ni u marketinškom smislu što, među ostalim, otkriva činjenica kako je reklamni spot koji je bio snažnije usmjeren upravo na električne modele emitiran na ovogodišnjem Super Bowlu, finalu profesionalne lige američkog nogometa (NFL) i najvećem sportskom događaju u Sjedinjenim Američkim Državama koji gleda oko 100 milijuna ljudi i gdje oglašivačka sekunda stoji desetke tisuća dolara. 


Virtualni kokpit

Već pri otvaranju vrata ovog električnog automobila primjećuje se kako je riječ o nečemu posebnome. Jer, tada se na pločniku projiciraju četiri svjetleća slova 'e-tron' najavljujući tako ulazak u drugačiji prometni svijet od uobičajenoga. Audijev električni SUV je dug 4901 mm, širok 1935 mm, a visok 1629 mm. Dakle, nešto je manji od modela Q7, a veći od Q5. Međuosovinski razmak iznosi 2928 mm i osigurava obilje prostora u unutrašnjosti u kojoj će se udobno smjestiti pet putnika. A ravna izvedba podnice u koju je smještena baterija dodatno pridonosi prostranosti. Volumen prtljažnog prostora je vrlo dobrih 660 l. 

Materijali koji su korišteni pri izradi e-trona odišu profinjenošću i kvalitetom, a vozačevu pozornost nakon sjedanja u automobil ponajprije ukradu digitalna instrumentna ploča (virtualni kokpit) i dva velika zaslona u sredini. Oni korisnicima u svakom trenutku donose uobičajene informacije o brzini, bateriji, dosegu, ali i puno više od toga. Zaista, puno, puno više. Primjerice, e-tron zahvaljujući sustavu Audi pre sense vizualno (na zaslonu) i, naravno, zvučno, upozorava vozača na prisutnost pješaka, biciklista i drugih sudionika u prometu koji se nalaze u blizini vozila. U slučaju nužde, Audi pre sense čak i snažno koči. 

Osim toga, mnoštvo senzora i kamera koje su u vozačevoj službi pomažu pri parkiranju i vožnji, a zahvaljujući njima gotovo svaki pokret ne prolazi, može se reći, ispod radara. Ovisno o opremi, ovaj SUV može imati do pet radarskih i 12 ultrazvučnih senzora, šest kamera i jedan laserski skener. Dakle, inteligentna tehnika koju razvija ovaj njemački proizvođač uistinu je dobila punu primjenu i smisao u e-tronu. 


Dva elektromotora 

Unatoč tomu što je riječ o električnom vozilu, e-tron nije zakinut za korisne i istovremeno privlačne potrošače električne energije. Naime, oku ugodne svjetleće trake nalaze se u vratima, na pragovima i središnjoj konzoli. Dašak luksuza vidljiv je i na kopči za sigurnosni pojas čiji utor okružuje bijelo svjetlo kako bi se putnicima olakšalo vezanje. Naravno, među brojnim opcijama su i one koje takve, ali i druge potrošače poput klima-uređaja, mogu držati pod mjerama energetske učinkovitosti, tj. isključiti i tako povećati doseg vozila. 

Audi je u ovaj automobil odlučio ugraditi dva vrlo tiha elektromotora – jedan na prednjoj, a drugi na stražnjoj osovini. Njihova najveća ukupna snaga iznosi 300 kW (408 KS). Nadalje, najveći okretni moment ovog vozila je 664 N m, a najveća brzina je ograničena na 200 km/h. Ubrzanje e-trona je zapanjujuće. Jer, od 0 do 100 km/h automobil čija je masa 2490 kg (od čega oko 700 kg otpada na baterije) stiže za svega 5,7 s. Pogon je, naravno, quattro - na sva četiri kotača, što idealno raspodjeljuje pogonski moment između dviju osovina. 

Zračni ovjes znatno pridonosi udobnosti i prilagođava se načinu vožnje. Drugim riječima, on prepoznaje autocestu na kojoj se zbog većih brzina automobil spušta te, primjerice, korisnikove želje za silaskom s asfalta i blagom terenskom vožnjom. Tada intervenira tehnika i e-tron se povisuje od tla. Mjenjač ima dvije opcije - 'd' (drive) i 's' (sport) te položaj 'neutral' i onaj za vožnju unatrag. 


Punjenje za pola sata 

Kapacitet litij-ionske baterije je 95 kW h. Audi ističe kako inteligentan sustav upravljanja toplinom održava bateriju e-trona u svim situacijama u njezinom optimalnom području temperature 25 – 30 °C. Jamstvo na baterije je osam godina ili 160 000 km. 

Kombinirana potrošnja električne energije prema ispitnom postupku WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) kreće se u rasponu 26,2 - 22,5 kW h/(100 km), a prema NEDC-u (New European Driving Cycle) u rasponu 24,6 - 23,7 kW h/(100 km). Ako se pod ove brojke podvuče crta, rezultat je taj da s jednim punjenjem e-tron može ‘progutati’ put od oko 400 km. Međutim, kao što je već poznato, na doseg utječu način i uvjeti vožnje, konfiguracija prometnice po kojoj se ovaj SUV kreće, godišnje doba i dr. 

Kao i kod većine drugih 'električara', i ovaj Audi ima regenerativno kočenje zahvaljujući kojem je moguće dodati koji kilometar. Štoviše, Audi navodi kako se doseg tako može povećati za čak 30%. Tu svakako valja naglasiti kako e-tron ima odličan koeficijent otpora zraka cw = 0,28 koji također ide dosegu na ruku. 

Bateriju ovog električnog automobila moguće je napuniti do 80% za otprilike pola sata što je dovoljno za više od 300 km. Međutim, za to valja pronaći superbrzu punionicu snage 150 kW. Na većini ostalih punionica (mahom do najviše 50 kW) za gotovo isti postotak će biti potrebno utrošiti oko sedam i više sati, dok će dva sata punjenja na kućnoj utičnici uvećati doseg e-trona za svega oko 20 km. Nekoliko različitih kabela za punjenje se nalazi u prostoru koji je kod konvencionalnih automobila rezerviran za pogonski agregat. Dakle, naprijed, ispod limenog poklopca. 

O trošku punjenja trenutačno je nezahvalno govoriti jer su neke tvrtke već krenule s naplatom, dok vlasnici većine ostalih punionica još nisu donijeli takvu odluku. Tako da je uz dobru organizaciju i malo volje moguće naći koji sat u tjednu za odlazak do neke od besplatnih punionica (primjerice, u trgovački centar, i pritom se opskrbiti kućnim potrepštinama, popiti kavu i sl.). Također, ako se e-tron nalazi u garaži koja ima utičnicu moguće ga je, recimo, od 18 h do sljedećega jutra nadopuniti do razine koja je dovoljna za nekoliko dana gradske vožnje. A to neće stajati više od jednog pića. 


Slučajna fotografiranja 

Serijska oprema e-trona čija cijena počinje od 670 000 kuna obuhvaća aluminijske naplatke od 19'', automatski klima-uređaj s dvije zone, električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika, prednja i stražnja svjetla sa svjetlećim diodama (LED), navigaciju te, među ostalim, prednji i stražnji sustav za parkiranje. 

Testni Audi e-tron 55 quattro je bio opremljen i kamerama koje pokrivaju svaki kut automobila (360°), aluminijskim naplatcima od 21'', audio sustavom Bang & Olufsen, automatskim klima-uređajem s četiri zone, vrlo korisnim 'head up' zaslonom, električno podesivim kožnim sjedalima... Stoga mu je i cijena skočila na 925 000 kuna. 

Je li to mnogo za ovaj automobil? Ne. Jer, riječ je o automobilu koji je, slobodno se može reći, posljednji tehnički krik na području elektromobilnosti. K tomu, izgledom je vrlo privlačan što potkrepljuje činjenica kako je uz mnoštvo pogleda i slučajnih fotografiranja jedan prolaznik nepoznatih namjera čak i potrčao za njime.