Projekti energetske učinkovitosti koje provodi HEP ESCO, osim izravne financijske koristi i povećanja konkurentnosti industrije, svjedoče o brizi za zaštitu okoliša i društveno odgovornom poslovanju investitora. Mjere energetske učinkovitosti izvode se najčešće u nekoliko faza pa korisnik sam može odlučiti koje i kada želi provesti. HEP ESCO pomaže svojim korisnicima da, poput sve više tvrtki u svim sektorima industrije, posluju odgovorno i misle zeleno.

Projekt energetske učinkovitosti u PPK Karlovačkoj mesnoj industriji

Projekt primjene mjera energetske učinkovitosti u tvrtki PPK Karlovačka mesna industrija iz Karlovca još je jedan u nizu uspješno izvedenih ESCO projekata energetske učinkovitosti u industriji. Provedene mjere energetske učinkovitosti uključivale su ugradnju sustava rekuperacije otpadne topline kondenzacije iz postojećih rashladnih sustava za potrebe pripreme potrošne tople vode, koja se koristi za preradu i proizvodnju u tvornici.
U sklopu projekta ugrađen je i sustav automatske regulacije koji korisniku, osim upravljanja i regulacije, omogućuje i praćenje potrošnje pomoću ugrađene mjerne opreme.
Nakon provođenja projekta veći dio toplinske energije potrebne za zagrijavanje tehnološke vode i pripremu PTV-a dobivat će se iz rashladnih agregata, a toplinska će se energija, prema potrebi, nadomještati iz kotlovnice. Na taj način ostvaruje se i sigurnost opskrbe toplinskom energijom.
Planirane godišnje uštede iznose oko 138 000 m3 plina, što predstavlja smanjenje od 18% ukupne potrošnje plina na godišnjoj razini, uz istovremeno smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 262,2 t godišnje. Povećanjem energetske učinkovitosti na sustavu pripreme PTV-a tvrtka će ostvariti godišnje uštede na razini 488 952,00 kuna (bez poreza na dodanu vrijednost), što će u razdoblju od pet godina isplatiti cjelokupnu investiciju.

Projekt energetske učinkovitosti na rasvjetnom sustavu pogona tvrtke ELKA d.o.o.

Nakon uspješnog završetka prve faze projekta energetske učinkovitosti u svibnju 2013. godine, što je uključivalo zamjenu 650 postojećih svjetiljki sa živinim izvorima svjetlosti snage 400 W, s 360 novih svjetiljki sa svijetlećim diodama (LED) snage 130 W, menadžment tvrtke ELKA d.o.o. iz Zagreba odlučio je nastaviti suradnju s HEP ESCO-om na provedbi druge faze projekta. Od srpnja do listopada 2014. u pogonima tvornice ELKA d.o.o. provedena je druga faza modernizacije sustava rasvjete, rekonstrukcijom dijela sustava rasvjete. Demontirano je 420 starih svjetiljki i ugrađeno je 342 novih LED-svjetiljki. Postojeće industrijske svjetiljke sa živinim izvorima svjetlosti snage 400 W zamijenjene su industrijskim svjetiljkama s LED-izvorima svjetlosti snage 115 i 132 W. Postojeće fluorescentne svjetiljke snage 36 W mijenjaju se linearnim LED-svjetiljkama snage 30 W. Radni raspored rasvjete dogovoren je s predstavnicima tvornice, a podrazumijeva korekcije za neispravne svjetiljke, uključivanje dijela rasvjete prema potrebama proizvodnje i udio više i niže tarife u ukupnom radnom vremenu.
Rasvjeta se mijenjala tako da se demontirala i montirala u pojedinim dijelovima prostora s istim strujnim krugovima. Time se postiglo da je za sve vrijeme izvođenja radova većina rasvjete svijetlila i omogućavala normalan rad pogona.
Modernizacijom sustava rasvjete pogoni tvrtke ostvarit će godišnje uštede od oko 365 275,00 kuna (bez PDV-a), što će u razdoblje od dvije godine isplatiti cjelokupnu investiciju.
To je još jedan u nizu projekata HEP ESCO-a koji je dokazao da se investicije, primjenjujući pravila energetske učinkovitosti, mogu financirati uštedama na energiji i da je ESCO-model za privatni sektor, ali i lokalnu zajednicu višestruko isplativ. Tim HEP ESCO-a će i na dalje pristupati analizi sličnih projekata s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za svoje korisnike, što istovremeno dovodi do značajnih ušteda na energiji.


Zahvaljujući novoj rasvjeti u pogonima ELKA d.o.o. omogućit će se godišnje uštede oko 360 000,00 kuna (bez PDV-a)