Kao tržišni lider u primjeni novih rješenja u području obrade vode tvrtka 3M već 25 godina uspješno djeluje na domaćem tržištu. Njezine djelatnosti obuhvaćaju razvoj, proizvodnju, prodaju i servis uređaja i sustava za obradu vode. U procesu obrade vode tvrtka već niz godina postavlja standarde u primjeni membranskih tehnika. Jedna od tih tehnika je i membranski proces reverzne osmoze, odnosno desalinizacija. 
Kao zemlja s velikim brojem kilometara prekrasne obale, prekrasnih i teško dostupnih otoka Hrvatska predstavlja golemi potencijal za tehniku desalinizacije.
Desalinizacija kod koje se koristi membranski proces reverzne osmoze tako je optimalno rješenje za preradu morske vode u pitku. Time se uz pomoć polupropusne membrane i uređaja za predtretman i povišenje tlaka morskoj vodi dobiva voda koja, prema svojem sadržaju, ulazi u kategoriju pitke vode.
Zanimljiv primjer primjene takvog rješenja je projekt ugradnje desalinizatora u Pločama u kojem se čista morska voda prerađuje u pitku vodu. Kapacitet postrojenja iznosi 520 m3/d, a voda koja je dobivena iz desalinizatora koristi se za potrebe tehnološkog procesa skladištenja ugljena. Postrojenje takvog tipa prema dimenzijama stane u prostor duljine 10 m i širine 5 m, dok miminalna visina prostora iznosi 2,4 m. Glavni energent za pokretanje takvog postrojenja je električna energija, pri čemu potrebna priključna snaga za cjelokupno postrojenje iznosi 110 kW. 
Vrijedi napomenuti kako je spomenuti projekt u cijelosti izvela tvrtka 3M i to prema načelu 'ključ u ruke', pri čemu je korišteno 100% domaće znanje i iskustvo u primjeni membranskih procesa obrade vode i najkvalitetnije komponente renomiranih svjetskih proizvođača.


Pogled na dio izvedenog desalinizacijskog postrojenja u Pločama