Jeremias je vodeći europski proizvođač sustava dimnjaka s više od 40 godina iskustva. Osnovala ga je obitelj Engelhardt i do danas se razvio u međunarodnu skupinu s osam proizvodnih pogona u šest zemalja i 15 vlastitih podružnica i s partnerskom mrežom diljem svijeta. Pri tome je ostala najvažnija orijentacija na kvalitetnu proizvodnju i klijente. Tvrtka je od početka u 100%-tnom obiteljskom vlasništvu i sve vrijeme se trudila proširiti asortiman, stalno se razvijati na tržištu i u tehnološkom smislu pozicionirati na prvo mjesto u Europi. To je uspjelo pa se Jeremias danas može pohvaliti s više od 90 certificiranih sustava dimnjaka i brojnim nacionalnim certifikatima u raznim zemljama.

Asortiman proizvoda s oznakom Jeremias obuhvaća dimovodne cijevi u promjeru od 60 mm za kućne dimnjake od polimernih materijala i slobodnostojeće industrijske dimnjake promjera do 4000 mm. Uz to, razvijaju se i prigušivači i zaklopke za dimne plinove, istražuju se novi materijali i tvrtka je redoviti član brojnih nacionalnih i europskih udruga. Konačno, Jeremias je jedini proizvođač na tržištu s 25 godina garancije na proizvode od nehrđajućeg čelika.

Sanacije dimnjaka u okviru energetske obnove

Stari i dotrajali, odnosno nesanirani dimnjaci nakon kraćeg ili duljeg vremena postaju opasni, a posljedice mogu biti:

  • vlaženje zbog prekoračenja rosišta u dimnjaku
  • slabljenje građevne konstrukcije
  • opasnost od loma
  • istjecanje dimnih plinova, opasnost od trovanja, a u najgorem slučaju i smrt
  • opasnost od požara
  • ponovna proizvodnja građevne konstrukcije, što košta više nego nego sanacija prije nastupanja štete.

Sve spomenuto je vrlo bitno kako bi se stvorila slika o tome koliko je dimnjak bitan u okviru energetske obnove svake zgrade, kuće ili stana, ali i da je on dio instalacije i da pogrešan odabir sustava, odnosno promjera dimnjaka može uzrokovati loš rad i najboljeg uređaja za grijanje, jednako kao i nestručna i neovlaštena ugradnja sustava, osobito ako nije izvedena prema uputama proizvođača i u okvirima važećih propisa. Svaka promjena trošila ili energenta dovodi u pitanje ispravnost postojećeg dimnjaka. Jeremias je stoga ponosan što ima iznimno dobru suradnju sa svim proizvođačima zagrijača vode i kotlova i pri tome zajednički profesionalno pronalaze najkvalitetnije i optimalno rješenje za svakog klijenta. Naravno, da bi sve to ispravno funkcioniralo, potrebno je uredno održavati opremu: zagrijač vode i kotao, ali i dimnjak, što rade ovlašteni serviseri, odnosno nadležni dimnjačari. Proizvodi Jeremias jamče sigurnost i kvalitetu jer se odabirom pravog sustava odabire sigurnost i doslovce miran san za sve ukućane.

Nekoliko primjera iz prakse

Od brojnih projekata koje je Jeremias izveo u suradnji sa svojim partnerima kao primjeri se mogu izdvojiti:

  • stambena zgrada u Varaždinu (sustav sanacije Jeremias EW-Albi za sedam trošila)
  • dimnjak izveden po pročelju zgrade (sustav Jeremias DW Eco Titan Al)
  • završetak dimnjaka koncentričnog sustava (Jeremias CLV)
  • Drvna industrija Vrbovsko (samostojeći dimnjak FSA).

Sanacija dimnjaka na stambenoj zgradi u Varaždinu uz primjenu sustava

Izvođenje dimnjaka na pročelju zgrade (sustav Jeremias DW Eco Titan Al)

Završetak dimnjaka pri primjeni koncentričnog sustava Jeremias CLV

Samostojeći dimnjak Jeremias FSA ugrađen u Drvnoj industriji Vrbovsko