Čak tri posto ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj čini potrošnja za javnu rasvjetu, a nju plaćaju porezni obveznici kroz proračun jedinica lokalne samouprave. Kroz te projekte ne postiže se samo smanjenje potrošnje električne energije već i manje svjetlosno onečišćenje te veća sigurnost u prometu za pješake i vozila. Moderniziranoj javnoj rasvjeti produžava se životni vijek na deset do 15 godina, ovisno o trajanju žarulja a infrastruktura se može nadograditi različitim smart city rješenjima. Kao i uvijek, mnogima tu je problem financiranje. Jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine raspolažu s ograničenim financijskim sredstvima, a donedavne obilne državne potpore postaju povijest. Zainteresirani se okreću drugim modelima financiranja kroz ugovor o energetskom učinku (poznat i kao ESCO) ili javno-privatno partnerstvo, dok neki idu svojim putem i uprežu svoje znanje i svoje resurse na korist građana. Takav primjer imamo u gradu Samoboru, gdje ističu da ulaganje u energetski učinkovitu rasvjetu nije trošak već višestruka ekonomska i okolišna korist. Naime, Samobor je razvio svoj model zamjene rasvjete koji je već počeo primjenjivati na 550 km svojih prometnica na kojima se nalazi 8.400 rasvjetnih tijela na bazi žive i natrija.

Samoborska rasvjeta godišnje troši oko pet milijuna kWh električne energije, a grad za trošak električne energije i održavanja rasvjete plaća oko 4,8 milijuna kuna godišnje. Gradskom rasvjetom upravlja trgovačko društvo Komunalac u vlasništvu grada i upravo on ima glavnu ulogu u takozvanom samoborskom ESCO modelu zamjene rasvjete, kako ga naziva zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, koji je zadužen za taj projekt. Za razliku od ugovora o energetskom učinku, gdje općina ili grad angažira tvrtku koja sama financira projekt i naplaćuje se iz ušteda, odnosno iz svoje naknade, Samobor je odlučio da mu je povoljnije angažirati svoja financijska sredstva i svoju tvrtku Komunalac u realizaciji tog projekta. U pripremi projekta grad je angažirao konzalting tvrtku koja je obavila energetski pregled i projektirala novu LED rasvjetu u skladu s hrvatskim i europskim normama te će izvršiti i nadzor projekta. Zamjena rasvjete prema odluci Grada krenula je u fazama, a prva od četiri faze je već završena od kolovoza do kraja studenog ove godine. Nositelj radova na zamjeni, održavanju i upravljanju novom LED rasvjetom je tvrtka Komunalac, koja je na javnom natječaju nabavila po kriteriju ekonomski najprihvatljivije ponude kupila nove žarulje koje se mijenjaju po sistemu 'jedan za jedan', a Komunalac će biti taj koji će rasvjetu montirati i održavati. U prvoj fazi zamijenjeno je 1.178 žarulja, koje su kupljenje po prosječnoj cijeni od 1.937,03 kune, a prosječna cijena njihove ugradnje iznosit će 200 kuna. Ukupno, u prvu fazu zamjene rasvjete grad je uložio 2.517,423 kune, a računaju da će cijena žaruljama pasti i da će im za realizaciju cijelog projekta u konačnici trebati oko 12,6 milijuna kuna. Kad je riječ o ekonomskim učincima vrijedi istaknuti da će po dovršetku projekta grad umjesto postojećih ukupno 4,8 milijuna kuna za rasvjetu godišnje izdvajati tek 975.138 kuna, ili 3,8 milijuna kuna manje nego sada, pod uvjetim da cijena električne energije ostane ista. Kad je riječ o emisijama ugljičnog dioksida, one će se smanjiti za gotovo deset puta. Samobor je osigurao šest milijuna kuna za realizaciju druge faze koju je odlučio realizirati u 2018., a ako Grad ostane na sadašnjem sistemu financiranja zadnja faza bit će ostvarena 2020. Novac dolazi iz proračuna, gradskog vijeća, preko Programa komunalnih djelatnosti i iz sredstava trgovačkog društva Komunalac. Upravo ta tvrtka će si izvodeći radove osigurati 1,6 milijuna kruna vrijedne poslove, a budući da se bave i gospodarenjem otpadom iz starih svjetiljki izdvojit će koristan materijal (staklo, plastiku, razne metale – bakar, željezo, aluminij i dr.), koji će se procesom recikliranja koristiti za nove reciklirane proizvode.

Žarulje koje pripadaju u opasan otpad predat će se na zbrinjavanje specijaliziranoj tvrtki u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima. Međutim, Samoboru će se kao i ostalim općinama i gradovima otvoriti mogućnost financiranja ovakvih projekata iz EU fondova zahvaljujući povoljnim kreditima s kamatnom stopom ispod jedan posto koje će početkom 2018. plasirati Hrvatska banka za obnovu i razvoj. U tom slučaju obnova javne rasvjete u Samoboru mogla bi krenuti još bržim tempom a i uštede će biti postignute prije. Ovo je još jedno u nizu pametnih rješenja u koja Grad Samobor ulaže. Nedavno su postavljene solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom.