Prošlo je već nešto više od godine dana otkako je predstavljen novi proizvod poznatog britanskog proizvođača rješenja za zaštitu od korozije i održavanje u energetskim i procesnim postrojenjima Belzona. Radi se o premazu Belzona 5871 koji se do sada pokazao kao odlično rješenje za zaštitu od korozije u uvjetima njezinog nastanka ispod izolacije. 

Ipak, kada je riječ o izolaciji, ne smije se zaboraviti na zaštitu na radu. Naime, rizik od opeklina postoji u svakoj industriji, pri čemu je taj rizik veći u nekim područjima i kod neke opreme, osobito kada uvjeti pri radu mogu dovesti do takvih ozljeda. Sigurnost osoblja danas je u prvom planu, bez obzira na to radi li se o tvrtki koja je vlasnik i koja upravlja postrojenjem ili pak o tvrtki koja izvodi bilo kakve radove (na ugradnji i nadogradnji, održavanju, servisiranju, popravcima itd.).


Što je Belzona 5871?

Belzona 5871 je novo dvokomponentno, polimerno rješenje koje ne sadržava otapala, a koje istodobno omogućava toplinsku izolaciju i zaštitu od korozije. Istodobno ima toplinska svojstva i na uvjetima ispod nule ('cool to touch'). Riječ je o materijalu koji je razvijen za primjenu na metalnim cjevovodima, raznim vodovima i drugoj opremi u industriji. Pri tome pruža učinkovitu zaštitu od ozljeda zbog doticanja vrućih površina cjevovoda, istodobno sprječavajući koroziju i druge probleme povezane s korozijom ispod izolacije (CUI), ali i zaleđivanje. To sve za posljedicu ima povećanu sigurnost, trajnost i pouzdanost postrojenja. 

Premaz Belzona 5871 može se nanositi četkom ili sprejom kojo pri nanošenju ekspandira stvarajući laganu pjenu sa zatvorenim ćelijama. Time se površinska temperatura metalnih ploha može sniziti na manje od 60 °C, pri čemu se zadržavaju sva protukorozijska svojstva.  


Primjer iz Francuske

Vlasnik šećerane u Francuskoj dugo je tražio rješenje koje će smanjiti rizik od ozljeda do kojih je dolazi pri doticanju vrućih površina. No, priroda posla je bila takva da je osoblje ručno trebalo otvarati ventile na cjevovodima od nehrđajućeg čelika u kojima se prenosila para na temperaturi 90 °C. Naravno, zbog toga je postojao veliki rizik od ozljeda pri doticanju tako vrućih površina. 

Svi ti problemi riješeni su upravo primjenom premaza Belzona 5871. Naime, unutarnje mikrošupljine koje u tom premazu nastaju ekspandiranjem pri nanošenju zapravo su visokoučinkovita barijera za prolaz topline. Istodobno je učinak te barijere dvojak jer, osim što ona toplinski izolira cijev, štiteći tako radnike od ozljeđivanja u slučaju doticanja vruće metalne površine, ujedno služi i za zaštitu od korozije. Naravno, postojala su i druga rješenja, no u slučaju malih promjena cijevi nisu se pokazala troškovno učinkovitima.

Premaz Belzona 5871 nanesen je ručno, koristeći četke promjera 20 mm, s čekinjama srezanima na 25 mm. Debljina premaza je iznosila 6 mm, a nakon nanošenja premaza izmjerena temperatura na površini cijevi dosezala je prihvatljivih 47 °C.
Više o proizvodima Belzona može se pogledati u dva filma na YouTubeu:
Isto tako, više o rješenjima za toplinsku izolaciju cjevovoda može se pogledati i na Belzoninim stranicama.