Vaillant svoju uspješnu priču započinje sada već davne 1874. godine kada Johann Vaillant, deseto dijete u obitelji, otvara svoj obrt za obradu bakra i izradu crpki u Remscheidu u Njemačkoj. Dvadeset godina kasnije Vaillant je predstavio prvu u nizu svjetskih inovacija - prvu kupaoničku peć 'zatvorenog sustava'. Kako su godine prolazile, tvrtka je nastavila u istom tonu i stvarala minirevolucije na tržištu grijanja i pripreme potrošne tople vode. Svakako je bitno istaknuti 1967. godinu, kada je prvi put objedinjeno grijanje i priprema PTV-a u jednom zidnom uređaju - Combi-Geyser VCW 20. Tvrtka je i dalje kontinuirano radila na razvoju novih i usavršavanju postojećih uređaja i tehnologija te je 1999. godine dobila prestižnu Njemačku nagradu za kvalitetu, uz tada 40 milijuna prodanih uređaja. 

Kao tvrtka u obiteljskom vlasništvu, orijentirana prema budućnosti, Vaillant preuzima posebnu odgovornost za društvo, okoliš i zaposlenike. Ekonomski uspjeh te održiv i profitabilni rast usko su povezani sa socijalnim i ekološkim standardima, a s ciljem ispunjavanja tih obveza tvrtka je obuhvatili svoje aktivnosti na području održivosti u strateškom programu pod nazivom S.E.E.D.S. koji aktivno provodi. 

U posljednjih 10 godina najveći naglasak u razvoju proizvoda temeljen je na smjernicama Europske unije u smislu smanjenja štetnih emisija i zaštite okoliša, gdje novim učinkovitim plinskim uređajima, pametnom regulacijom i hibridnim sustavima s dizalicama topline Vaillant nadilazi očekivanja krajnjih korisnika. Tvrtka ove godine ponosno predstavlja svoj najbolji plinski kondenzacijski uređaj ikada – novi ecoTEC plus/exclusive, objedinjen pod nazivom PEEC.Novi kotao ecoTEC 2020 i korisničko sučelje novih kotlova ecoTEC

Novi kotlovi ecoTEC plus/exclusive

Kotao ecoTEC exclusive VU i VUV je novi i najbolji Vaillantov plinski kondenzacijski kotao s oznakom Green iQ, pametnom povezivošću i unikatnim dizajnom. Dostupan je u izvedbi kao cirkulacijski i kombinirani uređaj. Tu je i kotao ecoTEC plus VU i VUV je visokokvalitetan i tržišno provjeren kondenzacijski kotao (cirkulacijski i kombinirani), a namijenjen je onima koji traže veliku udobnost, učinkovitost i pouzdanost. Konačno, tu je kotao ecoTEC plus VUI. To je zidni plinski kondenzacijski kombinirani kotao s integriranim spremnikom tople vode (volumena 20 l u laminarnoj izvedbi) koji pruža iznimno veliku udobnost primjene potrošne tople vode.

Svi ti kotlovi imaju nekoliko zajedničkih značajki. Kada je riječ o dizajnu, to su suvremene linije i izvedba bez prednje maske, a kod izgaranja, radi se o primjeni ionizacijske tehnike kontrole izgaranja IoniDetect na plameniku i plinskoj rampi. Također valja spomenuti i interaktivnost, odnosno tehniku AI, što podrazumijeva posve novi zaslon s dodirnim ekranom, a tu je i povezivost koju osiguravaju novi modul sensoNET koji se ugrađuje ispod uređaja i nova aplikacija sensoAPP. Kada se radi o održavanju, tu je više dijagnostičkih načina rada i mogućnosti uz primjenu crpke LIN Bus s držačem alata za hidrauličko uravnoteževanje. Konačno, treba istaknuti udobnost i sigurnost, što podrazumijeva mogućnost održavanja 60% izlaznog toplinskog učina čak i u slučaju manjih kvarova. No, to nije sve, tu su i brojne mogućnosti za nadogradnju sustava i to novim spremnicima za PTV i novim rješenjima za povezivanje Connectivity.

Sustav ambiSENSE - upravljanje grijanjem pojedinih prostorija

Sustav ambiSENSE osigurava najveću moguću udobnost i uštede na energiji. Riječ je o rješenju koje omogućava kontinuiranu komunikaciju s Vaillantovim izvorom topline (kotlom, dizalicom topline). Tako se uvijek koristi prava količina topline i nema nepotrebnog rasipanja energije.Sustav ambiSENSE omogućava upravljanje grijanjem pojedinih prostorija

Kompaktni hibridni plinski sustavi

Kompaktnim hibridnim plinskim sustavima ostvaruje se najviša razina energetske učinkovitosti pa predstavljaju pravo rješenje danas, kada se sve zgrade moraju projektirati i graditi prema standardima zgrada gotovo nulte energije (nZEB). 

U osnovne komponente takvog, hibridnog plinskog sustava ubrajaju se:
• modul zrak - voda VWL 3/4 230 V
• dizalica topline zrak - voda geoTHERM VWL 35/4 S 
• kondenzacijski plinski uređaj ecoTEC. 

Treba naglasiti da je dizalica topline geoTHERM po dimenzijama najmanji takav uređaj na tržištu. Uz to, visoka tehnološka razina proizvodnje i kontrole kvalitete osiguravaju izvanrednu kvalitetu proizvoda - u rangu s Vaillantovim zidnim plinskim kotlovima. No, valja spomenuti i inteligentan razmještaj komponenti u kućištu po uzoru na plinske zidne uređaje, čime se olakšava pristupu pri servisiranju. Isto tako, posebna je pozornost posvećena izolaciji kućišta, što znači najmanju buku i toplinske gubitke.

I za kraj, treba reći da u u hibridnom sustavu geoTHERM zrak - voda i ecoTEC plus/exclusive kao dodatna mogućnost postoji rekuperacija otpadne topline, čime se povećava toplinski množitelj (COP) i snižavaju troškovi. Naime, primjena takvog rješenja u kombinaciji s ventilacijom sa svježim zrakom povećava učinkovitost na godišnjoj razini. Pri tome je čišćenje vrlo jednostavno jer se svi filtri koji se koriste u takvom sustavu jednostavno mogu isprati, bez potrebe za izmjenom.


Kompaktni hibridni sustavi pružaju najvišu razinu energetske učinkovitosti