Izračun financijske isplativosti električnog vozila temelji se na analizi i usporedbi ukupnog troška vlasništva takvog i konvencionalnog vozila koji čine:

  • trošak nabave vozila
  • trošak tehničkog pregleda
  • trošak automobilskog osiguranja
  • trošak goriva
  • trošak održavanja.

Samo razdoblje isplativosti, kao i svaki od spomenutih troškova, ovise o vrsti i načinu korištenja vozila, odnosno potrebama vlasnika.
No, osim financijske isplativosti, vrlo je bitna i socijalna isplativost jer se vlasnici električnih automobila svakodnevno susreću s mnogo izazova koji se nalaze u pozadini korištenja vozila, poput dosega vozila s jednim punjenjem goriva, vremena punjenja i rasprostranjenosti i kvalitete infrastrukture za punjenje.
U skladu s time, na iskustva s primjenom jednog od popularnih modela električnih vozila na cestama širom svijeta, Nissan Leafa, tijekom prošlogodišnjeg Power & Energy Mastersa u Rovinju ukratko se osvrnuo Zvonimir Perko, mag. ing. el., energetski stručnjak iz Regionalne energetske agencije Sjever.

* * *

Kolika je prosječna potrošnja?

Prosječna potrošnja prvenstveno ovisi o prosječnoj brzini vožnje automobila i o načinu te učestalosti korištenja njegovih funkcija (korištenje navigacije, klimatizacije, slušanja glazbe i dr.):

  • za isključivo gradsku vožnju iznosi oko 14 kW h/(100 km)
  • za vožnju pretežno autocestom, uz minimalno korištenje unutarnjih funkcija i uz prosječnu brzinu 85 - 90 km/h iznosi oko 21 kW h/(100 km)
  • za mješovitu vožnju, uz djelomično korištenje unutarnjih funkcija iznosi oko 17 kW h/(100 km).

Koliki je doseg?

Doseg svakog električnog vozila prvenstveno ovisi o prosječnoj brzini vožnje i o načinu te učestalosti korištenja njegovih funkcija (korištenje navigacije, klimatizacije, slušanja glazbe i dr.). Prema našim iskustvima, uz korištenje svih funkcija prilikom isključivo gradske vožnje, naš Nissan Leaf može prijeći i do 300 km s jednim punjenjem. Pretežno vožnjom autocestom uz minimalno korištenje unutarnjih funkcija i uz vožnju 85 - 90 km/h prelazi oko 180 - 200 km, a uz mješovitu vožnju uz djelomično korištenje unutarnjih funkcija 220 - 250 km.

Koja je bila prosječna brzina od Koprivnice do Rovinja i koliko dugo je trajalo putovanje?

Po autocesti, brzoj cesti i na otvorenoj cesti prosječna brzina je bila 85 km/h, dok sam na ostalim dijelovima vozio propisanom brzinom. Od Koprivnice do Rovinja ima oko 350 km i za taj put bi s konvencionalnim vozilom trebalo nešto više od 4 h, a meni je s električnim trebalo oko 8 h.

Koja bi bila idealna brzina, odnosno kada bi potrošnja bila najmanja?

Idealna brzina, naravno, ovisi o udaljenosti koju morate prijeći, vremenu koje vam je na raspolaganju da prijeđete tu udaljenost te rasporedu i snazi punionica na putu do odredišta. Ukoliko putem nemate brzih punionica, vremenski vam se više isplati voziti sporije pa rjeđe stati na punionice, nego voziti brže pa češće stati na punionice. Naša je praksa vožnja po autocesti i brzoj cesti s prosječno 90 km/h, a vožnja po ostalim cestama brzinom prema propisima.

Koliko puta treba puniti vozilo na putu od Koprivnice do Rovinja i koliko dugo?

Krenuo sam iz Koprivnice sa 100% napunjenom baterijom i punio sam automobil dva puta.
Prvi put je bilo na HT-ovoj punionici od 45 kW (DC) kod Kauflanda u Sloboštini u Zagrebu jer sam nakon prijeđenih oko 100 km imao oko 60% baterije. Punjenje na do 97% trajalo je oko 1 h. Prednost te punionice je što je blizu autoceste tako da se ne gubi previše vremena na silazak i ulazak na autocestu.
Drugi je put bilo također na HT-ovoj punionici, ali s punjenjem na 6 kW (AC) u garaži Interspara na Rujevici u Rijeci. Udaljenost od prethodne punionice je oko 160 km. Stigao sam s 30% baterije i punio je 2 h do 60%. I ta je punionica blizu autoceste.
Od Rijeke do Rovinja potom sam imao oko 90 km i stigao sam s 10% napunjenosti na punionicu hotela 'Lone' (6 kW AC).

Koliko često se zamjenjuje baterija, odnosno na koliko se godina daje tvornička garancija?

Proizvođač daje osnovnu garanciju na pet godina ili 100 000 km da vam se kapacitet baterije neće spustiti ispod 75%. Neki od proizvođača daju i dulju garanciju, odnosno do osam godina ili 160 000 km (npr. Renault Zoe). No, najveći problem je visoka cijena baterije (za novu verziju Leafa iznosi 7500 - 8000 eura).

Ima li vozilo regenerativno kočenje i koliko se energije time može dobiti?

Kod regenerativnog kočenja se, u stvari, dio kinetičke energije prilikom kočenja pretvara u električnu energiju kojom se pune baterije, dok bi se ta kinetička energija kod konvencionalnih vozila pretvarala jedino u toplinsku energiju. Prema našim iskustvima se oko 10 - 20% energije time vraća natrag u bateriju. Nissanova aplikacija daje mjesečna očitanja za regenerativnu energiju i ona je za siječanj 2019. godine iznosila nešto manje od 16% ukupne korištene energije: potrošena energija iznosila je 192 kW h, a 30 kW h proizvedeno je regenerativnim kočenjem.
Novi Nissan Leaf ima 'e-pedal' funkciju kod koje se prilikom otpuštanja papučice gasa aktivira automatsko regenerativno kočenje i na taj način se koči bez korištenja papučice za kočenje. Tom je funkcijom moguće ostvariti veću iskoristivost regenerativnog kočenja.

Troši li baterija energiju na semaforu ili kod bilo kojeg privremenog stajanja?

Kada je električno vozilo zaustavljeno, elektromotor ne radi te on sam po sebi ne troši električnu energiju, no troše je razne funkcije automobila (navigacija, klimatizacija, slušanje glazbe i dr.), ali ta energija dolazi iz olovnog akumulatora (12 V) koji se nalazi ispod poklopca motora ('haube'), a napaja se iz glavnog baterijskog sklopa.

Koliko energije baterija potroši na klimatizaciju, grijanje, rasvjetu i sl.?

Prema našim iskustvima, korištenje klimatizacije, navigacije, svjetala i dr. smanjuje doseg vozila za oko 10%.

Koja je bila svrha nabave električnog vozila?

Vozilo je sufinancirano kroz projekt EVcc (Electric Vehicle Competence and Expirience Center) unutar programa prekogranične suradnje InterReg Mađarska - Hrvatska. Koristimo ga za svakodnevne potrebe i promicanje elektromobilnosti, posebice kod građana te ovim putem pozivamo da nam se svi zainteresirani jave za probne vožnje. Još nismo radili detaljnije analize i za sada još skupljamo iskustva s obzirom da vozilo imamo tek nekoliko mjeseci, no svakako u budućnosti planiramo podijeliti naša iskustva.

U sklopu projekta EVcc u suradnji s Gradom Koprivnicom planirana je i ugradnja punionica u infrastrukturu javne rasvjete u Koprivnici, odnosno na same stupove s obzirom da je infrastruktura neiskorištena preko dana, pri čemu nam je cilj skupiti iskustva i testirati ponašanje javne rasvjete s ugrađenim punionicama. Punionice će biti postavljene u blizini stambenih zgrada s obzirom da ljudi koji žive u zgradama nemaju mogućnosti puniti električna vozila u blizini svojih stanova. Za početak je u planu instalacija punionica na tri lokacije u Koprivnici i to AC punionica snage 3,7 - 6 kW. Ovo će biti prva implementacija ovakvog sustava u Hrvatskoj.