Tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST) je regionalni lider u proizvodnji distributivnih, srednjih energetskih i specijalnih transformatora do 100 MV A i 170 kV. Uz 90 godina tradicije, tvrtka kontinuirano ostvaruje ciljeve poboljšavanja proizvoda,modernizacije proizvodne i informatičke opreme, edukacije i motivacije zaposlenika, implementacije sustava kvalitete, okoliša, zdravlja i sigurnosti na radu, a sve prema načelima održivog razvoja.


Neki od proizvoda iz opsežnog programa Končar D&ST-a
Odličan primjer zaštite na radu upravo je ugradnja termoizolacijskih jakni na ventile u toplinskim podstanicama. Time je uklonjeno čak 95% toplinskih izvora, spriječeni su gubici, a temperatura radne okoline snižena je s 55 na prihvatljivih 26 °C. Ujedno je i riješen problem rada pod nepovoljnim klimatskim uvjetima, odnosno štetnosti rada zbog vrućeg okoliša. Opasnosti, štetnosti i napori na radu klasificirani su Zakonom o zaštiti na radu, čije su odredbe ugradnjom termoizolacijskih jakni u cijelosti zadovoljene.


Detalji toplinskih podstanicama s ugrađenim termoizolacijskim jaknama
No, to nije sve jer su dodatno postignute i uštede na energiji u iznosu većem od 50 000 kuna godišnje, uz vrijeme povrata ulaganja od svega četiri mjeseca! 

Primjer ušteda na dvije izvedene toplinske podstanice
(kliknuti na sliku za uvećani prikaz)