Na 4. plinskoj energetskoj konferenciji koja je održana 14. - 15. studenoga 2013. godine u Podstrani pokraj Splita upućen je poziv proizvođačima plinske i instalacijske opreme i uređaja da svojim materijalnim donacijama pomognu opremanje laboratorija Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu.
Kako je u svojem izlaganju na toj Konferenciji istaknuo dr. sc. Zlatko JANKOSKI, dipl. ing., pročelnik Odsjeka za strojarstvo Odjela za stručne studije, taj Odjel u svojem obrazovnom programu uključuje i specijalistički diplomski studij politehnike, što obuhvaća i kolegij 'Plin i plinske instalacije'. Kao što se može pretpostavti, glavni razlog za uvrštavanje tog kolegija u nastavni program upravo je projekt plinofikacije Dalmacije, koji se sve više zahuktava, a to znači sve veću potrebu za stručnim znanjima o plinu i plinskim instalacijama. No, za kvalitetno prenošenje praktičnog znanja i iskustva Odjelu je bio nužan laboratorij s opremom u skladu sa sadašnjim stanjem tehnike.
U proteklih nešto manje od godinu dana spomenutim pozivima na donacije odazvali su se mnogobrojni predstavnici (domaćih i inozemnih) proizvođača plinske i opreme za grijanje i klimatizaciju, ali i brojni projektanti i obrtnici iz Splita. Dakako, treba istaknuti koje su to tvrtke i obrtnici. To su: Daikin, Danfoss, Euroklima, EVN Croatia plin, Fotonapon, Frigo-toni, Herz, Hilti, Lipovica, MB Frigo, PEL3, Petrokov, Tromont, Vaillant, Viega, Viessmann i Wilo.
Zahvaljujući svima njima, ali i velikoj podršci cijelog Odjela za stručne studije, već sada se može reći da je projekt uspješno završen. Doduše, pojedini završni radovi su još u tijeku, no vrlo skoro će laboratorij započeti s radom u punom opsegu.
Ipak, priča sa školovanjem budućih stručnjaka za plinofikaciju Dalmacije time nije završena.


Tako je laboratorij izgledao prije...

Priča ide dalje...

Potkraj studenoga prošle godine još je jedan dalmatinski grad počeo osjećati blagodati prirodnog plina. Riječ je o Benkovcu, u kojemu je uz prigodnu svečanost kojoj su bili nazočni visoki predstavnici lokalne uprave i samouprave i koncesionara za gradnju plinske mreže i distribuciju plina, tvrtke EVN Croatia plina, prirodni plin pušten prema prvim potrošačima.
U skladu s time, ne treba se čuditi što je pokrenuta nova donatorska akcija i to za donacije opreme za školovanje plinoinstalatera u Srednjoj školi Kneza Branimira u Benkovcu. Riječ je o školi koja je u školskoj godini 2014/2015. započela s izvođenjem programa Plinoinstalater jer je na osnovi provedene ankete u osnovnim školama u širem okruženju Benkovca utvrđeno da postoji veliko zanimanje učenika za upis u takav program srednjoškolskog obrazovanja, a potreba za takvim stručnjacima svakako će rasti. Ipak, za izvođenje tog programa Škola još nije opremljena potrebnom nastavnom opremom (demonstracijskim plinskim kotlovima i drugom plinskom opremom, mjernim uređajima i sl).
Donacije takve opreme uvelike pomažu školama i obrazovanju budućih stručnjaka, a se oni time ujedno već od prvih koraka u struci upoznaju s najsuvremenijom opremom vodećih svjetskih proizvođača, kako bi je jednoga dana mogli preporučivati svojim kupcima, odnosno korisnicima.
Sve potrebne informacije o akciji mogu se dobiti u Redakciji portala.
Dakako, kao što je to uobičajeno, o tijeku akcije bit će više riječi i na portalu i u časopisu EGE, a valja se nadati da će prvi rezultati biti predstavljeni već na 14. plinarskom forumu, 2. travnja 2015. godine u Zagrebu.


... a ovako izgleda danas, kada je opremanje pri kraju