Izmjene Zakona o gradnji, krovnog zakona koji regulira iznimno bitno područje izazvale su nezapamćeni revolt svih struka - arhitekata, građevinara, strojara, elektrotehničara. Zato je krajnji čas da se Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja vrati korak unatrag i krene češljati predloženo u skladu s brojnim i vrlo konkretnim primjedbama. Ono što je od značaja nama koji pratimo energetiku pa samim time i energetsku učinkovitost, je prijedlog da se građevinske dozvole za zgrade do 400 m2 - a to je glavnina stambenih zgrada u državi - omogućava samo uz arhitektonski i građevinski projekt, a bez projekta strojarskih i električnih instalacija! Kada je struka to vidjela, nema tko nije dobio glavobolju, pitajući se kako je moguće da u 21. stoljeću netko posegne za ovakvim rješenjem, kakva god namjera bila iza toga. Hoćemo li se tako popeti se na Doing business ljestvici i ukloniti zapreke za brže izdavanje građevinskih dozvola, za velike projekte, kako želi Vlada? Ovo je pucanj daleko od mreže. 
Ako će i biti koji papir manje, tko će voditi riječi o udobnosti i sigurnosti življenja u kućama za koje je projekt nacrtao „sused Joža koji si je sam pospojil' elektriku i metnul' velikoga kolta f' podrum“? Dobro se izrazio jedan sudionik javne rasprave o Zakonu, koji je građevinu usporedio s čovjekom rekavši: izgled = arhitektura, kosti = građevina, unutarnji organi = strojarski dio, krvotok i živčani sustav = elektroinstalacije. Zgrada je cjelina, jedno ne može bez drugoga. Arhitekti ni građevinci ne mogu projektirati elektroinstalacije i strojarski dio, isto kao što se električar i strojar neće petljati u arhitektonska i građevinska rješenja jer puno majstora kuću gradi, svaki svoj dio - ali u uskoj suradnji. To jednostavno treba tako biti, bez ustupaka i skraćene procedure. 
Problem ovakvih izmjena osobito je problematičan ako se uzmu u obzir novi standardi energetske učinkovitosti pa proizlazi da se ovaj i ovakav Zakon kosi sa velikim brojem nacionalnih strategija, akcijskih planova, zakona i EU direktiva i ako i prođe kao takav, neće proći u Bruxellesu. Tragedija je što će se izgubiti vrijeme. I novac. Kao toliko puta do sada… Treba znati da „obična kuća“ po metru korisne površine troši 40-70 kWh toplinske energije za grijanje. Kod niskoenergetske kuće te su vrijednosti u izvedbi često više nego prepolovljene. Još manje po potrošnji su takozvane zgrade gotovo nulte energije ili nZEB. Dakle, kuća ili zgrada kojoj težimo nije praščićeva koliba od slame i pruća već ona od početka 2021. treba biti pametni organizam – niskoenergetska kuća ili kuća gotovo nulte energije (nZEB). To su kuće i zgrade koje optimalno koriste južnu orijentaciju, imaju odličnu izolaciju i ventilaciju a nZEB gradnja čak energiju proizvodi sama koristeći obnovljivce - dizalice topline, solarnu energiju ili biomasu. 
Naime, europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20% manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20% manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. Te regulative i Hrvatska je ugradila u svoj zakon pa čak se obvezale i sve rekonstrukcije i energetske obnove izvoditi uvažavajući nove uzuse. To će prilično posložiti uvjete projektiranja i građenja i unutar svih struka prisutan je zazor i strah, ali to je uobičajeno kad je riječ o nečem novom. Dakle, s jedne strane imamo deklarativni nZEB za 21. stoljeće a s druge strane uvodimo projektiranje kakvo nigdje ne postoji, ono iz 19. stoljeća?! Sve to događa se u državi u kojoj ima izvrsnih primjera. Nedavno je počela gradnja prve kuće gotovo nulte energije od glinenih opeke i dizalicama topline čiji povrat investicije bi trebao biti za manje od deset godina. Da, dobro ste pročitali, nije tipfeler. Energetska učinkovitost ušla je u apsolutno svaki segment energetike – od prometa preko građevine pa sve do proizvodnje i potrošnje energije a ona ide ruku pod ruku s obnovljivcima i - ako je ikako moguće - dekarboniziranim fosilnim gorivima. I tu nema nazad, samo naprijed. Ali pametno…