Cijene plina za velike potrošače mogle bi ove jeseni ipak pasti. Prirodni plin konačno dobiva konkurenciju u Prvom plinarskom društvu (PPD) iz Vukovara, koje je zaključilo obvezujući sporazum za isporuku plina s njemačkim E.on Ruhrgasom. Voditelj bilančne skupine PPD, s jakim zaleđem koje mu drži moćan opskrbljivač s prepunim skladištima preko granice, započeo je već razgovore s nekima od 30-ak velikih kupaca plina na transportnom sustavu. Cijena plina koju će PPD nuditi mora biti konkurentna cijenama Prirodnog plina, dakle koji postotak niža. Na velikim količinama moći će se zasigurno ostvariti solidna ušteda. Pad cijena je svima u interesu, posebno industriji koja se u ovoj zemlji suočava s krizom koju će povijest vjerojatno pamtiti kao "veliku depresiju".

Kupci plina će vjerojatno početi u jednom trenutku licitirati cijenama, kao što su to prošle godine učinili Crodux plinu, koji nije uspio pridobiti kupce, no za sada se ne treba zavaravati dvoznamenkastim popustima. Ni Prirodnom plinu ni E.on-u nije u interesu da cijena plina za velike kupce, koja je tek odnedavno postala konkurentna, sada znatno padne. Prošle godine potrošeno je 3,02 milijarde kubika plina, a prema nekim stručnim procjenama, tek gubitak oko 20% tržišnog udjela natjerao bi Prirodni plin na spuštanje cijene plina. Ina, kao proizvođač, prostora za korekciju cijena ima, ali tada ni zarada na plinu neće biti ovakva.

Petrokemija, koja troši oko 650 milijuna kubika najvjerojatnje će biti zainteresirana za PPD-ovu ponudu. Uostalom, već se registrirala za opskrbnu plinom, no to nije jednostavan posao, pa je ipak realnije da ga prepuste nekom drugom. Gubitak Petrokemije, kupca koji troši 20% plina u državi Prirodni plin si ne bi smio dopustiti jer Ini balansira sustav. Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja troši oko 700 milijuna kubika uskoro planira raspisati natječaj za nabavu plina. S obzirom da na plin troši ogroman novac, a pri tom još uvozi 50% struje i planira velika zaduženja za gradnju novih objekata, bilo kakva ušteda bila bi joj dobrodošla. Vlada HEP-u ove godine neće dopustiti povećanje cijene struje, uništavajući ono što je od elektroprivrede ostalo, pa sigurno benevolentno gleda na potencijal uštede na plinu. Uz ta dva najveća potrošača plina, tu je i niz manjih industrijskih potrošača koji mjesecima preko HUP-a vape za konkurencijom u opskrbi plinom.

Kako sada stvari stoje, PPD za sada uopće neće moći pristupiti distributerima i opskrbljivačima plina za kućanstva (tarifne kupce), jer je Prirodni plin do kraja srpnja 2013. jedini opskrbljivač za tarifne kupce, s reguliranom cijenom.
Konkurenciji je otežan i pristup povlaštenim kupcima koji se plinom opskrbljuju preko distributera zbog problema alokacije potrošnje po pojedinom mjernom mjestu na izlazu iz transportnog sustava, što je trenutno u propisima nedorečeno.

Dok je postojao jedan opskrbljivač i voditelj bilančne skupine - Prirodni plin - briga o uravnoteženju sustava nije bilo, no pojavom još jednog igrača na tržištu te će probleme hitno trebati riješiti, i to ne postojećim parcijalnim rješenjima, već najidealnije novim i preciznim propisima.

Voditelj bilančne skupine mora uravnotežiti nabavu, proizvodnju i potrošnju u svojoj skupini, a pojas tolerancije od 100.000 kubika, kažu, nije tako širok kako se čini. Prema aktualnim, diskriminatorskim pravilima koja su na snazi do kraja rujna 2011., Prirodni plin kao voditelj bilančne skupine ne bi bio penaliziran za trošak energije uravnoteženja sustava, no drugim voditeljima bilančnih skupina (PPD-u i Crodux-plinu) to bi se obračunavalo prema prilično visokim cijenama, pri kojima je trošak energije uravnoteženja dosezao razine i do 45% aktualne cijene plina. Kada bi postojala mogućnost plaćanja u robi, tj. plinu, kao što se radi na razvijenim tržištima, bilo bi znatno lakše, pa i pravednije. Tim više što osim Prirodnog plina - koji zbog nepostojanja ekstra skladišnih kapaciteta, u čemu je Ina itekako imala svoje prste - nitko drugi ne može pružiti uslugu ponuditelja energije uravnoteženja.
Sada se pravila posla vode prema prijelaznim i završnim odredbama Pravilnika o organizaciji tržišta plina, a propis prestaje važiti s krajem ove plinske godine 31. rujna, stoga nešto hitno treba učiniti kako bi pravila igre postala jasna.
Nasušno se, već godinama, čeka novi Tarifni sustava za transport plina i donošenje Metodologije za pružanje usluga uravnoteženja u plinskom sustavu.
Spomenute propise treba napraviti prilično pasivna HERA, a donijeti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Prepreke za donošenje novog tarifnog sustava nema, jer ga se može napraviti neovisno o Zakonu o tržištu plina pa je nejasno što HERA čeka.
Pa i kad bi postojalo uređeno tržište s jasnim pravilima, PPD-u ipak neće biti jednostavno pridobiti kupce. Najskuplji je plin ako ga nemaš, poduzetnici u promjeni dobavljača vide rizik, jer se s ovakvom situacijom još nisu susreli, posebno ako pravila na tržištu nisu savršeno precizna, pa se svaki rizik i trošak ne može brojčano izraziti. Nejasna pravila igre podržavaju monopol i fiksiraju cijene, stoga je sada na potezu država, koja pak kaže da će sve promjene biti napravljene na vrijeme. Tome se nadaju sve zainteresirane strane.