U iščekivanju Sanaderovog povratka u Hrvatsku i konačnog otvaranja priče o navodnom mitu, koje je MOL dao bivšem premijeru u zamjenu za obilata upravljačka prava u Ini, atmosfera u političkim i naftaškim krugovima sve je napetija. Nervoza se osjeti u zraku jer situacija Vlada - MOL sve više nalikuje nekontroliranoj snježnoj lavini koja ne bira žrtve. Nakon Polančecove prezentacije, zapravo aktualiziranog dokumenta koji odavno stoji na webu Vlade, sve je izvjesnije da slučaj Ina - MOL doseže krešendo, koji bi za mnoge mogao biti iznimno neugodan.
Svi pogledi upereni su u Bajića i DORH - ima li on zaista asa u rukavu? Je li Robert Ježić zaista podastro kredibilne dokaze o korupciji? Kakva je uloga vladajućih u prodaji dionica i hoće li premijerka i njezini suradnici zaista biti pozvani na klupu za svjedoke? Čija majka crnu vunu prede, saznat će se uskoro!
Karte su u rukama visoke politike, pravosudnih tijela, ali i glasovitih odvjetnika poput Nobila koji prijeti političarima zovući ih da svjedoče. Vladajuća stranka trenutno reterira i u postupku je angažiranja odvjetnika, dakle, računa da će im itekako trebati.
U MOL-u pametno ne sjede skrštenih ruku, već očigledno koriste svoje najjače oružje - Inu, nad kojom za sada suvereno vladaju. MOL očigledno jako mori što to Robert Ježić ima za ispričati i zato je, čini se, odlučio da će Dioki otjerati u stečaj. Iako su mjesecima imali razumijevanja za dug za plin koji se iz mjeseca u mjesec smanjuje, strpljenja je iznenada ponestalo, a Ina je pokrenula ovrhu i najavila obustavu isporuke plina. Ježić, DORH-ov svjedok protiv Sanadera, stavljen je u nezgodnu poziciju: da bira između spasa svoje tvrtke ili svjedočenja na hrvatskom suđenju stoljeća. Prema informacijama kojima raspolažemo, čini se da je između države i MOL-a postojao dogovor oko toga da se tu tvrtku i njenih 900 zaposlenih ne baca na koljena, no čini se da se MOL jednostavno oglušuje. Kako god bilo, upućeni u Diokiju kažu da se s Inom više nije moglo razgovarati, a to nije slučajno.

MOL-ova ofenziva tu ne staje - plaćenim oglasima s naslovom "Prava istina" koji su osvanuli u svim relevantnim tiskovinama, MOL se prikazuje kao spasitelj kompanije koju je na koljena bacila nepovoljna kupovina nafte 2008.. MOL tumači da je morao konsolidirati Inu u svoje knjige, a za to su mu trebala upravljačka prava. Do te, za Inu, kako sami kažu, "dramatične, gotovo fatalne situacije" doveo je sektor nabave kojim je rukovodio Hrvat iz Uprave koji je nedavno nagrađen savjetničkim mjestom u MOL-u. Hm, možda bi upravo MOL-ova "Prava istina" trebala biti poziv DORH-u da istraži cijeli slučaj.
S obzirom da je sadašnja situacija plodno tlo za kojekakve spekulacije i teorije urote, PR-mašinerija upregla se svim silama plasirati teorije kao što je ona da je predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern doveden u Inu da je isporuči Rusima. Partnerstvo Ine sa Surgutneftegasom zaista je malo vjerojatan scenarij, prije svega zbog SAD-a i Europske unije, no ta je priča progurana čak do SAD-a.
S druge strane, doznajemo da su se Vladi sa štovanjem preporučili neki veliki energetski "igrači", zainteresirani ruku pod ruku s državom poraditi na energetskoj samodostatnosti države kroz intenziviranje istraživanja na Jadranu, a možda i nešto više. S obzirom na otvoreni rat dvaju partnera u Ini i veliku neizvjesnost, takav interes neke možda čudi, no ipak će biti pametnije prije donošenja bilo kakvih odluka pričekati pravosudni razvoj događaja.
Situacija je vrlo složena i u cijeloj priči trenutno je previše nepoznanica da bi se moglo valjano prognozirati razvoj događaja, koji mogu ići prema raskidu Dioničarskog ugovora, što sa sobom povlači teško sagledive posljedice, ali mogu rezultirati i stvaranjem podloge za kvalitetniji odnos, koliko god se to sada činilo nemogućim.
Partnerstvo Ine i MOL-a i dalje bi moglo funkcionirati ako se postavi na zdravije temelje, a za to je potreban ozbiljan angažman u pregovorima. Taj angažman od strane Vlade za sada izostaje jer se čeka Sanaderovo izručenje. S obzirom da je riječ o pitanju od vitalnog interesa, država bi svoj pregovarački tim trebala ojačati kvalitetnim pravnicima jer troje ministara jednostavno nema kapacitet samostalno odraditi kvalitetan posao u srazu s vrhunskim MOL-ovim pregovaračima. U poslovnom svijetu odluke se donose iz čistog pragmatizma, bez emocija, a razrješenje ovog sukoba bit će na tom tragu. Samo treba nekako preživjeti ovo zaista vruće ljeto.