U kolovozu 2017. godine Europska unija je okvirnom uredbom uklonila energetski razred A+ u korist prijašnjeg način označivanja energetske učinkovitosti uređaja s rasponom od A do G. Naime, od 2010. godine, uz tada poznate razrede energetske učinkovitosti od A (vrlo učinkovito) do G (vrlo neučinkovito), dodaje se tzv. A+ razred za još energetski učinkovitije uređaje. Uz to, novi razredi su se neprekidno popunjavali na temelju zahtjeva Direktive o ekološkom dizajnu (2009/125/EZ), pa je tako razred A+++ do nedavno kod mnogih određenih proizvoda bio simbol vrhunca tehnike. Prema novoj Uredbi raspon razreda od A do G primjenjivat će se jednako na sve buduće, različite grupe proizvoda, uz postupno uvođenje. Prema tome će Europska unija za perilice za pranje suđa, perilice posuđa, hladnjake za kućanstva, televizore i svjetiljke razraditi odgovarajuće tehničke zahtjeve do studenog 2018. godine. Nakon toga proizvođači se moraju unutar dvanaest mjeseci prilagoditi novim propisima. Isto tako, očekuje se da će krajem 2019. i početkom 2020. godine navedene promjene za prve grupe proizvoda biti već vidljive u trgovinama. Tada će biti dopušteno koristiti nove modele s novim oznakama, dok će se stariji modeli unutar 14 radnih dana morati zamijeniti oznake, a modeli kojima je obustavljena proizvodnja smjet će se prodavati narednih devet mjeseci. Za većinu drugih kućanskih uređaja Europska unija će propise promijeniti tek do kolovoza 2023. godine.
Međutim, takvi propisi će zahtijevati da najbolje perilice za rublje energetskog razreda A+++ budu ubuduće označene razredom B. Isto tako, perilice za rublje s lošijom energetskom učinkovitošću od razreda A+ neće smjeti više ulaziti na tržište. Također bi se moglo dogoditi da, primjerice usisavači budu označeni razredom A i istodobno novi vrhunski modeli 'bijele tehnike' označeni razredima C i D. Razlog tome je što Europska unija uvođenjem novih oznaka ne želi mijenjati razred A idućih deset godina, osim ako tehnika i dalje bude neočekivano brzo napredovala. Prema tome, proizvođači već sada smišljaju nazive kao što su 'A+++ minus 50%' , što znači da je energetska učinkovitost uređaja za 50% ispod granica razreda A+++, samo da se proizvod na prvi pogled kupaca što više poveže s energetskom učinkovitosti. Istodobno, trenutni modeli usisavača kojima je obustavljena proizvodnja i koji su od 2014. godine energetski označeni, još i dalje imaju oznake razreda u rasponu od A do G. Zbog toga, europski stručnjaci su procijenili da to može uzrokovati zabunu i dovesti do neisplativih odluka prilikom kupovine, pogotov zato što kupci ne mogu razumjeti nepotrebne razlike između razreda A.
Njemačko ministarstvo okoliša smatra da je novo označavanje prikladnije od nespretnih plus oznaka koje su trebale na privlačan i prepoznatljiv način prikazati potrošnju energije kućanskih uređaja. Također, njemačka Udruga za potrošače pozdravlja novu okvirnu uredbu jer, prema njima, energetske oznake bi trebale omogućiti kupcima da odmah primijete koliko energije troši pojedini uređaj u odnosu na prijašnje plus oznake. Isto tako, Udruga predlaže da se jedinstveno označivanje za sve grupe proizvoda primijeni istovremeno. Međutim, industrija kućanskih uređaja različito gleda na nove energetske oznake. Njemačka tvrtka BSH Hausgeräte odobrava Uredbu i propise u njoj, koje dijele kućanske uređaje prema novoj ljestvici od A do G (ponovno skaliranje). Za njih je to predstavlja korak prema kupcu i pružanju veće jasnoće da bi energetsko označivanje u Europskoj uniji predstavljalo značajniju, smisleniju i relevantniju informaciju kod odluka pri kupovini. Dakle, da se zadrži povjerenje kupca kod takvog načina označivanja na prvom mjestu bi trebala biti transparentnost i razumljivost kod informiranja, a da ne dođe do pada vrijednosti energetski vrlo učinkovitih kućanskih uređaja na tržištu. Međutim, proizvođač Miele žele zadržati plus razrede kako bi razred A bio za najbolje proizvode na tržištu i da se kupci ne bi dezorijentirali. Naime, danas su sve perilice rublja marke Miele označene razredom A+++, no novim propisima najbolji uređaji ove kategorije bit će označeni razredom B, a prosječni samo razredom C ili D. Trenutni uređaji razreda A+ i A++ prelaze u najgora energetska područje novog označivanja s crvenim razredima F i G. Izazov će biti ponovo sve to na jednostavan način objasniti kupcima.